Quantcast

Saulėgrąžas krimskite, bet saulėgrąžų aliejaus atsisakykite

Nors saulėgrąžų aliejus ir pigus, kepant aukštoje temperatūroje, jis virsta nuodingu ir didina širdies ligų, vėžio, imuninės sistemos sutrikimų riziką, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Tačiau, pabrėžia jis, saulėgrąžų sėklos, atvirkščiai – ypač naudingos sveikatai ir padeda kovoti ne tik su ligomis, bet ir saugo odos grožį.

Jei galvojate, kad gliaudyti saulėgrąžas sėdint ant sofos –  prasto skonio reikalas ir tik tam jos gali būti naudojamos, labai klystate, nes iš tikrųjų šis užkrečiamas užsiėmimas turi tapti kone kasdieniu įpročiu, sako A. Unikauskas.

Viena priežastis, anot profesoriaus, ta, kad saulėgrąžų sėklos stabdo prostatos ir plaučių vėžio augimą, užkerta kelią krūties vėžiui.

„Be to, saulėgrąžų sėklose esantis selenas padeda palaikyti skydliaukės funkcijas, – priduria A. Unikauskas. – JAV nacionalinė medicinos biblioteka ir nacionaliniai sveikatos priežiūros institutai apskaičiavo, kad maždaug 27 mln. amerikiečių kenčia nuo skydliaukės ligų, dauguma jų – moterys ir vyresnio amžiaus žmonės. Viena iš pagrindinių skydliaukės sutrikimų priežasčių ir yra seleno trūkumas.“

Dauguma pamiršo, kad saulėgrąžos padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir mažina cukrinio diabeto riziką.

Svarbu ir tai, aiškina medikas, kad saulėgrąžos padeda kovoti su osteoporoze ir raumenų mėšlungiu: „Saulėgrąžose esantis magnis padeda išlaikyti sveiką kaulų struktūrą – išlaikyti juose kalcį, taigi padeda išvengti tokios ligos, kaip osteoporozė. Be to, jis padeda esant migrenai, lėtiniam nuovargiui, depresijai.“

Beje, tikriausiai dauguma pamiršo, kad saulėgrąžos padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir mažina cukrinio diabeto riziką, primena A. Unikauskas.

„Dar viena priežastis, kodėl turėtume krimsti saulėgrąžas ta, kad jos gerina odos sveikatą ir padeda ją išlaikyti jauną, stiprią, drėgną ir sveiką“, – sako profesorius.

Vis dėlto beveik kiekvienos šeimininkės naudojamo saulėgrąžų aliejaus, teigia A. Unikauskas, geriau atsisakyti. 

Nors jis ir pigus, pastebi profesorius, kepant aukštoje temperatūroje, šiame aliejuje esančios maistinės medžiagos pavirsta nuodingomis ir kenkia sveikatai – padidina širdies ligų, vėžio, imuninės sistemos sutrikimų riziką.

Plačiau apie saulėgrąžų naudą sveikatai – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.


Šiame straipsnyje: saulėgrąžossėklosaliejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukaa

Lukaa portretas
Naudojau ir naudosiu nerafinuotą saulėgrąžų aliejų. Išverčia Unikausko komanda vieną kokį straipsnį iš interneto , o lietuviai puola šventai tikėti kaip kunigu. Sveikatos ministras kažkaip galėtų įsikišti , nes pagyvenę žmonės "įtikėjo" į unikauską. Užsikimš arterijas su jo tais brukamais riebiais maistais.

Kaimiečiui

Kaimiečiui portretas
O kas neleidžia visų pirma saulėgrąžas nuplauti po tekančiu vandeniu ir tik tada apkepinti?

Kaimietis

Kaimietis portretas
Prisiminkit apie graužikų platinamas ligas kurie tuštinasi saulėgražų sandėluose . Dar pagalvokit kiek pesticidų nulaižysit nuo lukštų jas valgydami . Defolentai turbūt tikrai nepadės jums išvengti vėžio ir visų kitų ligų . O apie burnos ligas nėra ką ir kalbėt . Turbūt daktaras nežino kad virškinimo traktas prasideda jau burnoje ir ypač nuodingos medžiagas pakanka tik burnoje palaikyt kad apsinuodintum. Tai pesticidai . Taigi jūsų sveikatos saskaita kažkas nori pasipelnyt.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių