Quantcast

SAM ragina stebėti situaciją užsienio šalyse ir atsargiai rinktis keliavimo kryptis

  • Teksto dydis:

Pirmadienį neformaliame Vyriausybės pasitarime apžvelgus koronaviruso plitimo tendencijas Europoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina gyventojus atkreipti dėmesį į sergamumo rodiklius užsienio šalyse ir atsargiai rinktis keliavimo kryptis. Nors situacija trijose Baltijos valstybėse gėrėja, sergamumas kaimyninėse šalyse tebėra aukštas, o kai kuriose pietryčių Europos šalyse fiksuojamas spartus naujai nustatytų koronaviruso (COVID-19) atvejų kilimas.

SAM primena, kad visi atvykusieji iš užsienio turi galimybę išsitirti, net jeigu nejaučia simptomų. Norintys turėtų skambinti trumpuoju numeriu 1808 ir registruotis.

Pirmadienį vyriausybėje pristatyti epidemiologiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje naujų nustatomų COVID-19 atvejų skaičius stabiliai mažėja. Mažėjimo tendencija pastebima ir kaimyninėse šalyse, tačiau Rusijoje ir Baltarusijoje naujai nustatomų atvejų skaičius išlieka aukštas, ir atvykimas iš šių šalių kol kas yra ribojamas. Naujų atvejų kreivė lėčiau leidžiasi ir Lenkijoje, nors ji jau atitinka kriterijus, leidžiančius atvykti iš šios šalies į Lietuvą be jokių apribojimų.

Skandinavijos regione naujų atvejų daugiausia nustatoma Švedijoje, kuri viena iš nedaugelio Europos valstybių netaikė griežtų karantino ribojimų. Ji tebėra įtraukta į koronaviruso labiausiai paveiktų šalių sąrašą, todėl šios šalies piliečiai ir joje teisėtai gyvenantys asmenys kol kas negali atvykti į Lietuvą. Iš Švedijos arba per ją grįžtantiems Lietuvos piliečiams yra privalomas 14 dienų karantinas.

Situacija kai kuriose Pietryčių Europos valstybėse rodo, kad atšaukus karantino ribojimus atsipalaiduoti nevalia. Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Šiaurės Makedonijoje, Kroatijoje ir Juodkalnijoje atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis pradėjo sparčiai augti.

Iš Vidurio Europos valstybių didesnis naujų atvejų skaičiaus kilimas užfiksuotas Čekijoje, kur pastarųjų dienų COVID-19 susirgimo atvejai vėl skaičiuojami nebe dešimtimis, o šimtais.

Airijoje naujų atvejų skaičius išlieka stabiliai žemas. Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje išlieka stabilus, o Portugalijoje pastaruoju metu stebimas atvejų augimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių