Quantcast

I. Šimonytė: siūlymas atsisakyti „amžinojo“ embrionų šaldymo – racionalus

Nors premjerė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad šiuo metu Seime svarstomas siūlymas koreguoti „amžinojo“ embrionų saugojimo nuostatas, paliekant 10-ties metų ribą, daliai visuomenės gali pasirodyti etiškai nepriimtinas, pasak ministrės pirmininkės, tai yra racionalus pasiūlymas.

„Čia klausimas tam tikro sveiko proto, nes išties yra klausimas, o kam mes saugome? Jeigu mes saugome šimtus metų ir kiekvienais metais vis naujus ir naujus embrionus, tai kiek tai kainuos po 150 metų ir kiek reikės kažkokių išteklių, šaldytuvų ir kitos įrangos, kurioje tai būtų daroma, manau, kad dabar labai sunku pasakyti“, – Seime žurnalistams antradienį sakė I. Šimonytė.

Premjerė mano, kad yra labai daug argumentų, pagrindžiančių embrionų šaldymo laiko ribojimą.

„Jau neminint tų (argumentų – ELTA), kurie susiję su žmogaus apskritai gyvenimo trukme ir kad žmogus apskritai yra ribotas šiame pasaulyje ir kad vis tiek jo laikas kažkada baigiasi, bet ir kalbant apie kitus dalykus. Juk būna, kad poros išsiskiria ir būna kitų aplinkybių“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

„Tai manau, kad tai, kas svarstoma, yra toks racionalus pasiūlymas. Suprantu, kad kažkam etiškai jis atrodo nepriimtinas, bet tam Seimas ir yra, kad tai svarstytų“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Seimas antradienį po svarstymo pritarė parlamento vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikiamoms Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma koreguoti „amžinojo“ embrionų saugojimo nuostatas, paliekant 10-ties metų ribą.

Įstatymo pataisomis siūloma numatyti embrionų laikymo terminą ir finansavimo galimybes. Siūlomos pataisos numato, kad embrionai pagal sutuoktinių ar partnerių raštu pareikštą valią jų lėšomis galėtų būti saugomi paciento sutikime nurodytą terminą, bet ne trumpiau kaip dvejus metus nuo pagalbinio apvaisinimo pradžios ir ne ilgiau kaip dešimt metų, nebent sutuoktiniai ar partneriai yra pareiškę valią ilgesniam embrionų saugojimo terminui.

Tuo metu Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė antradienį pateikė savo pasiūlymus dėl neterminuoto embrionų šaldymo. Visgi politikės pasiūlymams Seimas nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PIŠ'ai \\\\\\.../////

PIŠ'ai  \\\\\\...///// portretas
nerizikuok............

galvojantis

galvojantis portretas
Siūlau labai gerai nevaisingoms poroms prieš atliekant šią procedūrą pagalvoti -at jūs norite, kad po termino jūsų embrionai būtų brangiai parduoti kamieninių ląstelių gamybai

Anonimas

Anonimas portretas
Nu ko norėti iš žmogaus, kuris neturi šeimos, neturi vaikų ir neturi net menkiausio supratimo apie gyvybės vertę. Tai ir palaiko visas mirties kultūros apraiškas, o į vieną iš jų net atėjo kalbą rėžtelti. Ir pradėjo tvarkydama mikrofoną nuo tiesos apie save - žmogaus mažo ir nelabai gražaus. Nu bent jau čia tiesą pasakė
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių