Quantcast

Specialisto patarimai: šviežios daržovės – ir maistas, ir vaistas

  • Teksto dydis:

Česnakai, citrinos, imbieras – puikiai pažįstamos gėrybės, kurių imuniteto stiprinimui griebiamasi pirmiausiai. Šie produktai populiariausi būtent šaltuoju metų laiku – spalio-kovo mėnesiais, rodo prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų tendencijos. Tačiau šio prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pabrėžia, kad verta atkreipti dėmesį ir į kitus natūralius produktus, kurie tinka gydantis nuo įvairių ligų, o ypač nuo peršalimo.

Ridikai, bulvės, kopūstai, burokėliai – tik kelios daržovės, kurios gali pagelbėti saugant sveikatą ir atsikratant įvairių negalavimų. Anot A. Polenino, iš daržovių galima gaminti ne tik įvairius patiekalus, bet ir gydomuosius kompresus ar kitas natūralias priemones, kurios liaudies medicinoje naudojamos jau daugybę metų. Jis siūlo kelis būdus, kaip atskleisti gydomąją daržovių galią.

Ridikai – nuo peršalimo viruso

Anot A. Polenino, juodųjų ridikų sultys su medumi arba cukrumi virsta itin vertingu sirupu. „Smulkiai supjaustykite šviežią juodąjį ridiką, suberkite gabalėlius į indą, pabarstykite cukrumi arba įdėkite medaus ir palikite per naktį. Kitą dieną turėsite produktą, kuris padės gydyti kosulį, peršalimo ligas, taip pat gerins virškinimą. Užtenka išgerti po šaukštą per dieną, po valgio“, – sako ekspertas. Rudenį jis pataria išsispausti ridikų sulčių, sumaišyti su medumi ir tokio sirupo visada turėti šaldytuve. Tai bus puiki prevencinė priemonė nuo rudenį kimbančių virusų.

Burokėliai stabdo kraujavimą

Nedidelės žaizdelės ar nubrozdinimai gyja greičiau, jeigu ant jų uždedamas tarkuotų burokėlių kompresas. Burokėlių sultyse suvilgytas vatos gabalėlis padės greitai sustabdyti kraujavimą.

O kosuliui malšinti A. Poleninas siūlo paprastą receptą – šviežius burokėlius nulupti, sutarkuoti, tada į masę įpilti šiek tiek vandens ir penkiolika minučių pavirti ant mažos ugnies. „Masę atvėsinkite ir nukoškite. Šis sirupas gerai malšina kosulį – gerkite po šaukštą kelis kartus per dieną“, – pataria maisto gamybos ekspertas.

Bulvės gydo kosulį ir gali padėti, kai išsiplėtusios kojų venos

Su lupena virtas bulves žmonės nuo seno naudoja inhaliacijoms. Kai ką tik išvirusios bulvės dar garuoja, reikia pasilenkti virš atidengto puodo ir kvėpuoti šiltais garais. Tai padeda sušvelninti viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus.

Kompresai sumažina patinimus ir malšina skausmą.

Dar viena priemonė kosuliui gydyti – šiltas kompresas iš virtų bulvių. „Išvirkite bulvę su lupena. Sutrinkite dubenyje įmaišydami šaukštą aliejaus. Šiltą košelę sudėkite į audinį ir dėkite ant krūtinės. Laikykite, kol kompresas atvės. Geriausia šią procedūrą daryti prieš miegą, tačiau tik tada, kai nėra pakilusi temperatūra“, – teigia A. Poleninas.

Šviežių, sutarkuotų bulvių sulčių kompresas gali būti naudojamas, kai kamuoja išsiplėtusios kojų venos. Šviežių tarkuotų bulvių tyrelė taip pat padeda gydyti miežį – akies voko krašto riebalinės liaukutės uždegimą. Kompresą ant akies reikėtų palaikyti maždaug dešimt minučių.

Kopūstų lapai malšina skausmą ir patinimus

Turėti namuose šviežią baltagūžį kopūstą, anot A. Polenino, visada pravartu ne vien tik dėl gardžios sriubos ar balandėlių. „Kopūstų lapų kompresai – itin paprastas, bet veiksmingas būdas, padedantis nuo negalavimų. Kompresai sumažina patinimus ir malšina skausmą, kurį sukelia artritas, poliartritas, reumatas“, – sako A. Poleninas.

Pašnekovo teigimu, pasidaryti kompresą iš kopūstų lapų yra labai paprasta. Tereikia nuplauti ir nusausinti lapą, iš lapo išpjauti kietąją ir storąją dalį, tada likusią dalį įvynioti į audeklą ir švelniai pamušti, pakočioti, kad pradėtų sunktis sultys. Kopūstų lapų kompresą ant skaudamos vietos galima laikyti visą naktį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,12 val valgau ANTRUS PUSRYCIUS...,

...,12 val valgau ANTRUS PUSRYCIUS..., portretas
papasakosiu KA VALGIAU...,ant ikaitusios KEPTUVES papjausciau CUKINIJU RIEKELEMIS....,pasmulkinau PORA ir suberiau i KEPTUVE...,viska paGARDINAU VEGETA...,kai truputi paKEPE sumusiau DU KIAUSINIUS...,juos PAPIRINAU ir paDRUSKINAU...viskam reikiamai pasKEPUS su DEJAU i LEKSTE..., paBARSCIAU DZIOVINTAIS KRAPAIS...,skaniai suVALGIAU uzsiKASDAMAS SKILANDINE DESRA ir JUODA DUONA...,dabar geriu neSALDINTA JUODA KAVA su SALDAINIAIS KARVUTE...,diena DARGANOTA jau ciuosi paVARGES...,neuzILGO eisiu TRUMPAM SNUSTELETI PIETMIEGIO...,malonaus SESTADIENIO VISIEMS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių