Quantcast

Svarbi žinia sergantiems: dvigubai sumažėjo priemokos gyvybiškai svarbiems vaistams

  • Teksto dydis:

Kompensuojamų vaistų priemokos per dvejus metus sumažėjo dvigubai, tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot SAM, vidutiniškai priemoka sumažėjo nuo 5,25 euro vienam receptui 2017 metų balandį iki vidutiniškai 2,13 euro vienam receptui šių metų balandį.

Ministerijos skaičiavimais, šių metų pirmą ketvirtį pacientai kompensuojamųjų vaistų priemokoms išleido 9,5 mln. eurų mažiau palyginti su 2017 metų pirmu ketvirčiu.

Kaip teigia sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, paciento priemokų procentinė dalis nuo visų išlaidų vaistams, lyginant 2017 metų ir 2019 metų sausio-balandžio mėnesių statistiką, sumažėjo nuo 19,55 proc. iki 6,74 procento.

„Tokio priemokų mažėjimo pavyko pasiekti įvedus tam tikras kainų lubas vaistams, siūlomiems įtraukti į kompensuojamųjų vaistų kainyną, ir įdiegus didžiausios galimos paciento priemokos reikalavimus“, – pranešime cituojama viceministrė K. Garuolienė.

Tačiau organų transplantacijos laukiančius ar ją patyrusius, dializuojamus pacientus vienijančios asociacijos „Gyvastis“ atstovė Audronė Tutlienė tvirtina, kad situacija gerėjo toli gražu ne visiems.

„Mūsų pacientai iš tiesų to nejaučia, kaip tik atvirkščiai. Aš tikiu, kad kai kurios pacientų grupės tai jaučia, bet mūsų pacientai kaip tik sunerimę, nes mums priemokos padidėję, kai kurių vaistų net nekompensuoja. Imunosupresiniams vaistams, kurie iki praėjusių metų buvo be priemokos, tos priemokos yra“, – BNS sakė A. Tutlienė.

Anot A. Tutlienės, dėl gretutinių ligų asociacijos vienijamų pacientų vartojamų vaistų sąrašas įprastai yra ilgas, ir „bendra priemoka tikrai yra ženkliai padidėjusi, lyginant situaciją prieš metus“.

Ministerija savo pranešime taip pat nurodo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukusi naujų inovatyvių vaistų: 2017-2018 metais pradėta kompensuoti daugiau kaip 40 vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, iš jų 25 vaistai anksčiau buvo rezerviniame sąraše. Pasak pranešimo, naujieji kompensuojamieji vaistai skirti įvairių rūšių vėžiui, širdies, kvėpavimo ir kitoms ligoms gydyti.

Pasak viceministrės K. Garuolienės, dar vienas žingsnis mažinant žmonių išlaidas vaistams buvo kompensavimo lygmens didinimas.

Nuo balandžio ministerija pakeitė vaistų kompensavimo lygius, nuo 50 proc. iki 100 proc. padidėjo kompensacija vaistams migrenai, klasteriniams galvos skausmams, artrozei, osteoporozei, prostatos hiperplazijai, podagrai bei kitoms ligoms gydyti.

Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąrašas – pagrindinis šalies kompensuojamų vaistų sąrašas, kuriame konkrečioms ligoms gydyti yra numatyti konkretūs vaistai ir kuriuo vadovaujasi šalies medikai, skirdami savo pacientams gydymą.

Lietuvoje taip pat yra sąrašas vaistų, kurių kompensavimo lygmuo yra 50 procentų. Šis sąrašas sudaromas atsižvelgiant į atskirų socialinių grupių pacientų – vaikų, pensininkų, neįgaliųjų – finansines galimybes įsigyti vienus ar kitus vaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprasi

Nesuprasi portretas
Kaip suprasti,juk Veryga teigia,kad lėšos kompensuojamiems vaistams didėja?

samas

samas portretas
žmogėnui su maišu Čia jau kaip nusiteiksi. Jei tikėsi, kad padeda - padės.

Žmogėnas su ligų maišu

Žmogėnas su ligų maišu portretas
Mano vaistų krepšelis atpigo (hipertenzija, hiperplazija, podagra - "standartinis" pagyvenusio vyriškio ligų "rinkinys"). Anksčiau mokėdavau apie 20 €, dabar už panašų generikų krepšelį sumokėjau apie 7 €. Pigiau tai pigiau, tik nežinia, ar veikimas nebus atitinkamai prastesnis, nes gamintojai kiti ir kažkokie neaiškūs.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių