Quantcast

SAM rengia naują sveikatos priežiūros įstaigų finansavimo modelį

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su Valstybine ligonių kasa rengia naują tvarką, kaip šiemet toliau turėtų būti finansuojamos sveikatos priežiūros įstaigos.

„Dabar Ligonių kasa renka duomenis, juos analizuojame, žiūrime, koks tas modelis būtų logiškiausias. Reikia pamatyti tam tikrą Lietuvos nuotrauką, kas darosi su įstaigomis“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot jo, šiemet greičiausiai jau nebus grįžta prie įprasto įstaigų finansavimo modelio, kai pagal nustatytus įkainius mokėta už suteiktas paslaugas.

„Kol kas neplanuojama, būtų nelogiška tą daryti. Mažai tikėtina, kad šiandien grįžtume pilnai prie apmokėjimo už paslaugas“, – teigė ministras.

Labiausiai tikėtina, kad bus nustatyta tam tikra proporcija, kiek stabiliai mokama, o dalį reikės užsidirbti, pradėti didesnėmis apsukomis dirbti.

Paskelbus karantiną, kai poliklinikos, ligoninės sustabdė planinių paslaugų teikimą, joms mokėta viena dvyliktoji buvusių pajamų. Jas vėl pradėjus teikti, peržiūrima ir apmokėjimo tvarka.

„Labiausiai tikėtina, kad bus nustatyta tam tikra proporcija, kiek stabiliai mokama, o dalį reikės užsidirbti, pradėti didesnėmis apsukomis dirbti“, – sakė A. Veryga.

Ministras ne kartą yra raginęs sveikatos priežiūros įstaigas aktyviau pradėti vėl teikti planines paslaugas. To nedarančioms įstaigoms jis net panaikino vienos dvyliktosios finansavimą.

„Nebegalime laukti, įstaigos žino, ką reikia daryti, kaip valdyti infekcijas, mokymuose dalyvauja, jeigu reikia, gali gauti konsultacijas“, – teigė jis.

Bus apmokama už dėl karantino nesuteiktas paslaugas

Sveikatos apsaugos ministerija žada apmokėti už medicininės reabilitacijos, sanatorinio gydymo bei psichosocialinės reabilitacijos paslaugas ir tais atvejais, kai įstaigos šių paslaugų nesuteikė dėl karantino.

Pasak ministerijos, ši su pačiomis įstaigomis sutarto dydžio finansinė pagalba skirta dėl sustabdytos veiklos per karantiną, t.y. bus už kovo, balandžio ir gegužės mėnesius bus mokama po 1/12 metinės sumos, numatytos sutartyse su teritorine ligonių kasa. 

„Numatyta, kad 2020 metų medicinines reabilitacijos paslaugas teikiančių įstaigų metinė lėšų suma būtų proporcinga sumai, kurią 2019 metais tos įstaigos faktiškai suteikė“, – teigia ministerija.

Numatyta galimybė apmokėti nuo 12 iki 60 kiekvienos grupės paslaugų net ir naujoms reabilitacijos įstaigoms, kurios 2019 metais dar nevykdė šios veiklos, o ją pradėjo tik šiemet.

„Įstaigų, kurios karantino laikotarpiu buvo įpareigotos teikti medicininės reabilitacijos paslaugas visos šalies pacientams ir jų suteikė daugiau nei planuota, sutartinė suma bus atlyginta už visas pacientams faktiškai suteiktas paslaugas“, – nurodo SAM.

Pernai kapitalinius remontus atlikusioms ir mažesnius pacientų srautus turėjusioms reabilitacijos įstaigoms žadama galimybė pasididinti paramą.  

Parama bus skiriama iš nepaskirstytų 1,5 proc. medicininei reabilitacijai skirtų lėšų.

Ministerija primena, kad nuo birželio 8-osios reabilitacijos paslaugas atnaujinusios įstaigos toliau gaus apmokėjimą pagal 1/12 taisyklę, to nepadariusios gaus apmokėjimą tik už suteiktas paslaugas.

Žadama, jog likus nepaskirstytų lėšų, metų pabaigoje jos galės būti panaudotos apmokėti už viršytą sutartyse numatytą paslaugų kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Nelaimė (TRAGEDIJA) ta ve'Rygos 'medicina', jį už aferas TEIST REIKIA... tik tiek kad jis nepakaltinamas, jam tik Rokiškis šviečias.

Diskriminacija ar vergove

Diskriminacija ar vergove portretas
Esu pries savo valia verciamas moketi draudima uz paslaugas kuriu negaunu nei as nei mano seimos nariai ("tipo" gydymas) Noredamas gauti bet jau truputi kokybiskesnes med paslaugas vis tiek moku "grynais", o dar ... jei noiri likti gyvas ....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių