Quantcast

Tymų protrūkis – ne tik Lietuvoje: šioje šalyje susirgusiųjų skaičius muša rekordus

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose šiais metais užregistruoti 695 susirgimo tymais atvejai, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Tai didžiausias susirgimų skaičius nuo 2000 metų, kai buvo paskelbta, kad tymai išnyko.

„Didelis susirgimų skaičius 2019 metais iš esmės yra kelių didesnių protrūkių rezultatas. Vienas protrūkis buvo Vašingtono valstijoje, dar du 2018 metų pabaigoje prasidėję dideli protrūkiai – Niujorke“, – rašoma Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) išplatintame pranešime.  

Šios itin užkrečiamos ligos sugrįžimas siejamas su augančiu skiepų priešininkų judėjimu turtingesnėse valstybėse. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė judėjimą prieš vakcinas viena didžiausių pasaulinių grėsmių žmonių sveikatai.

Jungtinėse Valstijose tymų protrūkiai daugiausia registruoti mažose bendruomenėse, kur skiepijimo rodiklis mažesnis už visos šalies vidurkį, viršijantį 90 procentų.     

Tymais užsikrėtę žmonės parvežė šį virusą į Jungtines Valstijas iš Izraelio bei Ukrainos. Nuo jų užsikrėtė kiti bendruomenės nariai, daugelis jų buvo neskiepyti. 

„Tymų vakcina yra viena iš nuodugniausiai ištirtų mūsų turimų medicinos produktų. Jos saugumas per daugelį metų buvo patvirtintas vienais iš didžiausių vykdytų vakcinų tyrimų“, – sakė sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo sekretorius Alexas Azaras (Aleksas Eizeras).  

Tymai – ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne skurde

Ne skurde portretas
gyvenanti Tauta tokių ligų neturėtų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių