Quantcast

Sveikatos reikalų komitetas atmetė gydytojų pasiūlymus: balsavimas dėl pertvarkos – jau rytoj

  • Teksto dydis:

Susivienijusioms šeimos gydytojų organizacijoms nepavyksta sustabdyti įsibėgėjusio sveikatos įstaigų reformos buldozerio – šiandien Seimo Sveikatos reikalų komitetas svarstė šeimos gydytojų pasiūlymus įstatymų projektams, kuriais buvo siekiama sušvelninti būsimos reformos poveikį šeimos medicinos įstaigoms ir pacientams, tačiau į esminius šeimos gydytojų pasiūlymus neatsižvelgė. Galutinis balsavimas Seime dėl sveikatos įstaigų pertvarkos planuojamas jau šį ketvirtadienį.

Šeimos gydytojai: esminiai mūsų pasiūlymai buvo atmesti

Šeimos gydytojų bendruomenė iš pradžių ragino Sveikatos apsaugos ministeriją bei valdančiuosius atidėti pirminės sveikatos priežiūros įstaigų autonomiją griaunančią pertvarką – perkelti sveikatos įstaigų reformą numatančių įstatymų priėmimą į kitą Seimo sesiją.

Šeimos gydytojai teigė, kad pertvarka turi daug trūkumų ir yra parengta neatsižvelgiant į jų argumentus, todėl ragino grąžinti įstatymų projektus tobulinimui bei pirmiausia gerai išanalizuoti pertvarkos poveikį sveikatos įstaigoms bei pacientams, o tik tuomet imtis naujų reformų.

Nesulaukę palaikymo iš sveikatos įstaigų pertvarkos iniciatorių ir matydami, kad jie nėra linkę stabdyti ant priėmimo slenksčio atsidūrusios reformos, šeimos gydytojų organizacijų atstovai pateikė savo siūlymus, kuriuos vėliau registravo ir opozicijai priklausantys Seimo nariai.

Šeimos gydytojų bendruomenės pasiūlymus sveikatos įstaigų pertvarkai trečiadienį svarstė Seimo Sveikatos reikalų komitetas, tačiau išklausę šeimos gydytojų argumentus bei iškeltas grėsmes, esminius jų pasiūlymus komiteto nariai vis dėlto atmetė.

Šeimos gydytojus vienijančių organizacijų atstovai neslepia nusivylimo dėl politikų neįsiklausymo į šeimos gydytojų argumentus.

Mūsų įvardytos grėsmės sistemai bei pacientams, išsakyti esminiai argumentai buvo atmesti nesulaukę palaikymo.

„Mes, gydytojai, esame neatsiejama šeimos medicinos sistemos dalis ir matome ją iš labai arti, todėl gerai suprantame, kokį poveikį būsima pertvarka turės ne tik šeimos gydytojų darbui, bet ir pacientams. Suprasdami, kad tai yra grįžimas į praeitį trisdešimčia metų atgal, prašėme pertvarkos iniciatorių neskubėti, sudaryti darbo grupę ir skirti laiko analizei, gerai viską pasverti ar bent sudėti saugiklius, kad šeimos medicinos įstaigos ir mūsų pacientai dėl šios reformos nukentėtų kuo mažiau. Deja, mūsų įvardytos grėsmės sistemai bei pacientams, išsakyti esminiai argumentai buvo atmesti nesulaukę palaikymo – akivaizdu, kad tikras dialogas dėl pertvarkos, kurio siekėme, taip ir neprasidėjo“, – apgailestavo Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė, šeimos gydytoja Alma Astafjeva.

Prieš dvi savaites Vilniuje, V. Kudirkos aikštėje, daugiau nei šimtas šeimos gydytojų iš visos Lietuvos sustojo į didelę širdį raudonu raiščiu surištomis rankomis – reaguodami į šalyje planuojamą šeimos medicinos reformą, šeimos gydytojai taip išreiškė savo vienybę ir rūpestį dėl pacientų.

D. Kanclerio nuotr.

Pasak A. Astafjevos, po šeimos gydytojų solidarumo akcijos politikai ir pertvarkos iniciatoriai jų bendruomenę išklausė, tačiau neišgirdo.

Mums buvo pasakyta – turime greičiau priimti reformą, nes reikia įsisavinti europinius pinigus.

„Pirmą kartą matome taip susivienijusius šeimos gydytojus iš visos Lietuvos, visų pagrindinių šeimos gydytojams atstovaujančių organizacijų. Palaikydami vieni kitus, neskaičiuodami valandų, pastarosiomis savaitėmis mes diskutavome su politikais, valdininkais, patarėjais, gilinomės į įstatymus, bendravome su žiniasklaida, nors daug mieliau būtume skyrę šį laiką savo pacientams. Išreiškėme savo abejones būsima reforma ir kėlėme konkrečius klausimus, kaip būsima reforma veiks praktiškai ir kokį poveikį turės, tačiau į tuos klausimus taip ir liko neatsakyta, o abejonės – neišsklaidytos. Mums buvo pasakyta – turime greičiau priimti reformą, nes reikia įsisavinti europinius pinigus“, – teigė A. Astafjeva.

Gydytojai atsitraukti neketina: stebės pertvarkos įgyvendinimą

Iki žalią šviesą sveikatos įstaigų pertvarkai uždegančio įstatymų priėmimo liko vos vienas žingsnis – jau šį ketvirtadienį Seime planuojamas galutinis balsavimas. Parlamentui nubalsavus už pertvarką, šeimos gydytojų bendruomenei liktų paskutinis šiaudas – LR Prezidento veto.

Pasak A. Astafjevos, jei parlamentas ketvirtadienį neužkirs kelio dabar itin daug trūkumų turinčiai sveikatos įstaigų pertvarkai, tai rodys valdančiųjų atsakomybės prisiėmimą už reformos įgyvendinimą bei su tuo susijusias pasekmes. Tuo tarpu šeimos gydytojų bendruomenė teigia atsitraukti neketinanti.

„Mums rūpi pacientai ir šeimos medicinos sistema, todėl kokie bebūtų priimti politiniai sprendimai, mes visada būsime šalia – lauksime kvietimo į poįstatyminių teisės aktų rengimo diskusijas, kartu su tarptautinėmis šeimos gydytojų organizacijomis stebėsime pertvarkos įgyvendinimą, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą pacientams ir būsime pasirengę reaguoti, kai tik to reikės“, – pažymėjo Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė A. Astafjeva.

Šeimos gydytojai taip pat viliasi, kad jų bendruomenės neabejingumas ir pilietiškas įsitraukimas ginant savo bei pacientų interesus nebus paverstas eiline raganų medžiokle. „Labai gaila, bet tokių ženklų mes matome – bandoma ieškoti priešų, kalbama apie nebūtus politinius interesus, nors tai, kas vyksta, yra normali pilietinė diskusija, kurios iniciatoriai – dėl pacientų bei savo profesijos sunerimę šeimos gydytojai“, – pažymėjo A. Astafjeva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių