Quantcast

Kaip suprasti, kad vaikas vartoja narkotikus?

  • Teksto dydis:

Kraupi statistika rodo, kad jaunėja psichotropines medžiagas vartojančių žmonių amžius. Narkotikų pabando vis daugiau nepilnamečių. Kokie dalykai išduoda, kad vaikas gali vartoti narkotikus ir kada atsiranda priklausomybė, LNK žurnalistas kalbėjosi su klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner-Sakalauskiene.

– Kada galima įtarti, koks vaikų elgesys išduoda, kad jie vartoja narkotines medžiagas?

– Norėčiau atkreipti dėmesį, kad psichotropines medžiagas vartoja vis jaunesni. Yra tokia nauja sąvoka – 11–13-mečiai vadinami naujasis jaunimas. Tai sutampa su brendimo laikotarpiu, kuriuo metu keičiasi vaikų elgsena. Ją lengva supainioti su elgesiu, kurį sukelia vartojamos psichoaktyvios medžiagos. Vienas iš didžiausių panašumų, kad vaikas pradeda elgtis kitaip nei anksčiau, atsiranda daug priešpriešų,  agresija, nerimas ar net nemiga. Vaikas dažnai arba susidomi kitais dalykais, kuriais nesidomėjo anksčiau, arba liaujasi domėtis tuo, kas jam anksčiau patiko. Pasikeičia ir draugų ratas. Dažnai tėvai sako, kad čia branda, toks periodas. Tačiau skirtumas tas, kad brendimo metu vaikas nepasikeičia staiga, per vieną dieną, tai – tęstinis procesas. O jei dėl keisto vaiko elgesio kaltos psichoaktyvios medžiagos, šis pokytis pasimato labai greitai. Jeigu tarp vaiko ir tėvų yra stiprus ryšys, pakankamai lengva atpažinti, kad kažkas yra ne taip. Toks vaiko elgesys iškart sukelia įtarimų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie fiziologiniai pokyčiai gali būti signalas, kad vaikas vartoja narkotines medžiagas?

– Išduoda akys – vyzdžiai būna labai susiaurėję arba išsiplėtę. Arba jie „laksto“ tai į vieną, tai į kitą pusę. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra dūrių žymių. Susirūpinti reikėtų pastebėjus ir keistus miltelius. Vien tų pačių elektroninių cigarečių aptikimas tarp vaiko daiktų jau turėtų sukelti tėvams įtarimų, kad jis vartoja psichotropines medžiagas.  

Pati koncentracija užpildo būna labai didelė, todėl lengva perdozuoti. Vienas lašas gali turėti tokį poveikį, kurio užtektų, pavyzdžiui, visai klasei.

 

– Kokia būtų pirmoji pagalba tokiam vaikui?

– Kaip tik neseniai tokias bendras rekomendacijas, kaip elgtis tėvams, pateikė Europos narkotikų stebėsenos agentūra. Ten pabrėžiama, kad turi būti nustatomos labai aiškios taisyklės, tačiau nedetalizuojama. Tėvai turi elgtis drąsiai, pasitikėti tuo, ką daro tam, kad nepasiduotų vaiko manipuliacijai. Nes paaugliukai, vos pamatę abejonių tėvų akyse, silpnumo apraiškas, suskumba manipuliuoti. Tėvai turėtų nubrėžti ribas, sukontroliuoti vaiko dienos režimą, kur ir kaip leisti laisvalaikį, kada turi eiti miegoti ir pan. Kitas patarimas, kad tėvai susiburtų į grupę, kurioje vyrauja panašus požiūris, nuomonė dėl psichoaktyvių medžiagų vartojimo. Ir dar viena svarbi rekomendacija. Trylikamečiams tėvai jau nebėra toks stiprus autoritetas, kaip anksčiau. Tad patartina pasitelkti tėvams savo rato žmones, kurie vaikui vis dar būtų autoritetas, kurių nuomonė jam būtų svarbi. Ir kad jie galėtų pasikalbėti su vaiku, duoti patarimų – paprotintų vaiką. Ir dar vienas svarbus aspektas, kad tėvai nebijotų su vaikais kalbėtis tiek apie narkotikus, tiek apie alkoholį. Šiomis temomis patartina pradėti šnekėti dar prieš tai nei vaikas apie tai sužino iš draugų, bendraamžių ar reklamos.

– Kokie narkotikai patys pavojingiausi?

– Visos psichoaktyvios medžiagos yra vienodai pavojingos. Ypač neaiškios kilmės nelegalūs elektroninių cigarečių užpildai, nes nežinoma, kokia jų sudėtis. Dažniausiai tie, kurie gamina, net patys nežino, ką ir iš ko pagamino. O tie, kurie vartoja, nežino, ką vartoja. Ir pati koncentracija užpildo būna labai didelė, todėl lengva perdozuoti. Vienas lašas gali turėti tokį poveikį, kurio užtektų, pavyzdžiui, visai klasei.

– Jei tėvai sužino, kad vaikas turi priklausomybę nuo psichoaktyvių medžiagų, kas toliau? Kur jiems kreiptis, koks gydymas?

– Vienkartinis pavartojimas priklausomybės nesukelia. Tačiau jei įtariama, kad tai nevienkartinis atvejis, galima kreiptis į vaikų ir paauglių priklausomybių specialistus. Yra priklausomybės ligų centrai, kurie edukuoja šiuo klausimu tėvus, gydo priklausomybių turinčius vaikus. Svarbiausia – ne slėpti problemą, o ją pripažinti. Vienoje mokykloje, kur vedžiau seminarą, vienas tėvas paklausė, ką daryti sužinojus, kad jų vaikas pats platina narkotines medžiagas. Atsakymas būtų vienareikšmiškas. Reikia elgtis taip, kaip su bet kuriuo kitu asmeniu, kuris platina narkotikus, – pranešti policijai. Nereikia vaidinti, kokie gražūs karaliaus rūbai, kai karalius nuogas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

susirūpinęs

susirūpinęs  portretas
Brangūs tautiečiai. Gal kas supranta ,ką reiškia tie minusiukai prie komentarų? Kokia jų prasmė ? Gal taip bandoma žymėt neįtinkančius komentatorius , ar kas nors kita?

Aš keidanskas

Aš keidanskas portretas
Ne anonimas aš.

Anonimas

Anonimas portretas
Nesikeikiant-o kas narkotikų tų čia privežė ir juos legalizuoja?Raškažis rurą drasko,o ne badas.Mes savo vaikystėje žiūrėjom kaip duonos gabaliuką gauti,o čia ,prašau,armonikaitės su kokiom tai valkatom morganom vaikus iš kelio veda...O konservantai visa tai palaiko,nes yra to suokalbio žudyt tautą bendrininkai.Ir tai,kaip putoja Šimonytė,yra geriausia kas galėjo atsitikt Lietuvai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių