Quantcast

Senovinis būdas, padedantis lengviau ištverti karščius: šlykštu, bet efektas – geras

  • Teksto dydis:

Atsargos karys Albertas Daugirdas pasidalijo patarimais, kaip ištverti alinančius karščius. Pasak jo, svarbūs trys dalykai: tinkamas apsirengimas, skysčių naudojimas ir tinkamas elgesys, praneša Info diena.

„Viena stebėtina klaida, kad dažnas žmogus dėvi sportines kepuraites – saugo galvą, bet nesaugo ausų ir sprando. Ypatingai vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduotina dėvėti tai, ką dėvėjo mūsų protėviai – plačiabryles skrybėles arba vadinamas „panamkes“. Jos dengia didesnį plotą – ypatingai ausis, dalį sprando, kaktos ir apsaugo mūsų pagrindinį šilumos kaminą, per kurį žiemą netenkame šilumos, o vasarą galime efektyviai vėdintis ir neperkaisti“, – aiškino pašnekovas.

Jis pataria dėvėti laisvus, šviesius rūbus ir atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių jie pagaminti. „Trikotažas, medvilnė sugeria mūsų prakaitą ir paskui mes jį sunkiai gariname. O, tarkime, lininiai rūbai – jau visai kas kita, nuo seno veikia kaip tam tikri termo marškinėliai. Jeigu žmonės geba dėvėti šviesius ir lininius rūbus, – elgesys yra teisingas. Beje, sintetiniai rūbai veikia geriau nei trikotažiniai marškinėliai“, – akcentavo A. Daugirdas.

Ką valgyti ir gerti, o ko – ne? Pasak žinovo, kamuojant alinantiems karščiams kaip dabar, žmonės turėtų gerti daug vandens – išgurkšnoti litrą per valandą esą būtų rekomenduotina. Ypač, jei sunkiai dirbama, tarkime, lauko sąlygomis. Esant balansui tarp vėsinamos patalpos ir lauko, skysčių galima išgerti šiek tiek mažiau.

„Yra vienas niuansas, jei norite, kad vanduo jus veiktų efektyviau, jis turėtų būti sūdytas. Druskos gali būti nuo gramo iki arbatinio šaukštelio, tačiau vanduo netūrėtų būti per sūrus. Tai – pats paprasčiausias būdas. Specialūs mineralų variantai yra gerai, bet yra ir senovinis – žalia sūdyta arbata. Skonis – neįtikėtinai šlykštus, bet išjungus psichologiją, efektas – geras“, – pasakojo atsargos karys pridurdamas, kad tokios arbatos daug gerti nereikia, pakanka dviejų trijų gurkšnių kas valandą.

Kalbėdamas apie maistą, A. Daugirdas užsiminė, kad skrandžio apsunkinti, pavyzdžiui, cepelinais ar mėsa taip pat nederėtų, nes sunkus maistas absorbuoja vandenį iš organizmo. Vertėtų rinktis košes ir kitus lengvai virškinamus dalykus  tačiau stipriai pavalgyti ryte galima. Galbūt per pusryčius sukauptų atsargų užteks ir visai dienai.

Kaip judėti? „Reikėtų sumažinti tempą – ramiau judėti neprovokuojant organizmo gaminti daug energijos, kuri reikalauja daug skysčių. Pradedant nuo to, kad nelėktumėte laiptais, ypatingai, jei neturite geros fizinės formos. Išėjimo iš patalpų į lauką dažnumas taip pat turėtų būti reguliuojamas, jei tai įmanoma. Prieš išeinant rekomenduotina atsigerti kambario temperatūros vandens“, – patarimais daljosi pašnekovas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Absoliučei nesąmones. Kūnas perdirba skystį ir ji paruošę išmetimui, o čia kažkas vėl jį naudoja... LoL

XD

XD portretas
.......šlykštu.....jau net pagalvojau, kad šlapimą reiks gerti....kalbininkų priviso....

Arturas

Arturas   portretas
Geri patarimai, ypač apie šiek tiek pasūdytą vandenį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių