Quantcast

Sunegaluoti galima ir prisivalgius baravykų: kada kreiptis į medikus?

  • Teksto dydis:

Šių metų grybavimo sezonas jau paženklintas netektimi – praeitą savaitgalį apsinuodijusi grybais mirė moteris. Pasak medikų, moteris į juos kreipėsi per vėlai.

Apie apsinuodijimo grybais simptomus ir pirmąją pagalbą pasakoja Apsinuodijimų informacijos biuro skyriaus vedėja Laima Gruzdytė.

„Turbūt dažniausiai taip atsitinka, kad žmogus skambina pavalgęs grybų ir sako – buvo įtartinas, bet vis dėlto mes tą grybą įdėjom, suvalgėm ir dabar sunegalavom. Tai yra vienas iš dažnesnių atveju. Arba tiesiog valgė grybus, kuriuos galvojo, kad pažįsta, tačiau atsirado sveikatos negalavimų ir skambino pasitarti“, – pasakoja L. Gruzdytė.

Dažnai, pakalbėję su specialistais, žmonės įsitikina, kad kilo netikras pavojaus signalas, tačiau kai kuriems simptomams esant jiems patariama nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigas.

„Vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai – tai yra triada, kuri būdinga apsinuodijus grybais. Taip pat svarbu, kokie grybai valgyti. Kartais žmonės prisirenka tik baravykų ar raudonikių, kuriuos supainioti su nuodingu grybu yra tikrai sudėtinga. Tai visada žiūrime į situaciją, nes kartais ir valgomų grybų galima prisivalgyti ir taip sunegaluoti, kad tikrai reikės medikų pagalbos. Pavyzdžiui, persivalgius, turint jautresnį žarnyną ar lėtinių virškinimo ligų“, – aiškina L. Gruzdytė.

Pasak specialistės, apsinuodijimai grybais gali būti apgaulingi – žmogus sunegaluoja, tada pasijaučia geriau ir tikisi, kad sveikata pagerės. Tačiau, kai galiausiai žmogus kreipiasi į medikus, pažeidimai būna labai rimti.

Išsamiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kreiptis ivykus

kreiptis ivykus portretas
alerginei reakcijai-kuri pasireiskia vistu ir gaidzio kudakavimi vienu metu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių