Quantcast

Specialistai: nuo gripo reikia skiepytis jau dabar

Nors pats sergamumo gripu pikas pastebimas žiemos mėnesiais, jo aktyvumas gali prasidėti jau ankstyvą spalį ir tęstis iki vėlyvo gegužės mėnesio. Sostinės savivaldybės įstaigos „Vilnius sveikiau: geros savijautos biuro“ (Biuras) specialistai dėl virusų mutacijos rekomenduoja nuo gripo skiepytis kiekvienais metais, o tai geriausiai padaryti – spalio–gruodžio mėnesiais.

Kasmet 20 proc. vaikų ir 5 proc. suaugusiųjų perserga gripu. Ligos svarbą lemia tai, kad ji sukelia sunkias komplikacijas ar net mirtį. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje pastebima gripu sergančiųjų skaičiaus augimo tendencija.

Pikas – pavasario pradžioje

2019–2020 metų gripo sezonu Vilniaus mieste daugiausiai susirgimų registruota 2020 metų 11-ąją savaitę 2018–2019 m. sergamumo pikas buvo kiek anksčiau – 2019 m. 5-ąją savaitę.

Efektyviausia priemonė – skiepai

Biuro specialistai atkreipia dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta efektyviausia gripo profilaktikos priemone, kuri apsaugo ne tik nuo gripo, bet ir nuo jo sukeliamų komplikacijų. Mutuojant virusams, PSO nuolat seka jų kaitą ir kiekvienais metais prognozuoja labiausiai paplitusias viruso padermes bei rekomenduoja būsimo gripo sezono vakcinos antigeninę sudėtį. Pasiskiepyti sveikatos specialistai rekomenduoja prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau net ir sausio–vasario mėnesiais skiepytis nėra vėlu, nes gripo sezonas paprastai tęsiasi iki gegužės mėnesio.

Lietuvoje vakcina gali pasinaudoti visi vyresni nei 6 mėnesių amžiaus asmenys, o valstybės lėšomis skiepijamos šios rizikos grupės: 65 metų ir vyresni asmenys; nėščiosios; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.


Šiame straipsnyje: gripasvakcinaskiepai nuo gripo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių