Quantcast

Sergantiems onkologinėmis ligomis – kitokie „vaistai“

Diagnozė „vėžys“ žmones dažnai priverčia užsisklęsti. Prieš gerus metus gimusi socialinė iniciatyva, atvirkščiai, skatina išeiti viešumon ir neužsidaryti namuose vieniems su liga. Manoma, kad geros emocijos ir bendravimas taip pat padeda greičiau sveikti.

Požiūris keičiasi

Dabar mieste daug kur galima pamatyti plakatus su Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) informacija. Sergantieji vėžiu kviečiami pasiimti šios asociacijos kortelę, suteikiančią galimybę nemokamai lankytis kultūros renginiuose, seminaruose bei konferencijose, gauti teisinę ir psichologinę konsultacijas.

Per 70 Lietuvos įmonių ir organizacijų teikia įvairias nuolaidas, pavyzdžiui, vaistams, tyrimams, reabilitacijai, poilsiui ar kultūriniams renginiams.

Per gerus metus Klaipėdoje išdalinta per 400 POLA kortelių. Kaip pastebi POLA ambasadorė Klaipėdos regione Jovita Samsonienė, iš pradžių žmonės gana pasyviai naudojosi suteikta galimybe – norinčiųjų pasiimti kortelę nebuvo daug.

Kitus gal atbaidydavo ir tai, jog kortelė išduoda, kokia liga serga jos turėtojas.

„Iš pradžių atrodydavo, kad sergantis vėžiu yra lyg koks raupsuotasis. Bet ši liga nėra užkrečiama. Žmonių požiūris į vėžį ir sergančiuosius šia liga keičiasi“, - džiaugiasi J.Samsonienė, pati prieš kelerius įveikusi krūties vėžį ir dabar savanoriaujanti onkologiniams ligoniams pagalbą teikiančioje organizacijoje.

Budi ligoninėje

Klaipėdos regiono ambasadorė pajuto pagyvėjimą tarp norinčiųjų pasiimti korteles, kai mieste atsirado daugiau socialinės reklamos.

Kartą per savaitę vieną valandą ji budi Klaipėdos universitetinės ligoninės III-ajame, onkologijos, korpuse, kur išduoda korteles ir išdalija kvietimus į renginius.

Anksčiau savanorė budėdavo miesto centre, tačiau sulaukdavo vos vieno kito interesanto.

„Kai daliniesi gerais dalykais, norisi, kad jie pasiektų kuo daugiau žmonių“, - apie sprendimą persikelti į ligoninės patalpas sakė ambasadorė.

Pastaruoju metu per valandą išduodama apie 10 kortelių. Norintiems ją pasiimti reikia parodyti ligos istorijos išrašą ar kokį kitą dokumentą, kur būtų paminėta vėžio diagnozė.

Pasidalija savo patirtimi

Pageidaujančiųjų gauti kortelę amžius būna labai įvairus: nuo labai jaunų iki vyresnių, jau sulaukusių pensijos. Kai kurie jų apgailestauja, kad gyvena tolėliau už uostamiesčio ir važinėti į renginius būtų keblu. Kiti pabamba, kad nemokami bilietai siūlomi tik į Klaipėdos muzikinį teatrą.

J.Samsonienė neslepia, jog sulaukia įvairių žmonių reakcijų: vieni reaguoja gana skeptiškai, kiti, sužinoję apie kortelės teikiamas galimybes, puola ieškoti ligą patvirtinančio dokumento. Iš kai kurių žmonių Jovita vėliau sulaukia ir padėkos žinučių.

Ambasadorė dalija ne tik bilietus ir korteles. Ji nevengia pasidalyti savo ligos istorija, prireikus pataria ar padrąsina. Tuomet ir aplinkiniai lengviau atsiveria.

Pastebima, kad gana dažnai išgirdęs „vėžio“ diagnozę, žmogus užsisklendžia, nesidalija savo išgyvenimais ir baimėmis. Tačiau tokia reakcija nepadeda sveikti. Specialistų nuomone, bendravimas su artimaisiais, panašaus likimo žmonėmis, jų palaikymas ir geros emocijos padeda lengviau įveikti onkologinę ligą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audronė

Audronė portretas
O mes pavėlavome tai padaryti.

Inga

Inga portretas
pypenas - uzsukite i www.pola.lt, uzpildykite anketa ir nuvykes paskirtu laiku i Kauno onkologine ligonine galesite ja atsiimti :)

pypenas

pypenas portretas
Kur tokia visuomeninė organizacija yra Kauno m.(POLA)....???????? jeigu kas žino parašykit........
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių