Quantcast

Pertvarka piktina medikus: paslaugos bus perkeliamos ant namiškių pečių?

  • Teksto dydis:

Laisvų lovų slaugos ligoninėse šiuo metu ir su žiburiu nerasi. Vietos jose ligoniams tenka laukti ir po pusmetį, o kartais ir dar ilgiau. Ministerija žada pokyčius, o medikai negaili kritikos, kad tokiai pertvarkai nėra pakankamai slaugytojų, pasakojama LNK reportaže.

„Valdiškuose slaugos namuose vietos tenka laukti ir šešis, ir aštuonis mėnesiuS, o privačiuose – apie du mėnesius. Tikrai – labai didelės eilės“, – sakė Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Tokia sudėtinga situacija susidarė dėl labai didelio slaugos specialistų trūkumo.

„Slaugytojai sako, kad darbo krūviai yra nežmoniški. Jeigu turi tokią galimybę, renkasi kitą darbą“, – sakė Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos direktorė Neringa Čiakienė. 

„Visų pirma – trūksta personalo. Jo pritraukti nepavyksta dėl to, kad atlyginimai yra labai maži“, – konstatavo A. Gerliakienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimuose nustatyta, kad vienam slaugos darbuotojui turėtų tekti iki dvidešimties pacientų, deja, realybė yra visai kitokia.

„Jeigu atostogos ar kažkas serga, tenka ir po trisdešimt pacientų“, – teigė Vilkpėdės ligoninės direktorė Ina Čebotariova.

„Realybė visai kitokia. Naktį slaugos ligoninėje prižiūrimi apie 60 ligonių“, – komentavo A. Gerliakienė.

Siekiant gerinti teikiamų paslaugų kokybę, ministerija pradėjo slaugos ligoninių pertvarką. Bus siekiama daugiau slaugos paslaugų perkelti į namus. O slaugos ligoninėse vienam pacientui palatoje skirti mažiausiai 7 kvadratinius metrus.

„Kaip ir kitose šalyse, mes turėtume teikti daugiau paslaugų namuose“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Nors ministras sako, kad pokyčiai dar tik laukia, pertvarka jau dabar yra prasidėjusi. Pavyzdžiui, Vilkpėdės ligoninėje ministerijos paliepimu jau buvo sumažintas lovų skaičius, skirtas demencijos ir Alzheimerio ligomis sergantiems pacientams.

„Mes sumažinome 65 lovomis, nes neturėjome tokių pritaikytų patalpų, kad būtų dvivietės palatos. Todėl mums teko gerokai sumažinti lovų skaičių. Automatiškai tas prieinamumas mažėja, o eilė ilgėja“, – sakė I. Čebotariova.

Kas važiuos į kaimą pas žmogų, kuris gyvena kažkur vienkiemyje. Nelabai įsivaizduoju, kas galėtų tas paslaugas suteikti namuose.

Slaugos darbuotojų atstovai tikina, kad dabartiniais resursais žadamų paslaugų suteikti namuose bus neįmanoma.

„Įsivaizduokite, kad slauga perkeliama į namus. Slaugytojų, kurie menamai atliks tas paslaugas po reformos, tiek nebus. Vadinasi, tos paslaugos bus perkeliamos ant namiškių pečių“, – kalbėjo A. Gerliakienė.

„Kas važiuos į kaimą pas žmogų, kuris gyvena kažkur vienkiemyje. Nelabai įsivaizduoju, kas galėtų tas paslaugas suteikti namuose“, – savo abejonių neslėpė I. Čebotariova.

Tačiau ministerija savo pozicijos laikosi ir toliau.

„Mes turime suprasti, kad pacientui vien tik gulėjimas perpildytoje ligoninės palatoje, tai nėra paslauga“, – komentavo A. Dulkys.

Net ir gavus galimybę artimąjį paguldyti į slaugos ligoninę, ministerija yra nusprendusi, kad joje galima būti tik keturis mėnesius. Norėdamas gauti paslaugą namuose, pacientas turi kreiptis į polikliniką, kurioje yra prisirašęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Spaudžiu geriems komentarams žalią, o jie vis tirpsta, kai turėtu padidėti vienetu.

Rūtenis

Rūtenis portretas
Kaip jums visiems dar iki šiol nedašilo, kad šiandien tėra vienas tikslas, vienas teisingas kelias, vienas šūkis- VISKAS FRONTUI, VISKAS KARIUOMENEI, VISKAS PERGALEI, o besigaluojantys su ligomis seneliai te prasmenga stačiai žemėn su jų artimaisiais, nes vergai neturi suprasti kas šiandien yra svarbiau.

..atlyginimai l.maži..

..atlyginimai l.maži.. portretas
o koks ministro atlyginimas (su visais priedais)? Tai kas atsakingas už tvarką sistemoje - gal slaugytojai? Kodėl valdžiažmogiai, gaudami neadekvataus dydžio atlyginimus (pagal visus valstybės rodiklius), plius dar ir seimūnų algas, ir lengvatas (su kt. maklėm), neatsako už nieką - nuvarytą, išvogtą, apmulkintą, išniekintą, pedofilų išprievartautą Tėvynę??
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių