Quantcast

Šokis, meditacija arba tylus pokalbis vandenyje

Judesio masažo ir meditacijos derinys. Taip keliais žodžiais neseniai į Lietuvą atkeliavusią vandens šiatsu terapiją (watsu) pavadino jos meistrė ir pradininkė Lietuvoje Jurga Švedienė.

Supamas ir glostomas srovių

Žingsnis, antras, trečias. Pajauti, kaip kūną jaukiai pradeda glostyti 34–35 laipsnių šilumos baseino (geriausia – gyvo, natūralaus, šilto telkinio, bet tokių Lietuvoje nėra) vanduo.

Brendi giliau ir, prilaikomas watsu meistrės, guliesi ant vandens. Į šiltą vandenį panyra ausys, iki pusės – galva, užmerki akis.

Ir prasideda bendravimas tyloje, šokis, meditacija vandenyje.

Vandens terapijos specialisto prilaikomas linguoji, supiesi, sukiesi ant vos juntamų šiltų bangų.

Vandens srovės, sūkuriai lyg tūkstančiai masažuotojo pirštų ir meistras, kuris tau suteikia judesių laisvę ir saugumą. Tai padeda atsipalaiduoti, pasiekti būseną, kai jauti, kad tarsi kvėpuoja kiekviena kūno ląstelė.

"Tai nėra išmoktos judesių sekos kaip fizioterapijoje. Žmogus tavimi pasitiki, jis atsiveria, tu jį prilaikai, stebi, kai spiralėmis, linijomis juda, sukasi jo kūnas, – teigė jau nuo 2002 m. watsu praktikuojanti ir kitose pasaulio šalyse ne tik lietuvius, bet ir įvairių kraštų specialistus watsu mokanti 50 metų Jurga. – Ir taip prasideda asmeninis žmogaus šokis ar aikido vandenyje, kai instruktorius, vos prilaikydamas tave alkūnėmis, rankomis, pratęsia judesius. Stebėdamas padedi kurti jam muzikinį kūrinį, kuris kiekvieną kartą yra naujas ir nesikartojantis."

Padeda ir nuo nugaros skausmų

"Be nuostabių fizinių dalykų – sąnarių, raumenų atpalaidavimo, sumažėjusių spazmų ar skausmo, pajauti ir gilesnę būseną, – pastebi J.Švedienė. – Watsu – kartu ir tyla, kurios pasiilgstame, tai ir tuštuma, iš kurios gimsta kūryba. Tai meditacija, bendravimas vandenyje su savimi, tai energija, kurią jauti plūstant ar rimstant, kai panaudojama akupresūrinė taškinio masažo technika."

Neatsitiktinai daugelis teigia, kad watsu palaimingai atpalaiduoja, leidžia pabūti šią akimirką, užmiršti viską.

Vandens šiatsu terapija naudojama nugaros skausmams ir stresui mažinti, ortopedinėms problemoms spręsti. Pagrindines watsu žinias naudoja ir fizioterapijos specialistai.

Baimė paskęsti? Ne, to niekada nebus. Žmogus prilaikomas.

"O jei žmogus skendo ir bijo vandens, dar įdomiau, nes žmogus watsu metu vandenį jaučia kaip saugų ir švelnų pagalbininką. Žmogaus mintys kuria jausmus – jei nurims mintys, nebeliks ir išgąsčio, – aiškino Jurga. – Tiesa, jei gulėti ant vandens negalima dėl sutrikusios pusiausvyros ar baimės, watsu suteikiamas ir klientui sėdint ant terapeuto kelių."

Taip, jei gulėti ant vandens neleidžia vestibuliarinis aparatas, baimė, watsu daromas ir sėdomis, ant kelių, pasirėmus alkūnėmis.

Ar žmogaus būsena, savotiškas šokis vandenyje išduoda jo emocijas: skausmą, laimę, džiaugsmą, kompleksus?

"Būdamas vandenyje atsiskleidi, bet yra terapeuto etiketas – apie tai nekalbi. Tavimi pasitiki, leidžia liestis – tai jau intymu, – neslėpė Jurga. – Tu matai, jauti, bet nevertinti. Suteiki erdvę žmogui būti, padedi šokti, lieti. Tai ir masažas, tempimas, sukiniai, fiziškai grakštūs judesiai, panašūs į jogos asanas."

Išmokė pažinti žmogų

Kam watsu netinka? Žmonėms su atviromis žaizdomis, po sunkesnių operacijų, sergantiems epilepsija. Bet jei ši liga kontroliuojama vaistais, watsu tinka.

Užsienyje watsu rekomenduojama neįgaliesiems, ortopediniams ir neurologiniams ligoniams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Harmonija

Harmonija portretas
uch, labai noreciau pabandyt

tp pradetu

tp pradetu portretas
o internete sunku paziuret? ar nesuprantat, kad reklamuoti tiek negalima? ir siaip, ar mazai informacijos?

pradėtu

pradėtu  portretas
Nuo kainos ir kaip iš neįgalumo pensijos gyvenantiems galima būti gauti paslaugą ir kur. Tik tada straipsnis bus naudingas visiems.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių