Quantcast

Sveikatos politikų receptas: kaip alkoholikui gauti vairuotojo pažymėjimą

Išmintingieji mūsų politikai, kovodami su alkoholizmu ir inicijuodami kuo prieinamesnį jo gydymą, nė nepagalvoja, kad taip skatina dar didesnį girtavimą.

Gėdos ligų sąrašas

Dėl alkoholio vartojimo turėjote problemų, gydėtės ir todėl trejus metus negalėsite gauti vairuotojo pažymėjimo? Nesijaudinkite! Sveikatos politikai, kovodami su alkoholizmu, siūlo puikų receptą, kaip apeiti įstatymus.

Nūnai jau pripažįstama, kad alkoholizmas yra liga, bet pripažinti, kad ja sergi, sunku netgi sau, juolab kalbėti, kad gydaisi. Visuomenės reakcija lemia, kad pas priklausomybės, venerinių, psichikos ligų gydytojus vis dar einama slapčia, kaip kadaise buvo tabu pasisakyti, kad sergi vėžiu. Onkologinių ligų gydymą integravus į daugiaprofilines klinikas, vėžys, juolab neretai sėkmingai išgydomas, tapo tokia pat liga kaip ir kitos.

Jei ligonis nesigydo, gali gauti leidimą vairuoti, įsigyti šaunamąjį ginklą, o jei gydosi, tarsi nubaudžiamas trejiems metams.

Vis dar gėdingomis vadinamas ligas galima gydyti anonimiškai. Kokias, įvardyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Tai būtent priklausomybė nuo alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų, nuotaikos, įpročių ar potraukių sutrikimai, lytiškai plintančios ligos. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką teisę į gydymo paslaugas, neatskleidžiant tapatybės, turi ne jaunesni kaip 16 metų pacientai.

Dažniausiai anoniminiai ligoniai dėl patikimesnio konfidencialumo renkasi mažus privačius medicinos kabinetus, ligonių kasos už anonimiškai suteiktas paslaugas gydymo įstaigų nefinansuoja.

Iš savo kišenės

Sveikatos politikai, kovodami su alkoholizmu, nusprendė, kad priklausomybės ligų centrai, kuriuose gydomi nuo alkoholio, narkomanijos ar toksikomanijos priklausomi žmonės, turėtų gauti finansavimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto ir už anoniminių pacientų gydymą.

Tokį pasiūlymą pateikė Seimo narys Antanas Matulas, įsitikinęs, kad tai paskatintų priklausomybės ligomis sergančius žmones siekti išsivaduoti iš užburto rato.

Deja, ministrų kabinetas šiam A.Matulo siūlomam finansavimo modeliui nepritarė. Nuspręsta, kad tai diskriminuotų ŽIV infekcijos nešiotojus ar sergančiuosius, pavyzdžiui, AIDS, kitomis užkrečiamosiomis ligomis, kurie taip pat nori gydytis anonimiškai. Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme numatyta, kad, sergant bet kokia liga ir pageidaujant gydymo anonimiškumo, už gydymą reikia susimokėti iš savo kišenės.

Be to, neidentifikuojant gydytojų pacientų, nebūtų galimybių sužinoti, ar jie apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu. Iš PSDF biudžeto gydymo įstaigoms apmokama tik už apdraustiesiems suteiktas medicinos paslaugas, išskyrus skubią pagalbą.

Garantas – sveikatos draudimas

Ar toks Vyriausybės veto nesumažins norinčiųjų gydytis nuo priklausomybės ligų skaičiaus?

Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas Emilis Subata, suinteresuotas teikiamų paslaugų plėtra, nemokamam, tiksliau, iš PSDF biudžeto finansuojamam, priklausomybės ligomis sergančių anoniminių pacientų gydymui taip pat nepritaria.

"Ligonių kasos finansuoja medicinos paslaugas, suteiktas sveikatos draudimą turintiems asmenims. Gydant anonimiškai nėra galimybės patikrinti, ar pacientas draustas", – pakartoja E.Subata.

Anot jo, paslaugų anoniminiams pacientams įkainiai priklausomybės ligų centruose nėra dideli, juos galima pavadinti netgi simboliniais. Gydytojo psichiatro, vaikų ir paauglių psichiatro konsultacija kainuoja keturiolika eurų, gydymas stacionare, kuris gali užtrukti iki dviejų savaičių – apie 70 eurų, Minesotos programa, kuri tęsiasi keturias savaites, – 130 eurų.

Iš PSDF biudžeto ligoninėms už sergančiųjų psichikos ir elgesio sutrikimais dėl alkoholio vartojimo gydymo kursą vidutiniškai sumokama 670 eurų, sergančiųjų narkomanija ar toksikomanija – 1 035 eurai.

Centruose trūksta vietų

Palyginus šias kainas, ambulatorinis anoniminis gydymas nebrangus, juolab jei susimokėjus iš savo kišenės į priklausomybės ligų centrą galima patekti be eilės.

Sergantiesiems alkoholizmu ar narkomanija būdinga nuotaikų kaita, jie sunkiai ryžtasi gydytis, o nusprendus ar artimiesiems įkalbėjus tai daryti, jau kitą dieną nuomonė gali pasikeisti. Deja, Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata patvirtino, kad, norint gydytis Vilniuje, reikia laukti pusantro mėnesio, Kaune – maždaug mėnesį.

Šiuose centruose laisvų vietų šiuo metu nėra. Norintiesiems gydytis anonimiškai arba, kitaip tariant, už savo pinigus – taip pat. Vadinasi, didesnė problema už finansavimą iš PSDF yra lovų gydymo įstaigose stygius. Ir taip yra šiais laikais, kai kitos didelės ligoninės laisvų lovų turi apsčiai. Nejaugi to nežino sveikatos politikai? Ar jiems rūpi tik pinigai?

Anoniminis sergančiųjų priklausomybės ligomis gydymo operatyvumas problemų neišsprendžia, anaiptol, kelia jų dar daugiau.

Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata problemą švelnina, kauniečiams ir vilniečiams siūlydamas gydytis Šiauliuose ar Panevėžyje. Sako, kad šių miestų priklausomybės ligų centruose galima gydytis pagal Minesotos programai giminingas motyvacinės terapijos programas, kurios šiuo metu pacientų pertekliaus neturi. Ar ten nėra norinčiųjų gydytis? O gal šios programos mažiau veiksmingos? Ir apskritai, kaip susigaudyti šiuose labirintuose, jei dar vakar galvoje spardėsi balti arkliai?

Dėl vairuotojo pažymėjimo

Anoniminis sergančiųjų priklausomybės ligomis gydymo operatyvumas problemų neišsprendžia, anaiptol, kelia jų dar daugiau.

Pagal įstatymus asmens sveikatos duomenys nėra viešinami ir juos tvarkyti gali tik gydymo įstaiga, atsakingi ligonių kasų pareigūnai bei tam tikrais atvejais teisėsauga. Tretiesiems asmenims jokie asmens sveikatos duomenys negali būti suteikiami. Ikiteisminio tyrimo įstaigos, teismai, prokuratūra ir gydymo įstaigos turi teisę gauti informaciją apie pacientų gydymąsi, kai jos reikia tiesioginiam darbui. Anonimiškai gydantis tokių duomenų nėra, bet jų prireikia net ir visiškai nekaltu atveju – norint vairuoti automobilį.

Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą privaloma pateikti laikant vairavimo egzaminus arba norint pasikeisti vairuotojo pažymėjimą.

"Vairuotojų sveikatos tikrinimo tikslas – nustatyti, ar sveikatos būklė atitinka minimalias fizinio ir psichikos tinkamumo normas, kurios yra taikomos asmenims, siekiantiems vairuoti ir vairuojantiems atitinkamos kategorijos motorines transporto priemones arba jų junginius", – rašoma įstaigų, išduodančių vairuotojo pažymėjimą, reikalavimuose.

Pažymos tampa niekinės

Teisė vairuoti nesuteikiama asmenims, turintiems rimtų regos sutrikimų, aukštą nekoreguotą kraujospūdį, esant tam tikros ribos klausos susilpnėjimui, visiškam kurtumui (leidžiama vairuoti išimties tvarka vairuotojui mėgėjui), esant ryškiai neurologinei simptomatikai, kai kankina dažni priepuoliai, sergantiesiems sunkiomis plaučių, širdies ligomis.

Besigydžiusiesiems priklausomybę nuo alkoholio teisė vairuoti nesuteikiama trejus metus, todėl gydymo įstaigos, išduodančios sveikatos pažymą esamam ar būsimam vairuotojui, jį siunčia į priklausomybės ligų centrą patikrinti šiuos duomenis.

"Kai pacientas kreipiasi į mus anonimiškai, mes neturime jokių duomenų. Poliklinikos, išduodančios sveikatos pažymą vairuotojui, pas mus žmones siunčia nepagrįstai. Mes neturime jokios informacijos ir tokiu atveju, kai ligoniai gydosi privačiuose centruose dėl rimtų psichikos sutrikimų ar reanimacijos, intensyviosios terapijose skyriuose dėl apsinuodijimo alkoholiu", – atskleidžia Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas E.Subata.

Jis patvirtina: priklausomybės centrų išduodamos pažymos, kad į juos kreipęsis žmogus nebuvo jų pacientu, yra niekinės. Problemą išspręstų informacija centrinėje elektroninės sveikatos sistemos duomenų bazėje, tada, anot E.Subatos, būtų aišku, kuris pacientas gali gauti leidimą vairuoti automatiškai, o kuris, gydęsis priklausomybės ar kitas ligas, turi pateikti išrašus apie realiai gautas paslaugas.

"Jei mūsų pacientas pas mus lankėsi kelis mėnesius ir baigė gydymą, įvertinę jo būklę galime rekomenduoti, kad jam būtų leista vairuoti. Socialinės integracijos aspektas labai svarbus, žmogui reikia padėti grįžti į visuomenę. Dabar yra atvirkščiai: jei ligonis nesigydo, gali gauti leidimą vairuoti, įsigyti šaunamąjį ginklą, o jei gydosi, tarsi nubaudžiamas trejiems metams – tiek laiko visa tai jam yra draudžiama", – E.Subata ragina keisti šią nuostatą, juolab kol neveikia elektroninė sveikatos sitema.

Vadina sovietmečio reliktu

Gydymasis anonimiškai, Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovo nuomone, paslepia visus galus, asmuo lieka incognito, o pažymų apie asmenį rinkimas likęs iš sovietmečio, kai buvo vedama narkologinė įskaita, suplaukdavo duomenys iš darbovietės, milicijos, blaivykos, greitosios medicinos pagalbos stočių.

"Apie kiekvieną asmenį buvo renkama dosjė, dispanserinė įskaita. Dabar įstatymuose yra nurodyta, kad duomenys apie asmens sveikatą yra kaupiami pirminės sveikatos priežiūros įstaigose, kurioms priklauso ir psichikos sveikatos centrai. Būtent jie ir turėtų disponuoti šia informacija", – E.Subata įsitikinęs, kad didžiausia problema – teisės aktai.

Respublikinis priklausomybės ligų centras jau seniai inicijavo pokyčius. Didžiųjų šalies miestų, kuriuose veikia priklausomybės ligų centrai, savivaldybių administracijų prašė, kad nurodytų poliklinikoms į šiuos centrus nesiųsti piliečių dėl vairuotojų sveikatos pažymų, bet situacija nepasikeitė.

"Aš pats prašiau sveikatos pažymos dėl vairuotojo pažymėjimo Šeškinės poliklinikoje. Mane nusiuntė į Respublikinį psichikos sveikatos centrą. Jei turėčiau problemų dėl alkoholio vartojimo, tikrai gydyčiausi bet kurioje privačioje klinikoje, todėl toks siuntinėjimas – bevertis", – savo pavyzdžiu problemą pailiustruoja E.Subata.

Ministrų kabinetas nepritaria siūlymui, kad priklausomybės ligų gydymas būtų priskirtas savivaldybių remiamai sveikatos priežiūrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kam alkoholikui vairuotojo pažymėjimas?

Kada baigsis šita betvarkė!

Kada baigsis šita betvarkė! portretas
Teisėsauga turėtu pasidomėt kodėl žmonėm turintiem sveikatos problemų, šundaktariai jiem išduoda sveikatos pažymėjimus , kad galėtu vairuot. O jug kiek numiršta bevairuodami, sedėdami už vairo, ne tik patys užsimuša , bet dar žūsta nekalti. Ir kiek daug tokių atveju kai bevairuodami praranda samonę. Jug šundaktariai tai puikiai žino savo pacientus kurie serga epilepsija, širdies ligomis, kurių labai aukštas kraujospūdis, ir kurie ne pilno proto. Bet už didelius kyšius, kuriuos jie gauna iš tokių ligonių, jiem leidžia vairuot, nes vairavimo pradžią gauna iš šundaktarių. Taip kad reikėtu ne vieną šundaktarį uždaryt į kalėjimą , tai tada nemirtu sedėdami už vairo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių