- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sveikatai naudingi produktai, gausūs organizmui reikalingų medžiagų, dažnai yra neįmantrūs, nebrangūs ir lengvai įtraukiami į kasdienį mitybos racioną. Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, jeigu jai reikėtų išsirinkti tris sveikatai naudingus produktus, kurių asortimentas prekybos centruose gausus ir kokybiškas, o kaina maža – tai būtų kopūstai, burokėliai ir silkė.
Vitamino C sandėlis
„Baltagūžiai kopūstai mūsų virtuvėje patys populiariausi, tačiau šiandien galime įsigyti apie dešimties skirtingų rūšių kopūstų, tad siūlau į šią daržovę pažvelgti plačiau ir į racioną taip pat įtraukti žiedinių, briuselinių, lapinių, raudonųjų kopūstų, kaliaropių, kurios irgi priskiriamos kopūstinių šeimai. Visi kopūstai turi mažai kalorijų ir yra tikras vitamino C užtaisas. Kopūstuose, ypač brokoliniuose, vitamino C daugiau nei citrinose. Šio vitamino kiekis organizme daro įtaką nuotaikai, aktyvumui, darbingumui ir atsparumui virusams. Teigiama, kad kopūstai išsaugo mažai pakitusį vitamino C kiekį iki aštuonių mėnesių nuo derliaus nuėmimo – tuo negali pasigirti jokios kitos daržovės“, – teigia V. Kurpienė.
Dietistė pabrėžia, kad kopūstuose gausu ne tik vitamino C, bet ir yra kalio, magnio, geležies druskų, fermentų, fitoncidų, vitaminų B5, PP ir U, daug ląstelienos, o brokoliniuose ir tamsios spalvos kopūstuose – ir kitų antioksidantų, teigiamai veikiančių mūsų organizmą. Kopūstuose esančios medžiagos padeda išlaikyti sveiką odą, raumenų tonusą, skatina ląstelių atsinaujinimą, padeda skaidyti baltymus, angliavandenius ir riebalus, padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir skatina greičiau gyti žaizdas.
„Žiemą, kai tamsu, šalta ir siaučia virusai, būtų tiesiog nuodėmė į savo meniu neįtraukti raugintų kopūstų, – teigia V. Kurpienė. – Jie turi medžiagų, kurios padeda apsisaugoti nuo virusų, stiprinti žarnyno darbą, o per tai – ir organizmo atsparumą.“
Dietistė pataria raugintų kopūstų, kaip ir kitų raugintų daržovių, vartoti dažnai, bet po mažai – pavyzdžiui, po šaukštą prie pietų, vakarienės patiekalų ar užkandžių. Taip vis pamaitinsime žarnyno gerąsias bakterijas ir papildysime organizmą medžiagomis, padedančiomis virškinti maistą, bet išvengsime didelio kiekio druskos vienu metu. Tai ypač aktualu tiems, kurių aukštas kraujospūdis ar kurie vartoja mažai skysčių.
Burokėlių supergalios
Burokėliai turi daug ląstelienos, kuri gali pagerinti virškinimą ir suaktyvinti žarnyno judesius. Anot V. Kurpienės, šios daržovės padeda pasisavinti gyvūninės kilmės baltymus, sopina uždegimus, dėl turimų antioksidantų gali padėti sumažinti lėtinių ligų atsiradimą ir vystymąsi.
„Burokėliai gali padidinti ir palaikyti raumenų jėgą, ištvermę, tad juos valgyti aktualu ir sportuojantiems žmonėms, augančiam organizmui – vaikams ir paaugliams. Burokėliuose esantis cholinas gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti lėtinius uždegimus, palaikyti ląstelių apvalkalėlių struktūrą, padėti geriau išsimiegoti, stiprinti atmintį, tad yra naudingas mokantis. Taigi, šią daržovę prasminga įtraukti ne tik į moksleivių, bet ir visų amžiaus grupių žmonių mitybą – juk naujų dalykų mokomės kasdien ir maži, ir dideli. Burokėliai yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis, kurie ypač naudingi akių sveikatai. Be to, tai yra betaino šaltinis, kuris svarbus serotonino – laimės hormono – gamybai smegenyse“, – kuklios daržovės supergalias vardija V. Kurpienė.
Tačiau ji pabrėžia, kad išvardytų naudų daugiausia galima gauti valgant termiškai neapdorotus burokėlius – šviežius arba raugintus, fermentuotus.
„Burokėliuose esanti alfa lipoinė rūgštis gali padėti sumažinti gliukozės kiekį, padidinti jautrumą insulinui ir padėti išvengti oksidacinio streso sukeltų pokyčių diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau virti iki minkštumo burokėliai ir net šviežių burokėlių sultys organizme gali būti pasisavinami per greitai ir aktyviai nesportuojantiems žmonėms kaip tik gali padidinti per didelius gliukozės svyravimus ir su tuo susijusius uždegimus“, – aiškina mitybos specialistė.
V. Kurpienė pataria šviežius sutarkuotus burokėlius naudoti salotoms arba sumaišyti juos su raugintais kopūstais ir palaikyti valandą ar net visą dieną – bus ir skanu, ir sveika. Švieži burokėliai – kieti ir sunkokai kramtomi, bet, sutarkavus juos smulkiais šiaudeliais ir pafermentavus valandą ar ilgiau su rūgščiomis sultimis – citrinų, svarainių, greipfrutų ar raugintų kopūstų sunka, skonis sušvelnės, o daržovės suminkštės ir taps malonios valgyti. Papildoma nauda – šviežių burokėlių mažo kiekio pakanka sotumui pasiekti. Jei burokėlius verdame – virkime trumpiau nei įprastai, kad būtų ką pakramtyti.
Tiesa, burokėlių reikėtų saikingai valgyti tiems, kurių kraujospūdis labai žemas, mat ši daržovė gali sumažinti kraujospūdį. Saikingai burokėlius reikia vartoti sergantiems osteoporoze, nes burokėliai šiek tiek sunkina kalcio pasisavinimą, taip pat – sergant akmenlige, kuri gali paūmėti dėl burokėliuose esančios oksalo rūgšties.
Laimės maistas
Sumuštinį vietoje dešros galima pagardinti silke, jos galima dėti prie rytinio grūdų patiekalo, į salotas vietoj lašišos, valgyti tradiciškai su bulvėmis ar paruošti mišrainę su daržovėmis, gaminti patiekalus su mums mažiau įprastais, bet puikiai su silkėmis derančiais kaparėliais. Silkės puikiai tinka su burokėliais – ir šviežiais, ir keptais orkaitėje.
„Silkės – vertingas maisto produktas, kuriame daug vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų. Vertingiausia laikoma „Matjes“ silkė – tai jauna, švariuose vandenyse užaugusi žuvis, riebesnė už įprastas silkes ir turinti daugiau omega-3 riebalų rūgšties, kurios mūsų mitybai dažnai trūksta. Omega-3 riebalų rūgšties gausi riebi žuvis gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažinti uždegimus, teigiamai veikia nervinę sistemą, padeda reguliuoti hormonus. Kita vertus, įprasta Atlanto silkė taip pat suteiks tokios pat naudos, tik šiek tiek mažiau, tad kiekvienas gali pasirinkti pagal savo finansines galimybes. Vertingai maitintis galima ir mažai lėšų skiriant maistui“, – pasakoja V. Kurpienė.
Mėgstantiems gaminti dietistė pataria rinktis neišdarinėtą silkę ir keletą papildomų minučių padirbėti namuose arba pirkti užšaldytą silkę – šitaip galima kontroliuoti patiekalo skonį, sudėtį ir išvengti nepageidaujamų ingredientų.
„Dėl omega-3 gausos silkę galima vadinti laimės maistu, mat šie riebalai net trumpuoju periodu padeda išsiskirti laimės hormonui – dopaminui, tad pavalgę silkės, tikėtina, pasijusime žvaliau ir linksmiau“, – teigia dietistė V. Kurpienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 272 nauji atvejai, vienas žmogus mirė
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 272 nauji COVID-19 atvejai, vienas žmogus mirė, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Kritikuoja siūlomą naujovę: nepasitikime slaugytojais21
Žmonės netveria pykčiu, kai vizito pas šeimos gydytoją tenka laukti mėnesį. Pacientams laukiant, o šeimos gydytojams dūstant nuo biurokratinio krūvio, metamas gelbėjimo ratas – dalį darbų norima perkelti ant slaugytojų pečių, ...
-
Medikė apie laiko persukimą: padaugėja eismo įvykių, infarktų bei insultų12
Jau šį savaitgalį laikrodžių rodykles suksime viena valanda į priekį – Lietuvoje įsigalios vasaros laikas. Tačiau dar 2019 m. Europos Parlamentas nusprendė, kad laiko sukiojimo nebeliks nuo 2021-ųjų. Visgi taip neatsitiko, pritrūko did...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 342 nauji atvejai, du žmonės mirė
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 342 nauji COVID-19 atvejai, du žmonės mirė, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Patarė, kaip užsiregistruoti ten, kur eilė pas gydytoją trumpesnė5
Ilgos eilės pas gydytojus specialistus – opi šių dienų problema. Vis dėlto ligonių kasų gaunami gyventojų paklausimai dėl eilių taip pat rodo, kad neišnaudojame visų galimybių pas gydytojus patekti greičiau. Mat ne visi žino, k...
-
COVID-19 testai – nemokamai7
Iki kovo pabaigos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) Klaipėdos skyrius nemokamai dalija COVID-19 testus. Jų jau išdalinta per 10 tūkst. Likutis – nedidelis, tad norintieji įsigyti testų raginami nelaukti paskutinės šio mėnesio dienos...
-
Plečiamos slaugytojų atsakomybės – tam tikrais atvejais galėtų išrašinėti receptus ir siuntimus
Mažinant administracinę naštą gydytojams ir didinant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą pacientams, Sveikatos apsaugos ministerija inicijuoja slaugytojų ir kitų šeimos gydytojų komandos narių atsakomybės ir teisių plėtimą.&n...
-
Kariuomenės sraigtasparnis iš užsienio į Kauną gabeno donoro organą6
Iš užsienio į Kauną buvo pergabentas donoro organas, pranešė Lietuvos kariuomenė. ...
-
Plungės gydymo įstaigose apsilankęs A. Dulkys pristatė planuojamas priemones, kurios mažins eiles ir krūvį gydytojams16
Pirmadienį, kovo 20 d., sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Plungės gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbos stotyje, dviejose pirminės sveikatos priežiūros klinikose ir vietos ligoninėje. Kaip praneša Sveikatos apsaugos m...
-
Peršalimo ligos sugrįžo su trenksmu
Vasarį buvo stebimas peršalimo ligų atvejų mažėjimas, tačiau kovo mėnesį jos sugrįžo – medikai vėl fiksuoja augančius sergančiųjų skaičius. Vaistininkai pastebi, kad gyventojams tampa vis sudėtingiau atskirti – peršal...