Quantcast

Stoja į kovą su farmacijos milžinėmis dėl opioidų krizės

  • Teksto dydis:

Niujorko valdžia antradienį pranešė stojanti į kovą su farmacijos milžinėmis dėl Ameriką apėmusios opioidinių vaistų vartojimo epidemijos ir pateikė kompanijoms 500 mln. JAV dolerių vertės ieškinį.

Miestas pusės milijardo dolerių ieškinį pateikė Niujorko Valstijos Aukščiausiajam Teismui po to, kai šimtai kitų miestų nusprendė iš didžiųjų farmacijos kompanijų išsireikalauti pinigų kovai su augančia opioidų krize.

"Kas dabar išsisuka dėl kruvinų žmogžudysčių? Didžiosios farmacijos kompanijos. Štai kas vyksta, - per spaudos konferenciją sakė Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijus). - Didžiosios farmacijos kompanijos pripratino amerikiečius prie šių vaistų, apgavo žmones, o žmogiškosios išlaidos yra nesuskaičiuojamos. O iš šio proceso jos užsidirbo milijardus dolerių."

2016 metais nuo vaistų perdozavimo Jungtinėse Valstijose mirė 63600 žmonių, o tai yra vidutiniškai 174 amerikiečiai per dieną. 2016 metais amerikiečių gyvenimo trukmė mažėjo jau antrus metus iš eilės, ir tai skatino ši krizė.

Vien tik Niujorke - daugiausia gyventojų turinčiame JAV mieste, kuriame gyvena 8,5 mln. žmonių, - daugiau nei tūkstantis žmonių 2016 metais mirė perdozavę vaistų, o tai buvo rekordinis istorijoje skaičius.

Paskaičiuota, kad nuo opioidinių vaistų perdozavimo miršta daugiau niujorkiečių nei žūsta per automobilių avarijas ar nužudoma kartu sudėjus. Ir tokių mirčių skaičius nuo 2010 iki 2016 metų daugiau nei padvigubėjo.

"Viskas paprasta. Atėjo laikas didžiosioms farmacijos kompanijoms sumokėti už tai, ką jos padarė. Atėjo laikas, kad jos prisiimtų atsakomybę", - sakė Niujorko meras.

Ieškinyje vaistų gamintojai kaltinami apgaulinga rinkodara, o vaistų didmenininkai kaltinama užtvindę rinką receptiniais vaistais nuo skausmo, kas apsunkina miesto sveikatos apsaugos, teisėsaugos ir teisingumo sistemas.

Tarp atsakovų minimos tokios įmonės, kaip "Purdue Pharma", gaminanti populiariausią pasaulyje vaistą nuo skausmo "OxyContin", "Teva Pharmaceuticals USA", "Johnson& Johnson" bei "Janssen Pharmaceuticals". Taip pat kaltinamos ir vaistų didmenininkės, įskaitant "McKesson Corporation", "Cardinal Health" ir "AmerisourceBergen Corporation".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių