Quantcast

Su šiluma bei pirmosiomis gėlėmis prabudo ir alkanos erkės: šiemet jau užfiksuota Laimo ligos atvejų

  • Teksto dydis:

Pirmieji pavasario ženklai – jau Lietuvoje. Nutirpus sniegui iš sustingusios žemės išlindo žibuoklės. Tiesa, miške ir pamiškėse jų dar reikia gerai paieškoti. O štai su šiluma ir pirmosiomis gėlėmis prabudo ir alkanos erkės.

Kaip praneša LNK, medikai ragina būti atsargiais, mat šiemet jau užfiksuota Laimo ligos atvejų.

Pražydusios žibutės – pirmas požymis, kad jau prabudo ir alkanos erkės. 

„Dabar tas laikas, kai jos jau bunda. Ir bunda visos stadijos, ir visos labai alkanos – ištroškusios kraujo“, – sakė medicinos entomologė Milda Žygutienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šiemet jau užfiksuoti ir erkių platinamos Laimo ligos atvejai. Anot specialistės, susirgusiųjų – dešimtimis. 

Laimo liga – itin klastinga ir gali pasireikšti visiškai netikėti simptomai. „Tai gali būti ir širdies pusės sutrikimai, ir iš nervų sistemos, ir iš sąnarių sistemos“, – sakė medicinos entomologė M. Žygutienė.

Erkinio encefalito atvejų šiemet dar nefiksuota. 

Kaip jau skelbta, erkinis encefalitas yra centrinės nervų sistemos liga, kurią sukelia erkinio encefalito virusas. Žmogus pirmuosius ligos simptomus dažniausiai pajaučia po 7-14 d., bet gali pasireikšti ir vėliau. Ligos požymiai panašūs į gripo: pakilusi temperatūra, galvos ir raumenų skausmai, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Pakilusi temperatūra gali laikytis apie 7 dienas, po to ji tampa normali arba šiek tiek aukštesnė, bendra būklė gali pagerėti, tačiau po kelių dienų pradedama karščiuoti, ligos požymiai kartojasi, prasideda stiprūs galvos skausmai, kartais sutrinka sąmonė. Šiai ligai būdingi liekamieji reiškiniai, dėl kurių ilgam sutrinka žmogaus darbingumas, gali atsirasti neįgalumas. Liga gali baigtis ir mirtimi.

Tuo tarpu Laimo ligos atveju erkės įkandimo vietoje po 1-4 savaičių atsiranda raudona dėmė, galinti keisti savo formą ir dydį. Šios ligos atveju pacientai skundžiasi sąnarių ir raumenų skausmu, gali būti pažeidžiama centrinė nervų sistema, atsirasti miego sutrikimai, atminties susilpnėjimas, galvos svaigimas ir kt.

Efektyvi priemonė, galinti padėti išvengti erkinio encefalito, yra skiepai, tačiau nuo Laimo ligos skiepų nėra.

Būnant gamtoje reikėtų vengti pamiškių ir aukštų žolių pievų, o jei tai neišvengiama, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, kelnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno, pataria Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą. Drabužius geriausia apdoroti cheminiais repelentais, skirtais atbaidyti erkes. Grįžus būtina nedelsiant apžiūrėti visą kūną, ypač paausius, kaklą, pažastis, kirkšnis, kojų ar rankų linkius, kadangi erkės dažniausiai įsisiurbia šiose vietose. Taip pat patartina nusiprausti po dušu ir persirengti kitais rūbais, o vilkėtus drabužius iš karto išskalbti ar pakabinti saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena trumpai.

Įsisiurbusią erkę reikia ištraukti kaip galima greičiau, suimti kuo arčiau odos, nespausti kūnelio, nesukioti ir prieš tai netepti riebalais ir staigiu judesiu traukti į viršų. Jeigu nepavyko visiškai pašalinti erkės ir liko galvutė, nieko daryti nereikia, organizmas ją pašalins pats kaip svetimkūnį. Po erkės ištraukimo, įsisiurbimo vietą rekomenduojama nuplauti vandeniu ir muilu arba dezinfekuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Dar ir toliau drauskite deginti pievas , tai deginsim mirusiuosius .

Anonimas

Anonimas portretas
Erkes reikia naikinti.ir,o ne skiepytis nuo erkių.o kiek pernykščiu nenupjautų žolių esama...Mokam padidėjusį mokestį už teritorijų tvarkymą,o ten betvarkė.pvz..L.Žemkalnio teritorijoje ,šalia konteinerių stūkso kalnas,kuris apaugęs niekada nepjaunama aukšta žole-erkių veisykla.Laksto šunys,ten palieka savo išmatas,o mes mokesčių mokėtojai stebimės TOKIA TVARKA.

Anonimas

Anonimas portretas
Žolė nupjauta.???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių