Quantcast

Trūksta savanorių ištiktiesiems širdies smūgio gelbėti

Lietuvoje pradėjo veikti nauja mobilioji programėlė, kuri turėtų sumažinti mirtingumą nuo širdies smūgio. Pasirengusiesiems padėti ji leis greičiau atsidurti nelaimės vietoje. Tačiau tokių savanorių dar trūksta.

Greičiau nei medikai

Paprastai išgyvena vos ketvirtadalis patyrusiųjų širdies smūgį. Tikimasi, kad mobilioji programėlė "AED alert" išgyvenamumą tokiais atvejais padidins iki 50 proc.

Ši aplikacija leidžia nelaimės ištiktam žmogui sulaukti pagalbos greičiau nei atvyksta medikų automobilis. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažas įvykio vietą vidutiniškai pasiekia per dvylika minučių. Tačiau po tiek laiko suteikti pagalbą ištiktajam širdies smūgio gali būti per vėlu: praėjus penkioms minutėms po smūgio, jo šansai išgyventi kas minutę sumažėja 10 proc.

Pradėjus naudotis mobiliąja programėle, GMP dispečeriai ne tik išsiunčia medikų komandą, bet ir užfiksuoja tikslią įvykio vietą "AED alert" aplikacijoje. "Prie jos prisijungę apmokyti savanoriai – vadinamieji responderiai – esantys 400 m spinduliu nuo įvykio vietos, gauna pranešimą ir skuba prie artimiausio automatinio išorinio defibriliatoriaus, kurį jie mato programėlėje. Kai ištinka širdies smūgis, norint suteikti pirmąją pagalbą, būtina naudoti defibriliatorių. Su šiuo aparatu responderiai skuba prie širdies smūgio ištikto žmogaus ir ima jį gaivinti", – pasakojo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) dispečerinės administratorius Donatas Paliulionis.

Donatas Paliulionis. Vilmanto Raupelio nuotr.

Gali padėti kiekvienas

Jei nei vieno responderio nėra 400 m spinduliu nuo nelaimės vietos, žinutė apie tai, kad skubiai reikia pagalbos, siunčiama esantiesiems 1 km spinduliu. Kuo arčiau įvykio vietos yra defibriliatorius ir responderis, tuo didesnė tikimybė išgelbėti širdies smūgį patyrusį žmogų.

Nustatyta, kad, padedant responderiams, nukentėjęs asmuo pagalbos sulaukia per šešias minutes, tai yra du kartus greičiau nei laukiant medikų automobilio.

Nustatyta, kad, padedant responderiams, nukentėjęs asmuo pagalbos sulaukia per šešias minutes, tai yra du kartus greičiau nei laukiant medikų automobilio. Atvykus greitoji pagalba tęsia gaivinimą ir nugabena širdies smūgio ištiktą žmogų į ligoninę.

Responderiu gali tapti kiekvienas norintysis, baigęs tam skirtus pirmosios pagalbos kursus. Toks savanoris užsiregistruoja programėlėje, ten pažymėdamas savo darbo ir namų adresą bei nurodydamas valandas, kuriomis jis bus pasiekiamas ir prireikus galės skubėti į nelaimės vietą. Kol kas daugiausiai responderių yra gydytojai. D.Paliulionis, pats tapęs responderiu, prisipažino tokį sprendimą priėmęs norėdamas padėti kitiems žmonėms.

Trūksta savanorių

Šiuo metu Kaune yra 38 GMPS užregistruoti defibriliatoriai. Pašnekovo žodžiais, tiek defibriliatorių miestui yra smarkiai per mažai. Anot D.Paliulionio, įsigyti defibriliatorių yra kiekvienos didesnės įmonės atsakomybė.

Programėlė "AED alert" jau veikia, tačiau Kauno miesto GMPS direktoriaus pavaduotoja Ilona Kajokaitė pripažįsta, kad šiuo metu sudėtinga išnaudoti visas jos galimybes dėl savanorių trūkumo. "Išgelbėti žmogui gyvybę – tai užsidėti karūną visam likusiam gyvenimui", – teigia I.Kajokaitė ir ragina kauniečius papildyti savanorių gretas.

Daugiau informacijos kaip tapti responderiu – interneto svetainėje pirmojipagalba.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
Kas per straipsnio pavadinimas? Ar čia lietuviška "naujakalbė"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių