Quantcast

SOS: kaukės neretai dėvimos netaisyklingai!

Jau aštuonis mėnesius gyvename niekingai mažo agresoriaus COVID-19 viruso apgultyje. Nežiūrint apdairumo ir kasdienės informacijos apie šią infekcinę ligą, užsikrėtimo ja skaičiai sparčiai krypsta į blogąją pusę, prie to prisideda vėstantys orai ir mūsų pačių elgsena.

Tarsi nepakeliamos grandinės?

Viešojoje erdvėje apstu aiškinimų apie apsisaugojimo nuo šio viruso priemones bei būtiną visų mūsų budrumą. Tačiau, sprendžiant iš kai kurių mūsų piliečių pozicijos ir ypač iš tinklaraščių komentatorių, susidaro negatyvus įspūdis. Turiu omenyje piliečių irzlumą, nepasitenkinimą kasdien kartojamais patarimais kaip išvengti užsikrėtimų santykinai sunkia infekcine liga. Kai kuriems ypač užkliūva veido apsauginės kaukės, kurios tarsi nepakeliamos grandinės apsunkina gyvenimą, jį daro beveik neįmanomą, esą dėl to kenčia gyvenimo kokybė. Suprask, dėl nepakeliamos naštos, iškreiptu nuo skausmo veidu tenka tempti tą viduramžišką vergovinį jungą.

Atrodo tiek nedaug trūksta, kad ta nepasitenkinimo banga virstų į didelę audrą, kuri nušluos viską nuo kelio ir šitaip dėl ryžtingų protestų bus atstatytas... teisingumas. Ir nesusimąstoma, kad, mainais už rekomendacijų laikymąsi, gana pigiai yra gaunama garantija nesusirgti, tegul ir nešimtaprocentinė. Taigi, dalis užsispyrėlių demonstruoja beveik įžūlų nenorą prisidėti prie visos bendrijos pastangų įveikiant pandemiją.

Tie, kurie kauke užsidengia tik burną, rekomendacijas vykdo tik formaliai. Tai rizikingas ir pavojingas žaidimas.

Kasdien per bet kuriuos TV kanalus matome žmones su veido kaukėmis ir to turėtų pakakti mūsų apsisprendimui. Gal net nereikėtų papildomos agitacijos ar grasinimų baudomis, užtektų vien tik tų vaizdų, kad patikėtume, jog būtent taip visas pasaulis ginasi nuo virusų. Pavojuje esame visi ir turime nuo jo gintis kaip įmanydami. Ir tos apsaugos priemonės, kurių dėl įkyroko kartojimo nekartosiu, yra nesudėtingos, gal net primityvios. Jos patogios, lengvai realizuojamos ir visiškai neapsunkina egzistencijos. Svarbiausia, suteikia šansą išlikti nepaliestam. Argi sunku apsaugoti nosį, dezinfekuoti rankas ir laikytis padoraus tarpusavio atstumo? Juk tautiečiai išprusę, raštingi ir išmanūs.

Atviras kelias į organizmą

Tam, kad individas užsikrėstų infekcine liga, reikalingas tam tikras užkrato kiekis. Slenkstinė arba minimali užkrato dozė yra sunkiai, o gal ir kažin, ar išmatuojama. Susirgimo įsiliepsnojimas priklauso nuo individo imlumo, jo atsparumo, orų kaprizų ir besikeičiančio užkrato substrato ypatumų. Ko gero, lemiamas veiksnys yra užkrato kiekis. Tai žinant, pakanka motyvacijos, kad suprastume, jog veido kaukė yra ta kliūtis, barjeras ir būtinybė, o ne paikas išsigalvojimas. Ir ne kankinystė. Kuo užkrato į mus pateks mažiau, tuo didesnė tikimybė išlikti nepaliestam, nepažeistam. Taigi, šita, iš pirmo žvilgsnio dalinė apsauga, neretai tampa absoliučia ir beveik patikima. Šimtaprocentinės apsaugos civiliniame gyvenime negali būti. Tokią apsaugą suteikia tik individualūs, specialūs kostiumai, kurių masinis panaudojimas yra sunkiai įsivaizduojamas.

Negalima per daug priekaištauti piliečiams – kaukės yra dėvimos, jos dėvimos ten, kur rekomenduoja mūsų valdžia, ekspertai ir specialistai, įsiklausydami į pasaulinius patarimus. Problema yra kita, tai kaukių dėvėjimo kokybė, pilietinė atsakomybė, sąmoningumo ir brandumo lygmuo. O kalbant tiesiai šviesiai – disciplinos stoka. Gal net 20–25 proc. piliečių kaukes dėvi netaisyklingai, neatsakingai, atmestinai, tarsi vaizduotų nepažeidžiančius tvarkos, kad niekas nereikštų pretenzijų. Tie, kurie veido kauke užsidengia tik burną, rekomendacijas vykdo tik formaliai. Tai rizikingas ir pavojingas žaidimas. Negi reikalingos instrukcijos ar kokie nors papildomi mokymai, kad viešose erdvėse elgtumės nepriekaištingai. Juk, pavyzdžiui, elementaru be kokių nors gudravimų tvarstį dėti ant žaizdos, o ne šalia jos.

Tūkstančius kartų yra kartota ir tebekartojama, kad virusas į žmogaus organizmą pagrinde patenka per nosį į kvėpavimo takus. Sakau pagrinde, nors yra ir kitų, bet mažiau svarbių infekcijos patekimo kelių. Tačiau kai kurie užsispyrėliai, net ir perspėti dėl netinkamo kaukės naudojimo, lieka nepatenkinti, lieka su savo nuomone, mat jiems esą tai užgaulu. Tenka stebėti – kai kurie tautiečiai nusmukusią nuo nosies kaukę periodiškai pasitaiso, vėl ir vėl užtraukdami ją ant nosies, o neapsikentę kaukės nepaklusnumo tiesiog, numoja į ją ranka. Tai, matyt, varginantis užsiėmimas. Ko gero, tokie piliečiai ir sudaro tą didžiąją dalį nepatenkintųjų, kurie nusiteikę protestuoti ir kovoti su kaukių naudojimu tol, kol laimės. Ar tik nebus kaukių smukčiojimas ir nuolatinė jų korekcija ta priežastimi, verčianti kai kuriuos piliečius reikšti pretenzijas viešoms rekomendacijoms? Galimas dalykas, kaukės nėra idealiai pritaikytos konkrečiam veidui. Jos gali smukčioti dėl raištelių išsitampymo arba dėl nekokybiškų savadarbių kaukių su pernelyg ilgais raišteliais.

Ar tik nebus kaukių smukčiojimas ir nuolatinė jų korekcija ta priežastimi, verčianti kai kuriuos piliečius reikšti pretenzijas viešoms rekomendacijoms? Galimas dalykas, kaukės nėra idealiai pritaikytos konkrečiam veidui.

Chirurgams tapo įpročiu

Kaukių dėvėjimas yra tiesiog pripratimo reikalas. Chirurgai, pavyzdžiui, yra tiek pripratę, kad, vos peržengę operacinės slenkstį, automatiškai užsideda veido kaukę. Kai kurie iš jų netgi juokauja, kad operacinėje neužsidėję kaukės jaučiasi nekomfortiškai, tarsi būtų... neužsitraukę svarbiausio užtrauktuko. Tuo norima pasakyti, kad kaukės dėvėjimas yra pripratimo reikalas, palaipsniui suformuojantis įprotį. Atmintina, kad operacinėse chirurgai dėvi kaukes vien dėl to, kad banali infekcija (pvz., stafilokokai, kurių mūsų aplinkoje yra apstu) nepatektų į chirurginę žaizdą, taigi ne savo (chirurgo), bet paciento saugos sumetimais. Tuo metu kovai su dabar siaučiančiu pandeminiu virusu veido kaukės turi dvejopą, dvikryptę paskirtį – apsaugoti save nuo virusų ir apsaugoti kitus nuo užkrėtimo, jei, tarkim, esi sergantis ar virusų nešiotojas.

Vien tik burnos pridengimas kauke turi būti įvardytas kaip nerimą keliantis faktas, su kuriuo negalima taikstytis. Tokia kovos imitacija lygintina su policininkais, kurie, prieš sulaikant pavojingą nusikaltėlių gaują, apginkluojami tik pistoletų dėklais, naiviai tikintis, kad gaujos sutramdymui pakaks psichologinio poveikio. Pabrėžiant netinkamą kaukės dėvėjimą, jau, matyt, tenka griebtis kriminalinės terminijos – užkardymas, prevencinis perspėjimas, sulaikymas ir panašiai. Kas be ko, kaukių negalima suabsoliutinti, tačiau sureikšminti jų svarbą visų mūsų pareiga. Pasyviai ar net su pašaipa žvelgdami į veido kaukes susilauksime dar didesnės nelaimės. Panašu, kad esame atgijusios ir nuožmios virusų atakos išvakarėse.

Belieka pridurti, kad prie jau gerai žinomų rekomendacijų – dėvėti apsaugines kaukes, laikytis socialinio atstumo ir dezinfekuoti rankas – dabar, atšalus orams, atsiranda dar vienas beveik įsakmus pageidavimas – nepersišaldyti! Bet kokiam virusui nėra mielesnės terpės jo egzistencijai, kaip makroorganizmo atvėsimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atkreipiau domę

Atkreipiau domę portretas
Matau kaunadienė turi etatinių šunų- rašytojų gvardiją. Ką mokat, kur kreiptis, px, už pinigus palosiu pagal kasiulevičiaus užsakymą. Laukiu čia kvietimo.

Anonimas

Anonimas portretas
Violeta, baudžiavą jau panaikino rusų caras dar 1861 metais. Bet tu dar gyveni joje...gal pagaliau atmerk akis !

Violeta

Violeta portretas
Paskaičius komentarus susidaro įspūdis ,kad Lietuvoje likę vien nepilnaprociai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių