Quantcast

Suteiktos medicinos paslaugos buvo nekokybiškos – kur kreiptis?

  • Teksto dydis:

"Kauno diena" sulaukia nemažai skaitytojų laiškų dėl medicinos paslaugų kokybės. Skaitytojai teiraujasi, kur kreiptis, jei suteiktos paslaugos buvo nekokybiškos? Per kiek laiko galima pateikti skundą? Kokiais atvejais reikia kreiptis į gydymo įstaigą ir kokiais – į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ar jai pavaldžias įstaigas?

SAM atstovų atsakymus į šiuos ir kitus skaitytojų klausimus pateikė ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

– Kur pirmiausia turėtų kreiptis pacientai, nusivylę medicinos paslaugų kokybe, – į gydymo įstaigą, kurioje ir buvo suteiktos paslaugos?

– Pacientų skundų pateikimo ir nagrinėjimo tvarką nustato Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas. Jis numato, kad pacientas pirmiausia turi pateikti skundą asmens sveikatos priežiūros įstaigai, kurioje, jo manymu, buvo pažeistos jo teisės.

– Kada, kam ir kaip adresuoti skundą ar prašymą atlikti tyrimą dėl suteiktų paslaugų kokybės?

– Pacientas turi teisę pateikti skundą ne vėliau kaip per vienus metus nuo dienos, kai sužino, kad jo teisės pažeistos, bet ne vėliau kaip per trejus metus nuo teisių pažeidimo dienos.

Skundai gali būti pateikiami tiesiogiai (atvykus į asmens sveikatos priežiūros įstaigą), per atstumą (registruotu paštu, per kurjerį, siunčiami elektroniniu paštu, kitomis elektroninio ryšio priemonėmis, užtikrinančiomis galimybę nustatyti skundą teikiančio asmens tapatybę).

Nepatenkintas sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu ir kokybe pacientas turi teisę kreiptis ir tiesiai į teismą.

Skunde turi būti nurodytos paciento teisės, kurias, jo manymu, asmens sveikatos priežiūros įstaiga pažeidė, tai pagrindžiančios aplinkybės ir paciento reikalavimai pašalinti jo teisių pažeidimą. Prie skundo turi būti pridedami dokumentai (jeigu pacientas juos turi), patvirtinantys skunde nurodytas aplinkybes ir pagrindžiantys skunde nurodytus reikalavimus.

– Kada dėl to reikėtų kreiptis į SAM ar jai pavaldžias institucijas?

Pacientas su skundu dėl jo pažeistų teisių, susijusių su asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu ir kokybe, gynimo turi teisę kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM, dėl jo pažeistų teisių, susijusių su privalomojo sveikatos draudimo klausimais, gynimo – į Valstybinę ligonių kasą prie SAM, dėl jo pažeistų teisių, susijusių su asmens sveikatos priežiūros paslaugų atitiktimi bioetikos reikalavimams, gynimo – į Lietuvos bioetikos komitetą.

Į šioje dalyje nurodytas institucijas pacientas turi teisę kreiptis, jeigu nesutinka su asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje, jo manymu, jo teisės buvo pažeistos, sprendimu, priimtu išnagrinėjus jo skundą, arba jeigu jo skundas asmens sveikatos priežiūros įstaigoje nepriimamas nagrinėti, arba jeigu jo skundas neišnagrinėjamas per nustatytą terminą.

– Jei gydytojas į paciento asmens sveikatos kortelę prirašo nebūtų dalykų, remiantis pacientu, visiškai neatitinkančiu jo sveikatos būklės, ar tokie įrašai gali būti panaikinti? Jei taip, ką turėtų daryti pacientas?

– Šios aplinkybės yra skundo nagrinėjimo ir ginčo su gydymo įstaiga objektas. Jeigu skundą pateikęs pacientas negauna jį tenkinančio atsakymo, toliau skundas gali būti teikiamas atitinkamoms institucijoms, kaip minėta atsakant į ankstesnį klausimą.

Nepatenkintas sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu ir kokybe pacientas turi teisę kreiptis ir tiesiai į teismą.

– Per kiek laiko pagal paciento skundą turi būti atliktas tyrimas ir jam duotas atsakymas?

Asmens sveikatos priežiūros įstaiga paciento skundą turi išnagrinėti ir raštu pateikti nagrinėjimo rezultatus ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo skundo gavimo dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrone Uzdaviniene

Audrone Uzdaviniene portretas
Laba diena gal galite padėti aš buvau ant biuletenio ilgą laiką nes buvo abi kojos luzia ir da viena koja nevaikštau normali. Kaip man dirbt bet buvo nuspręsta kad šita penktadienį uždaro biuletenį. O nežiūrėjo kaip koja ir ką nors da ainu procedūras padekit būkit geri. Aciu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių