Quantcast

A. Dulkys: šią savaitę pradėsime skiepyti didelius kolektyvus

Šią savaitę nuo COVID-19 bus pradėti skiepyti dideli kolektyvai, esantys žemesnėse skiepijimo prioriteto grupėse, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Nutarėme plėsti galimybes spartinti vakcinaciją, šią savaitę įjungsime paralelinį greitį, išnaudojant „AstraZeneca“ vakcinos likučius. Pradėsime vakcinuoti ir didelius kolektyvus, dideles grupes, kurios taip pat yra prioritetinėse grupėse, bet šiek tiek žemiau“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

Anot jo, toks sprendimas priimtas dėl to, jog vyresnio amžiaus, lėtinėmis ligomis sergantys žmonės bei kiti šiuo metu skiepijami asmenys delsia vakcinuotis ir laukia „Moderna“ ar „Pfizer-BioNTech“ vakcinų.

„Deja, jų ne visuose vakcinavimo centruose yra. (...) Šiuo metu turime apie 60 tūkst. nesunaudotų „AstraZeneca“ vakcinos dozių, „Modernos“ – nepilnus 9 tūkst., o „Pfizer-BioNTech“ – mažiau nei 5 tūkst. dozių“, – sakė jis.

Ministro teigimu, kol kas nėra žinoma, kokio dydžio galėtų būti ši prioritetinė grupė, todėl nuo to, kaip seksis ją vakcinuoti bei nuo vakcinos tiekimo priklausys ir masinės gyventojų vakcinacijos pradžia.

„Dabar mūsų vakcinavimo taktika nėra iškalta akmenyje, kaip matote, mes pasidarbavę, pasižiūrėję savaitę-dvi reaguojame į tuos likučius, ką turime, į tuos pasirinkimus. Manau pažiūrėsime, kaip mums seksis vakcinuoti tas pagrindines grupes, nes mes žinome, kad jos yra pakankamai didelės, bet tik teoriškai galime įsivaizduoti, kiek žmonių norės šiose grupėse vakcinuotis, ir nuo to bei nuo būsimų tiekimų priklausys ir tas (masinės vakcinacijos – BNS) startas“, – kalbėjo A. Dulkys.

Dabar mūsų vakcinavimo taktika nėra iškalta akmenyje.

Anot ministro, į Lietuvą šią savaitę turėtų būti atgabenta 70 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ ir 15 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų.

Jis teigė, kad per pastarąją savaitę paskiepyta per 88 tūkst. žmonių.

„Palyginimui – prieš savaitę buvo 75 tūkst. žmonių“, – teigė A. Dulkys.

Iš viso Lietuva yra gavusi 642 tūkst. 365 vakcinos dozes, visos pristatytos į vakcinavimo centrus, iš jų sunaudota 568 tūkst. 777.

Primename, kad per praėjusią parą šalyje nustatyti 686 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė dar šeši žmonės.

Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 382,3 atvejų. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per pastarąsias septynias dienas siekia 7,5 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 220 tūkst. 900 žmonių.

Statistiškai pasveiko ir šiuo metu yra gyvi 201 tūkst. 845 asmenys, deklaruota 158 tūkst. 260 pasveikusiųjų. Statistiškai šiuo metu serga 11 tūkst. 18 asmenų, deklaruotas sergančiųjų skaičius siekia 54 tūkst. 603.

Deklaruotu sergančiuoju Statistikos departamentas laiko asmenį, kuriam buvo patvirtintas ligos atvejis ir ligos pabaiga nepatvirtinta gydytojo. Statistinis sergantysis yra asmuo, kuriam liga patvirtinta per pastarąsias 28 dienas. Praėjus šiam terminui, žmogus laikomas statistiškai pasveikusiu.

Anot departamento, statistinių sergančiųjų rodiklis gali būti tikslesnis vertinant populiacijos sergamumą, nes tarp deklaruotų sergančiųjų gali būti atvejų, kai asmuo jau nebeserga, bet šeimos gydytojas nėra patvirtinęs ligos pabaigos.

Nuo COVID-19 Lietuvoje iš viso mirė 3623 žmonės. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejamos 7359 mirtys.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fakelas

Fakelas portretas
Britai jau paskiemijo 33 milijonus. Cia negali 2 milijonu paskiepyti. Kas stabdo skiepijima, kodel norima Lietuvoje sukelti riauses? Greiciau skelbkite uzslaptintus kgbistu sarasus!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių