Quantcast

Susikirto ekspertų nuomonės dėl karantino: reikia ar nereikia tęsti iki balandžio?

  • Teksto dydis:

Savaitgalį susikirto sveikatos ekspertų nuomonės dėl Lietuvoje galiojančio karantino.

Gydytojas, medicinos profesorius Vytautas Kasiulevičius tvirtina, kad kalbėti apie karantino suvaržymų atlaisvinimą dar per anksti, jo nuomone, ribojimai turi būti tęsiami iki balandžio vidurio.

„Šiandien turime tik vieną efektyvią priemonę – ribojimus, jie veikia ir tie apribojimai mūsų šaliai yra būtini ne iki sausio 31 dienos, o bent iki balandžio mėnesio vidurio, kuomet UV indeksas ir oro temperatūra pradės stabdyti infekcijos plitimą. Pagaliau, iki balandžio vidurio bus paskiepyti patys pažeidžiamiausi asmenys. Ir jau tuomet galima bus kalbėti apie laisvinimą“, – šeštadienį feisbuke rašė V. Kasiulevičius.

Užkrečiamųjų ligų ekspertas, profesorius Saulius Čaplinskas sako nepritariantis siūlymui karantiną tęsti iki balandžio.

Saulius Čaplinskas ir Vytautas Kasiulevičius

„NEPRITARIU viešoje erdvėje paskleistiems siūlymams laikyti karantiną iki balandžio“, – sekmadienį feisbuke rašė profesorius ir išsakė argumentus kodėl.

„Judėjimo ribojimams tarp savivaldybių nematau realaus pagrindo jau dabar.

Mano vertinimu, reikia kuo greičiau atnaujinti darželių veiklą, kuriuose siūlau nedelsiant taikyti nuolatinį profilaktinį personalo testavimą ir tik nustačius teigiamą atvejį spręsti dėl grupės, o ne viso darželio, laikino karantinavimo.

Taip pat siūlau atnaujinti pradinių mokyklų veiklą, taikant analogišką profilaktinį testavimą.

Jau dabar nėra pagrindo laikyti uždarytą smulkųjį verslą. Galima juos atverti, ypač tuos, kurie gali užtikrinti būtinų saugumo reikalavimų laikymąsi.

Jau dabar nėra pagrindo laikyti uždarytą smulkųjį verslą. Galima juos atverti, ypač tuos, kurie gali užtikrinti būtinų saugumo reikalavimų laikymąsi (pvz. grožio paslaugų kabinetus, turguje prekiaujančius smulkius prekybininkus ir pan.). 

Ateitis yra „nauja realybė“, prie kurios prisitaikyti reikia naujų įrankių, todėl nedelsiant būtina parengti ir pradėti įgyvendinti valstybės finansuojamą profilaktinio testavimo programą.

Tokia programa visose šalyse bus pagrindinis koronaviruso infekcijos valdymo įrankis, net ir vykdant skiepijimus (o ne karantinas).

Visgi visuomenei trūksta realios situacijos ekspertinio vertinimo komunikacijos, todėl tikslinga būtų pradėti rengti periodines nacionalines rizikos vertinimo ataskaitas ir viešai jas skelbti gyventojams, o ne tik skaičius, lenteles ir grafikus be specialistų apibendrinančių išvadų ir rekomendacijų.

Tokias rizikų vertinimo ataskaitas Skandinavijos ir kt. šalyse rengia nacionaliniai visuomenės sveikatos institutai. Lietuvoje tokių ataskaitų rengėjas galėtų būti SAM pavaldi įstaiga Higienos institutas, kuriame yra Visuomenės sveikatos tyrimų centras, arba VU MF Visuomenės sveikatos institutas“, – argumentuotai nuomonę dėstė S. Čaplinskas.

Portalas primena, kas ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė, kad bendra tendencija dėl koronaviruso atvejų skaičiaus kol kas atrodo pozityvi, tačiau nereikėtų tikėtis, kad sausio 31 dieną visi apribojimai bus atšaukti.

„Tai nereiškia, kad visi apribojimai privalo išlikti, bet, žinoma, mes pirmiausia būsime atsargūs dėl situacijos ir, nepaisant to, kad būna dienų, kai skaičiai atrodo gerokai geriau, būna tokių dienų kaip šiandien, kai jie vėl tarsi atrodo blogiau, bendra tendencija kol kas atrodo pozityvi. Klausimas, ar pakankamai sparti“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė premjerė.

Pasak premjerės, su ekspertų taryba prie Vyriausybės yra sutarta, kad kitą savaitę bus aptariama situacija, kas dar turėtų būti padaryta, kad kažkokios sąlygos būtų lengvinamos ir nuo kada.

Karantinas Lietuvoje galioja iki sausio 31 dienos. Jo metu apribota daugelis veiklų, neveikia kavinės, restoranai (išskyrus maistą išsinešti), daugelis parduotuvių, išskyrus maisto. Taip pat veikia vaistinės, veterinarijos, optikos ir ortopedijos prekių pardavimo vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Magnolija

Magnolija portretas
Lietuviams reikia griežtumo, aš už tai, truputį pripratins prie disciplinos ir išmokys rankas nusiplaut, šiaip jau dauguma labai netvarkingi ir nešvarūs, neša šiukšles į, ima plika ranka už apšnerkšto konteinerio, sėda į automobilį, ima už vairo, po to valgo ir pan.Juk keliant konteinerio dangtį galima guminę pirštinaitę užsimauti, arba kokiu celifano gabalėliu pakelti.Parduotuvėse ateina, net nestabteli rankas dezinfekuoti, čiupinėja už prekių, baisu.O šiaip nepamirškim, kas caltas dėl covid, tai pyikiai žinom iš kur jis kilo.

Alis...

Alis... portretas
kiba Jūs durni?... tęsti iki balandžio... protu nesuvokiama.... matyt, vyriausybei taip geriau,- dirbti nereikia, o tik vaidinti kad dirba...

Atsakymas Snieguolei

Atsakymas Snieguolei portretas
Grazus vardas Snieguole bet tik gaila kad galvoje pas Snieguole labai mazai protingai mastanciu smegenu
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių