Quantcast

Tobulos šypsenos link: ką būtina žinoti?

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinės technologijos patobulinti šypseną leidžia vos per kelias valandas. Bene didžiausias darbas – išsirinkti reikiamas procedūras ir priemones.

Greičiausias būdas pakoreguoti kreivus, neestetiškai atrodančius dantis ar jų defektus yra estetinis plombavimas arba protezavimas. Nors abu būdai leidžia pasiekti panašių rezultatų, kiekvienas jų yra skirtas esant tam tikroms indikacijoms.

Graži šypsena – per pusdienį

Estetinis plombavimas ir protezavimas – tai dantų restauracijos procedūros, skirtos atkurti ne tik estetikai, bet ir funkcijai. Šiuolaikinės medžiagos suteikia galimybių ištaisyti įvairaus dydžio dantų defektus, koreguoti dantų formą, dydį bei spalvą, norint likviduoti tarp dantų esančius tarpelius ar kitus dantų defektus. Abi procedūros populiarios tarp įvairaus amžiaus žmonių.

„Tiek estetiškai plombuojant, tiek ir protezuojant, atstatoma graži ir taisyklinga šypsena – koreguojama dantų forma, spalva, nudilimai, uždaromi tarpeliai tarp dantų. Estetinis plombavimas – labiausiai tausojantis dantų restauracijos metodas, kurio metu maksimaliai išsaugomi kietieji danties audiniai, dantys išlieka gyvybingi, sluoksnis po sluoksnio atkuriamos visos galimos vidinės struktūros“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ bendrosios praktikos gydytoja odontologė Vita Lozinovienė. Estetinio plombavimo procedūra gali būti atliekama ir kai priekiniai dantys plombuoti didelėmis senomis plombomis, kai dantys nulūžę ar nuskilę, pažeisti karieso, kai yra emalio erozija, kai patamsėjusio danties nebeįmanoma išbalinti kitais būdais.

Vieno vizito metu, per 4-6 valandas, priklausomai nuo restauruojamų dantų kiekio, atliekama pilna priekinių dantų restauracija. Paprastai plombuojami 4-6 dantys. Per keletą dienų po procedūros nusistovi dantų spalva, skaidrumas, atsistato dantenos ir yra matomas galutinis rezultatas. Jei žmogus svarsto apie estetinį plombavimą, tačiau abejoja, ar jam patiks rezultatas, konsultacijos metu galima atlikti modeliavimą ir taip pamatyti, koks rezultatas bus po procedūros, kaip pasikeis žmogaus šypsena ir išvaizda.

Po estetinio plombavimo dantys sugenda labai retai, nebent yra neprižiūrimi. Tačiau jei vis tik dantys sugenda, juos galima lengvai taisyti, kartais net nereikia visko perdaryti iš naujo – pažeistos vietos dažniausiai plombuojamos iš vidinės dantų pusės, todėl estetinės plombos išlieka nepakitusios. Jei restauruotas dantis nuskilo, tai nesudėtinga pataisyti – nebūtina atlikti visos procedūros iš naujo. Estetinės plombos sėkmingai tarnauja 7-10 metų, kartais ir ilgiau. Estetinio plombavimo procedūrą galima atlikti ir viršutiniam, ir apatiniam žandikauliams.

Ką būtina žinoti?

Estetinio plombavimo negalima atlikti, kai pažeidimas yra giliai po dantenomis, pažeista danties šaknis, beveik nelikę danties vainiko audinių. Tokiais atvejais siūlome estetinį protezavimą. Estetinio protezavimo restauracijos ilgaamžiškesnės, nekeičia spalvos.

Jau daugelį metų protezuojant plačiai naudojama metalo keramika. Tai porcelianu dengta metalinė šerdis, kuri nėra laidi šviesai, todėl metalo keramikos protezai atrodo ne taip natūraliai, protezuotas dantis prie šaknies gali šiek tiek pajuoduoti. Tačiau tai puiki alternatyva tiems, kurie nori pigesnio protezavimo. Be to, metalo keramika puikiai tinka protezuojant krūminius dantis, nes yra labai tvirta.

Kita šiandien labai plačiai naudojama medžiaga – bemetalė cirkonio keramika. Tai tvirta, estetiškai atrodanti, visiškai danties funkcijas atkurianti medžiaga. Ji yra artimiausia natūralaus danties struktūrai, todėl dažniausia pasirenkama protezuojant priekinius dantis. Cirkonio keramika yra laidi šviesai kaip ir natūralūs žmogaus dantys, todėl skirtumą tarp natūralių ir dirbtinių dantų matys nebent specialistas. Cirkonio keramikos protezai gali netgi pranokti tikrus dantis natūralia išvaizda, forma ir tvirtumu. Atliekant estetinį protezavimą naudojami ne tik tradiciniai dantų vainikėliai, bet ir identiškos kaip natūralūs dantys spalvos įklotai-užklotai. Tiesa, estetinio protezavimo metu dalis natūralių danties audinių yra prarandami, dalis išsaugomi nepažeisti.

Paprastai protezuojami patamsėję ar stipriai pažeisti dantys. Taip yra užmaskuojamas danties tamsumas, taip pat stipriai sumažėja „negyvo“ danties skilimo tikimybė lyginant su danties atstatymu estetinio plombavimo būdu.

Visada yra geriau iškrypusius dantis ištiesinti breketais ir jau po to atlikti estetines procedūras. Kad atkurti dantys tarnautų ilgai, juos būtina prižiūrėti ir saugoti: nekąsti kieto maisto, didelių kąsnių, kasdien juos kruopščiai valyti, 1-2 kartus per metus rekomenduojama poliruoti deimantine pasta. Taip prižiūrimi dantys sėkmingai tarnaus 7-10 metų.


Šiame straipsnyje: dantysšypsenagraži šypsena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių