Quantcast

Santaros klinikose atlikta unikali itin didelio laipsnio skoliozės operacija

  • Teksto dydis:

Santaros klinikose suaugusiam pacientui atlikta unikali itin didelio laipsnio skoliozės operacija. Sudėtinga stuburo tiesinimo operacija suaugusiam pacientui atlikta pirmą kartą Lietuvoje. Šiai operacijai ilgai ruoštasi, prireikė ir daug papildomų priemonių operacijos metu.

Stuburą pažeidė auglys

Operuotam vaikinui skoliozę (stuburo iškrypimą) sukėlė nugaros smegenų auglys. Skoliozė didėjo maždaug iki 120 laipsnių, tokia stuburo būklė kėlė grėsmę kvėpavimui – trukdė tinkamai funkcionuoti plaučiams.

Didelio laipsnio C formos stuburo iškrypimas yra iššūkis visiems stuburo chirurgams. Santaros klinikų Neurochirurgijos centro gydytoja neurochirurgė Ona Lapteva, ortopedai traumatologai Giedrius Bernotavičius ir Šarūnas Bernotas yra vieninteliai chirurgai Lietuvoje, užsiimantys tokia chirurgijos rūšimi. Neurochirurgė O.Lapteva minėtą pacientą dėl nugaros smegenų auglio pirmą kartą operavo Santaros klinikų Vaikų ligų padalinyje. Antroji operacija atlikta sulaukus pilnametystės – O.Lapteva ir ortopedas G.Bernotavičius šį pacientą operavo Santaros klinikų suaugusiųjų Neurochirurgijos centre. Operacijos tikslas buvo sustabdyti iškrypimą, koreguoti jį tiek, kiek yra saugu nesukeliant paralyžiaus pacientui, atkurti ir išsaugoti plaučių funkciją. „Įprastai operuojame pacientus, kuriems nustatyta 45–50 laipsnių skoliozė. Šiuo atveju ji buvo apie 120 laipsnių. Todėl operacija laikoma sudėtinga, visą chirurgijos planą reikėjo itin kruopščiai apgalvoti, nes taip iškrypusį stuburą koreguoti sudėtinga – jis nepaslankus“, – sako G.Bernotavičius.

Palyginimui: paciento stuburas prieš (dešinėje) tiesinimo operaciją ir po jos. / Santaros klinikų nuotr.

Ruošėsi tris savaites

Pasak G.Bernotavičiaus, mažiems vaikams prieš sudėtingą stuburo iškrypimo operaciją kartais taikoma tempimo procedūra (Halo tempimas), kuria siekiama paruošti stuburą ir nugaros smegenis korekcijai, kad būtų sumažinta rizika nugaros smegenų pažeidimui.

„Kai stuburo iškrypimas labai didelis, kartais prieš operaciją reikia taikyti skeleto tempimą, – aiškina gydytoja O.Lapteva. – Tokiu atveju ant paciento galvos montuojama žiedo arba trikampio sistema, sujungta su svareliais, ir pacientas apie tris savaites tempiamas, kad iškrypimas taptų mažesnis, atsirastų daugiau vietos plaučiams, kurie ruošiami operacijai ir narkozei. Šiuo atveju tempimo galutinis svoris buvo 20 kg. Rentgeno nuotraukose buvo stebima, kaip vyksta stuburo korekcija, kiek randasi vietos plaučiams.“

Įprastai operuojame pacientus, kuriems nustatyta 45–50 laipsnių skoliozė. Šiuo atveju ji buvo apie 120 laipsnių.

Panaudojo implantus

Ortopedas traumatologas G.Bernotavičius teigė, kad stuburas šiuo atveju tiesinamas su specialiais implantais, kurie įsriegti į slankstelių kojytes, papildomai fiksuojami ir kiti implantai (lavsaninės juostos), skirti tiesinimo procedūrai atlikti.

O.Lapteva chirurginės operacijos techniką apibūdina kaip kelių etapų – įsriegti implantai, taikyta fiksacija sraigtais ir specialiomis juostomis ir tempimas: „Specialios juostos leido vaikino stuburą patiesinti ir slankstelius atsukti, taip koreguojant iškrypimą. Papildomai stubure atlikta daug atlaisvinimo osteotomijų (kaulo pjūvių). Tempimo procedūra buvo taikoma ir operacijos metu – pacientas buvo ištemptas už galvos ir už kojų, iš viso 23 kg svorio tempiant į abi puses. Atliktos osteotomijos leido pasiekti didesnę korekciją.“

Sudėtinga: G.Bernotavičius ir O.Lapteva chirurginės operacijos techniką apibūdina kaip kelių etapų – įsriegti implantai, taikyta fiksacija sraigtais, specialiomis juostomis ir tempimas. / Santaros klinikų nuotr.

Po operacijos pacientas pamažu sveiksta. Kaip teigia Santaros klinikų atstovai, jis šiuo metu yra aktyvus, vaikštantis, laimingas. Paklaustas, ko labiausiai norėtų, vaikinas atsakė: „Labiausiai noriu eiti į mokyklą, susitikti su draugais.“

Santaros klinikos – vienintelė gydymo įstaiga Lietuvoje, kurioje kompleksiškai gydomos itin sudėtingos stuburo deformacijos. Pagal per metus vaikams ir suaugusiesiems atliekamų operacijų skaičių ir sudėtingumą ši ligoninė yra greta kitų specializuotų Europos centrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Eurika!!! Stebuklingos MEDICINOS chirurgu rankos!! Dievo dovana pacientui !!

Marius

Marius portretas
Čia tai bent! Bravo!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių