Quantcast

SAM: skiepyti nuo COVID-19 vaistinės galės gavusios licenciją

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu vaistinėms suteikta teisė skiepyti nuo COVID-19, tačiau tam jos turės gauti licenciją, o Registrų centras dar privalo baigti diegti reikiamus funkcionalumus.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė tvirtina, kad vaistinės yra pasiruošusios šiam darbui.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešimo, vaistinėse gyventojai galės būti skiepijami valstybės biudžeto lėšomis įsigytomis koronaviruso infekcijos vakcinomis.

„Skiepijimo nuo COVID-19 paslauga asmens sveikatos priežiūros įstaigos licenciją turinčiose vaistinėse bus tokia pat saugi, kaip ir vakcinuojantis kitose gydymo įstaigose, mat visur galioja tie patys paslaugų kokybės bei saugumo reikalavimai“, – tvirtina ministerija.

Jos teigimu, išplėstinės praktikos vaistininkas lygiai taip pat turi įvertinti gyventojo sveikatos būklę ir įsitikinti, kad ji leidžia atlikti vakcinaciją. Tik įvertinęs visas aplinkybes vaistininkas priims sprendimą – skirti vakciną ar nukreipti gydytojo konsultacijai.

Registrų centras šiuo metu atlieka reikiamus patobulinimus, kad būtų užtikrintas skiepijimo įrašų pildymas Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (ESPBI IS). 

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS sakė, kad kiekviena savivaldybė spręs, ar ir kur reikalinga, kad vaistinės prisidėtų prie vakcinavimo proceso.

„Esame patikinti, kad Vilniaus savivaldybė labai lauktų vaistinių prisijungimo, tad mes ruošiamės ir esame nusiteikę prisidėti. Svarbiausia, kad Registrų centras, kiek įmanoma greičiau baigtų darbus, ir vaistininkai galėtų e. sveikatos platformoje matyti duomenis apie vakcinuojamus gyventojus ir galėtų suvesti informaciją apie atliktą procedūrą“, – tvirtino K. Nemaniūtė-Gagė.

Pasak jos, šiuo metu vaistinės, skiepydamos nuo erkinio encefalito, informaciją apie atliktą vakcinaciją turi suvesti ne į e. sveikatos portalą, o savo vidiniuose dokumentuose, ir tik vėliau ši informacija turės būti perkelta į e. sveikatos sistemą.

„Tačiau toks sprendimas skiepijant COVID-19 vakcina nebus įmanomas, tad viliamės, kad jau balandžio mėnesį vaistininkai e. sveikata platformoje galės matyti informaciją apie paciento sveikatą, reikalingą vakcinavimui, bei turės galimybę įvesti informaciją, jog konkrečiam asmeniui suleista konkreti vakcina“, – sakė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė.

Jos teigimu, vaistinės jau yra paruošusios vakcinavimo kabinetus, pateikusios dokumentus higienos pasams bei licencijoms gauti, Vilniaus universitete arba Lietuvos sveikatos mokslų universitete vaistininkai įgijo išplėstinės praktikos kvalifikaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių