Quantcast

Trys paaugliai – reanimacijoje: papasakojo, kaip baisiai žiurknuodžiai paveikia mūsų organizmą

  • Teksto dydis:

Nuo elektroninių cigarečių nukenčia vis daugiau paauglių: kartais jų turinys gali būti mirtinai pavojingas, pasakojama LNK reportaže.

Kiekviena ugdymo įstaiga tikrai turi slaptas vietas, kur mokiniai nelegaliai bėga iš mokyklos teritorijos patraukti dūmo. Ir tai jokia paslaptis. Problema sena kaip ir visas gyvenimas. Ne per seniausiai ne tik sostinę, bet ir visą Lietuvą sukrėtė žinia, kad vienos mokyklos net trys mokiniai apsinuodijo elektroninėmis cigaretėmis. Tiksliau, jų turiniu. Ir pateko į skubios pagalbos skyrių.

LNK žurnalistai pakalbino gyventojus, kurie gyvena netoli ugdymo įstaigos: ar jie mato rūkančius mokinius, ką jie galvoja, kodėl buvo prieita prie tokios nelaimės?

Šalia mokyklos gyvenantys žmonės sako matantys einančius rūkyti mokinius.

„Į tą pusę eina parūkyti (rodo pirštu). Jeigu pamatom, sudrausminam, – sakė sutiktas vyras, paklaustas, ar sudrausmina dūmą traukiančius mokinius. – Dažniausiai jie traukia elektronines cigaretes. – Mūsų laikais vaikai irgi galėjo suaugusiųjų paprašyti ir cigarečių, ir alkoholio nupirkti. Na, čia yra, manau, kultūros, išsilavinimo reikalas. Reikia dirbti su tėvais, kad jie neužsisklęstų savo problemose, o kad daugiau kreiptų dėmesio į vaikus.“

„Šitoje vietoje, – mosteli ranka užkalbinta daugiabučio gyventoja. – Čia gana dažnai matau rūkančius mokinius. Ten, matote, va – balti garažai, tai jie ten eina.

„Girdėjau. Ir apie tas elektronines cigaretes. Tik pagalvok tu man! Aš nežinau, ką daryti su tais vaikais. Jie ten laksto ir daug rūko“, – pritarė kita prie mokyklos gyvenanti vilnietė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Žmonės kalba, kad ši problema jau tapo globali.

„Taip, taip, bet ten pas mus, Fabijoniškėse, atvažiuoja ir pareigūnai, ir ten miškelyje patruliuoja, nes nuolat tai vyksta“, – sakė moteris. – Pirmiausia, tai socialiniai darbuotojai, kurie dirba gimnazijose, mokyklose, jie turėtų vesti pokalbius. Turėtų ateiti apie tai aiškinti mokiniams ir pareigūnai. Vien tik įstatymais ir draudimais mes nieko neuždrausime. Paprašė draugo, tas nupirko, atnešė… Lietuviai labai protingi, išmanūs – visada, kai norės, susiveiks, susiorganizuos. Jaunimas ypač. Dabar elektroninę cigaretę gali įsigyti elektroninėje parduotuvėje, – kalbėjo šalia mokyklos gyvenanti moteris, kuri paleisdama vaiką į mokyklą labai norėtų būti užtikrinta, kad pedagogai jį prižiūrės.

Apie skaudžią nelaimę, paauglių apsinuodijimą elektroninėmis cigaretėmis ir apie jų savarankišką užpildymą, kalbinta ir toksikologė, gydytoja reanimatologė Gabija Laubner Sakalauskienė.

– Tai situacija iš tikrųjų rimta?

– Jeigu mes turime švirkštą, jis gali būti užpildytas vitaminais ir tas turinys suleistas į organizmą. Lygiai taip pat tai gali būti užpildyta kokiu nors nuodu. Ir jeigu sušvirkščiamas į organizmą, atitinkamai yra ir tam tikros pasekmės. Pati elektroninė cigaretė kaip prietaisas yra įrankis, kad kažkokia medžiaga patektų į organizmą.

Tas įrankis tampa labai pavojingas. Tai, kas užpildoma gamykloje, tai, matyt, yra sertifikuota, patikrinta, tarkim, vartotojas gali tai naudoti. Tačiau kai tavo rankose atsiduria galimybė pačiam daug ką sumaišyti arba išmėginti įvairius skysčius, priedus, ką tikriausiai ir padarė paaugliai, pasekmės gali būti liūdnos. Įtariama, kad tų elektroninių cigarečių turinyje buvo ir žiurkių nuodų, galbūt aušinimo skysčio – tai apskritai prasilenkia ir su logika, ir su sveiku protu.

Labai sunku pasakyti, ar tie žmonės, kurie užpildė elektroninę cigaretę tam tikru skysčiu, patys žinojo, ką jie ten turi. Labai dažnai, jau keleri metai iš eilės, gal penkeri šešeri, kai yra gaminamos naujos psichoaktyvios medžiagos. T. y. medžiagos, kurios pagaminamos ir susintezuojamos dažniausiai požeminėse, nešvariose, nelegaliose laboratorijose. Sintetinamos įvairios medžiagos (dažniausiai kanabinoidai), tad daugelis patys nežino, ką vartoja. Jeigu elektroninė cigaretė užpildoma tabako gaminu, tarkim, tai yra legalus produktas ir yra reglamentuojama jo sudėtis, kaip ir žinome, iš kur ir iš ko tai susideda. Bet tokiais atvejais, kai elektroninė cigaretė užpildoma nelegaliomis medžiagomis, tad nenuostabu, kad tai bus produktas, kuris nustebins.

– Minėjote, kad pats prietaisas kaip įrankis suteikia galimybę tam tikram procesui – t. y. garinimui. Ką galima išgarinti iš žiurkių nuodų? Kaip tai sąveikauja su kitu, gal ir legaliu kažkokiu skysčiu, tyrimų nėra atlikta. Tai pasimato tik tada, kai žmogus atsiduria ant reanimacinio stalo?

Dažnu atveju žiurknuodžių patekimas į organizmą sukelia kraujavimą.

– Na, jeigu kalbėti apie nelegalias medžiagas, kurios yra garinamos, tai dažniausiai tai yra kanabinoidai. Tai yra tam tikri sintetiniai kanapių produktai. Dar 2018 metais JAV buvo protrūkis atvejų, kuomet kanabinoidai buvo maišomi su žiurkių nuodais (superwarfarinais). Kam tai yra daroma? Žiurkių nuodai, superwarfarinai, sustiprina kanabinoidų poveikį. Dažniausiai juk ne patys žmonės susimaišo tas medžiagas, žinodami tai ar nežinodami nusiperka tą produktą.

– Žinome, kad netyčia į organizmą patekus žiurkių nuodų garantuotai ištiks mirtis arba labai sunkus apsinuodijimas. O garinant tokią medžiagą, tai „keliaujama“ į tą pačią pusę?

– Kad tam tikra medžiaga žmogui sukeltų tam tikrą poveikį, reikia atitinkamos dozės. Dažnu atveju žiurknuodžių patekimas į organizmą sukelia kraujavimą. Ar tai būtų kraujavimas iš dantenų, ar išsiskiriantis su šlapimu (kitų vidaus organų). Tarkim, pilvo skausmas, atsiradęs dėl vidinio kraujavimo, kraujas iš nosies, akių. Jeigu kraujospūdis padidėja, netgi tą patį kanabinoidą sumaišius su žiurknuodžiais, gali būti, kad įvyks kraujavimas į smegenis.

Anksti, iki 18 metų amžiaus, pradėti vartoti tiek tabako, tiek kanapių produktai, sukelia labai stiprius smegenų pažeidimus, kurie vėliau atsiliepia tam tikrais psichikos, atminties ir elgesio sutrikimais. Turi neigiamos įtakos mokymosi kokybei. Be to, dar vėliau tai gali pereiti, sukelti poreikį vartoti kitas psichoaktyvias medžiagas.

Šis liūdnas atvejis gali būti visuomenei pamoka. Svarbu suprasti, kad elektroninė cigaretė yra tik įrankis. O kuo ją užpildysime, tą mes į organizmą ir įkvėpsime. Jei tai tabako gaminys, tai bus atitinkamas nikotino poveikis. Jei tai nelegali ar legali psichoaktyvi medžiaga, tai irgi bus atitinkamas poveikis organizmui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patyręs

Patyręs portretas
Ale tai gerai. Dievas - ne Frajeris, Jis viską žino, viską mato. Jis ir durnus Pacukus mirtimi baudžia.

Visata

Visata portretas
Nuodijasi,miršta."Natūrali"atranka.Mažiau liks idijotų.Jų perdaug.

Rašo \\\\\.../////

Rašo  \\\\\...///// portretas
>gėda laikraščiui,mano nuomone reikia tą brudą viešinti,griežtai kovoti.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių