Quantcast

A. Veryga apie kovą su koronavirusu: po viso šito vyno gali ir nebeužtekti

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nuotoliniu būdu surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje buvo pristatoma naujausia informacija dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos.

Joje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Vyno gali nebeužtekti

A. Veryga, žurnalistų paklaustas, ar po šios įtemptos situacijos Lietuvoje, jis leis sau pasimėgauti taure gero vyno, ministras nusijuokė: „Na, aš bijau, kad po viso to, kai viskas baigsis, vyno gali nebeužtekti, reikės ko nors stipresnio.“

Ragina nesureikšminti opozicijos ir valdančiųjų ginčo dėl epidemijos suvaldymo

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga tvirtina, kad nereikėtų pernelyg sureikšminti ginčų, kurie dėl pandemijos suvaldymo priemonių įsiplieskė tarp valdančiųjų ir opozicijos. Pasak ministro, tai, kad opozicija kelia klausimus dėl galimai vykdomos diskriminacijos pagal amžių, o savo ruožtu į tai atsakydamas „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis kaltina oponentus kėsinantis į žmonių gyvybes, yra artėjančių Seimo rinkimų bei demokratinio valstybės profilio įrodymo pavyzdys.

„Matyt, ir reikėjo tikėtis, kad situacijai pagerėjus ir šiek tiek į antrą planą nuėjus užsikrėtusiųjų skaičiams, visuomenė ir politikai grįš prie tam tikrų politinių temų. Supraskime, kad tai yra rinkiminis laikotarpis“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė A. Veryga, neslėpdamas, kad ir jam opozicijos keliami klausimai atrodo įtartini. 

„Politikų duona yra politikuoti ir nors kartais girdime pasakymus, kad nereikia politikuoti – bet politikams tai yra pagrindinis užsiėmimas. Ir ši tema (epidemijos suvaldymas – ELTA) dar ilgą laiką bus diskusijų aspektas“, – pridūrė ministras, ragindamas į viešąją erdvę vis prasiveržiančių politikų ginčų labai nesureikšminti.

„To labai nesureikšminkime, supraskime, koks yra kontekstas ir priimkime tą kaip demokratiškoje šalyje vykstančią politinę diskusiją“, – teigė A. Veryga.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis trečiadienį pareiškė, kad konservatorių retorikoje įžvelgiąs grėsmę žmonių gyvybėms. Politiko teigimu, konservatoriai yra atsakingi už tai, kad viešojoje erdvėje pastaruoju metu keliami klausimai, ar valdžios taikomos pandemijos suvaldymo priemonės bei komunikacija nėra diskriminuojanti.

Savo ruožtu dėl galimos diskriminacijos fakto suvaldant epidemiją oficialiai kreipėsi ne konservatoriai, bet socialdemokratai. Socialdemokratas Julius Sabatauskas kreipėsi į Lygių galimybių kontrolierę Agnetą Skardžiuvienę dėl galimos diskriminacijos pagal amžių.

Seimo narys, remdamasis Seimo statuto nuostatomis, prašo išsiaiškinti ir įvertinti, ar A. Verygos sprendimais nustatyti ribojimai vyresniems nei 60 metų ir kitoms rizikos grupėms priklausantiems asmenims patekti į įstaigas, patalpas ir gauti įvairias paslaugas – nėra diskriminuojantys ir neprieštarauja Konstitucijai.

Kontaktai renginiuose galėtų būti atsekami pagal elektroniniu būdu įsigytus bilietus

A. Veryga teigia, kad Vyriausybei leidus organizuoti renginius būtų reikalaujama užtikrinti saugų atstumą tarp renginio dalyvių bei laikytis nustatyto erdvės išnaudojimo procento. Ministras akcentuoja, kad renginiuose dalyvausiančių asmenų neplanuojama registruoti, nes kilus ligos protrūkiui, pasak jo, kontaktus būtų galima atsekti pagal elektroniniu būdu įsigytus bilietus.

„Vienas iš kriterijų, be abejo, būtų atstumo išlaikymas, kitas galimas kriterijus, kalbant apie uždaras erdves, yra tam tikras procentas erdvės išnaudojimo, palaipsniui galbūt didinant jį, iš pradžių gal nustatant vieną procentą užimtų vietų, paskui didėjantį palaipsniui“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga, akcentuodamas, kad kol kas dėl galutinių skaičių nėra sutarta.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat tikina, kad renginiuose dalyvaujančių asmenų registruoti, siekiant atsekti kontaktus, neplanuojama.

„Kažkokios ypatingos registracijos, manau, kad tikrai niekas nevykdys, bet labai tikėtina, kad pats bilietų pardavimas vyks elektroniniu būdu. Tai yra labiausiai tikėtinas sprendimo variantas ir žmogui perkant bilietus elektroniniu būdu nebūtų labai sudėtinga, jeigu kiltų ligos protrūkis, rasti, kas vis dėlto tuos bilietus pirko ir vėliau atsekti kontaktus bei įspėti tuos, kurie galėjo užsikrėsti ir buvo šalia“, – sakė A. Veryga.

Nustatyta 15 naujų atvejų
 

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 15 naujų koronaviruso atvejų, bendras nustatytų atvejų skaičius siekia 1577, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tebeserga 460 užsikrėtusieji, 1049 asmenys pasveiko.

Dėl koronaviruso mirė 60 asmenų, dar aštuoni užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per antradienį ištirta 7980 ėminių, bendras laboratorijose ištirtų ėminių skaičius siekia 245 tūkst. 580.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
avinasbe ragu irproto ar tevu neturi besmegeni

TIKRAI

TIKRAI  portretas
Nežudykit senukų su tom kaukėmis,gryname ore...gaila žiūrėti

...

... portretas
Tam ve'Rygai tik krevete pas Krabą dirbt - rektarčiais ir stikliuką išlaižyt gausi.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių