Quantcast

Sveikatos priežiūra pakaunėje: rūpinamasi savais ir kenčiančiais nuo karo Ukrainoje

Praėjusieji metai pakaunės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms buvo sudėtingi. Jų pradžioje, kaip ir visoje Lietuvoje, vis dar kovota su COVID-19 pandemijos iššūkiais, o nespėjus atlaisvinti ribojimų, prasidėjo karas Ukrainoje. Sveikatos priežiūros įstaigos buvo priverstos galvoti ir apie pasirengimą karo grėsmei, ir nenutrūkstamą paslaugų teikimo užtikrinimą, didesnis dėmesys skirtas rezervams kaupti. Be to, startavo su sveikatos priežiūros įstaigų reforma susiję darbai.

Iššūkių netrūko

„Labai svarbu buvo pasirengti priimti iš Ukrainos pabėgusius žmones ir jiems suteikti reikalingą medicinos pagalbą. Džiugu, kad, nepaisant iššūkių ir nenumatytų aplinkybių, mūsų įstaigos gebėjo tinkamai reaguoti į pasikeitusias sąlygas ir užtikrinti tinkamą paslaugų teikimą pacientams“, – sakė Kauno rajono savivaldybės gydytojas Dainius Kryžanauskas.

Kauno rajono savivaldybės gydytojas pasidžiaugė: pakaunės sveikatos priežiūros įstaigos ir jų vadovai pasiekė tokį lygį, kad gali ne tik kokybiškai pasirūpinti savo gyventojų sveikata, bet ir prisidėti prie problemų sprendimo, dalytis resursais su kitais. Vienas ryškiausių gerųjų pavyzdžių – pernai Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis (GMPS) paaukojo du sukomplektuotus ir visapusiškai paruoštus darbui greitosios pagalbos automobilius. Dabar šie automobiliai prisideda prie nuo karo Ukrainoje kenčiančių žmonių gyvybių gelbėjimo.

Dainius Kryžanauskas. / Organizatorių nuotr. 

Šiemet Kauno rajonas planuoja dalyvauti bandomajame pacientų pavėžėjimo projekte.

„Kauno rajono asmens sveikatos įstaigos taip pat subūrė mobilią komandą, kuri teikė sveikatos priežiūros paslaugas Kybartų užsieniečių registracijos centro gyventojams ir taip prisidėjo prie migrantų krizės įveikimo. Medicinos darbuotojai ne tik įveikė kalbos ir kultūrinių skirtumų sukeltas kliūtis, bet ir, svarbiausia, dirbo bendram tikslui. Karas Ukrainoje, migrantų krizė ir COVID-19 parodė, kad bendradarbiavimas tarp viešųjų ir privačių sveikatos priežiūros įstaigų yra stiprybė, kuri suteikia galimybę pacientais pasirūpinti geriau ir kokybiškiau. Džiaugiamės, nes Kauno rajone šis bendradarbiavimas yra realus“, – pabrėžė D. Kryžanauskas.

Pasak pašnekovo, labai svarbi buvo ir darbų, susijusių su sveikatos priežiūros įstaigų reforma, pradžia. Tai labiausiai palietė Kauno rajono GMPS, kuri, kaip ir kitos šalyje veikiančios greitosios medicinos pagalbos stotys, bus sujungtos į vieną juridinį vienetą ir paslaugas teiks centralizuotai. „Po diskusijų su Sveikatos apsaugos ministerija pavyko išlaikyti visus turimus budėjimo taškus, tai leis ir po reorganizacijos užtikrinti tą pačią paslaugų kokybę Kauno rajono gyventojams“, – teigė savivaldybės gydytojas.

Savivaldybės atstovas pasidžiaugė, kad darbui prikeliami ir iš naujo atidaromi sveikatos punktai. Privačios įstaigos taip pat nuolatos gerina teikiamų paslaugų kokybę: plečia teikiamų paslaugų spektrą, atnaujina įstaigų infrastruktūrą, pritraukia naujų specialistų į Kauno rajoną.

Gausu pokyčių

Pernai spalį Linksmakalnio mokyklos-darželio patalpose atnaujinta Garliavos Roko Šliūpo poliklinikos Linksmakalnio filialo veikla. Seniūnijos gyventojams teikiamos visos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos keturias dienas per savaitę. „Veiklos atnaujinimo pradžioje sulaukėme didelio vietos gyventojų susidomėjimo ir pasitenkinimo, kad sveikatos priežiūros paslaugas jie gali gauti savo seniūnijos ribose. Ypač veiklos atnaujinimu džiaugėsi Linksmakalnio seniūnijos ir mokyklos-darželio darbuotojai“, – teigė Garliavos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius Mindaugas Kyguolis.

Dažnis: gydytoja Sandra Jasionienė seniūnijos gyventojams pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikia keturias dienas per savaitę./ Organizatorių nuotr. 

Šiuo metu Garliavos PSPC šešiuose regioniniuose padaliniuose dirba 92 darbuotojai, kurie kokybiškai aptarnauja beveik 10 tūkst. pacientų. „Siekiant tenkinti pacientų pageidavimus, buvo atlieptas poreikis teikti papildomas sveikatos priežiūros paslaugas, todėl papildomai įdarbinti du šeimos gydytojai, burnos ir žandikaulio chirurgas, atvejo vadybininkas ir odontologas. Tikimės greitai tapti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rezidentūros baze, todėl prie mūsų komandos laukiame prisijungiant naujų šeimos gydytojų rezidentų“, – pokyčius vardijo M. Kyguolis.

Garliavos PSPC ketina atnaujinti skambučių centrą su bendru ir nemokamu telefono numeriu pacientams ir, atsižvelgdamas į teisinį reglamentavimą, papildomai teikti naujų sveikatos priežiūros paslaugų. Atnaujinamame tinklalapyje planuojama suteikti galimybę naujiems pacientams patiems užsirašyti Garliavos PSPC pas šeimos gydytoją nuotoliniu būdu.

Planuojamos permainos

Pasak Kauno rajono savivaldybės gydytojo, šiais metais planuojama atnaujinti Zapyškio medicinos punkto šalia seniūnijos administracinio pastato veiklą. Tai leis pacientams dalį paslaugų gauti arčiau namų. Šiuo metu Ežerėlio ambulatorijos Zapyškio filialas yra paruoštas teikti pirminės sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau vykdomi centrinio šildymo atnaujinimo darbai Zapyškio seniūnijoje šiek tiek vėlina veiklos atnaujinimo startą. Planuojama, kad jis bus vasario pradžioje. Zapyškio seniūnijos gyventojams teikti sveikatos priežiūros paslaugas suformuota šeimos gydytojo ir slaugytojo komanda.

Mindaugas Kyguolis. / Organizatorių nuotr. 

Netrukus duris turėtų atverti Užliedžių šeimos gydytojo kabinetas, kuriame bus teikiamos visos reikalingiausios šeimos medicinos paslaugos, čia taip pat įrengtas modernus odontologijos kabinetas su rentgeno įranga.

Siekiant tenkinti pacientų pageidavimus, buvo atlieptas poreikis teikti papildomas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Šiemet Kauno rajonas planuoja dalyvauti bandomajame pacientų pavėžėjimo projekte. Pacientams bus suteikiama galimybė gauti nemokamas pavėžėjimo paslaugas vykstant į gydymo įstaigas ir iš jų. Taip bus sumažinama finansinė našta pacientams, pagerintas paslaugų prieinamumas ir tolygumas. Planuojama skirti daugiau dėmesio emocinei ir psichikos sveikatai, remiantis gerąja praktika bus diegiamos savižudybių prevencijos priemonės. Bus skiriamas dėmesys sveikatos priežiūros įstaigų pritaikymui neįgaliųjų poreikiams, planuojama įrengti pakilimo rampas judėjimo negalią turintiems asmenims, taip pat didesnį dėmesį skirti regėjimo, klausos negalią turinčių žmonių poreikiams“, – permainas vardijo D. Kryžanauskas.

Gyventojai pasižymi aktyvumu

Savivaldybės gydytojas džiaugėsi: Kauno rajono gyventojai pasižymi aktyvumu, bendruomenės aktyviai ir noriai įsijungia į fizinio aktyvumo veiklas ir kitas sveikatingumo priemones. „Pastebimai gerėja Kauno rajono infrastruktūra, parkai, dviračių takai, rekreacinės zonos ir tampa vis didesniu traukos centru sveikatinimo veikloms vykdyti. Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras nuolat organizuoja treniruotes, skirtas įvairaus amžiaus žmonėms, taip pat sveikatingumo stovyklas, kurios sulaukia didžiulio susidomėjimo, kitas sveikatinimo veiklas“, – vardijo pašnekovas.

„Kauno rajono sveikatos iššūkis“ – vienas įdomiausių ir didelio susidomėjimo sulaukęs projektas. Jo metu 5–12 klasių mokiniai buvo skatinami daugiau judėti, praleisti laiką gryname ore. Moksleiviai galėjo dalyvauti iššūkyje parsisiųsdami specialią programėlę į mobilųjį telefoną, joje stebėti savo ir matyti draugų progresą, konkuruoti tarpusavyje. 100 aktyviausių moksleivių buvo apdovanoti riedučiais ir apsaugais.

Kauno rajono gyventojų sveikata yra viena geriausių šalyje, todėl, siekiant ir ateityje išlaikyti aukštą sveikatos lygį, rengiamasi plėtoti visuomenės sveikatos paslaugas, propaguoti sveiką gyvenseną, dar labiau didinti Kauno rajono gyventojų sveikatos žinių raštingumo lygį, skatinti fizinį aktyvumą, skleisti informaciją apie pagrindinius ligų rizikos veiksnius ir jų mažinimą.

Vieta: Linksmakalnio mokyklos-darželio patalpose atnaujinta Garliavos Roko Šliūpo poliklinikos Linksmakalnio filialo veikla./ Organizatorių nuotr.

„Žmonių sveikata yra be galo jautri sritis ir pokyčiai čia privalo būti gerai apgalvoti, tinkami ir laiku, todėl labai svarbu, visų pirma, gerinti teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę. Jau minėtas pacientų pavėžėjimas, naujų, modernių medicinos punktų atidarymas prisidės prie šio tikslo įgyvendinimo“, – neabejojo D. Kryžanauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Eilinė priešrinkiminė FOTO.

...

... portretas
svarbiausia nepamiršt šiknos palaižyti ukrainiečiui pacientui nes dar iš darbo išmes

Špricas \\\\\.../////

Špricas  \\\\\...///// portretas
Teisingai,pirma xoxolams,o labusams kas liko,nes jie antrarūšiai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių