Quantcast

SAM: mobiliuosiuose punktuose tirtis bus galima tik esant būtinybei

Mobiliuosiuose punktuose tyrimai dėl koronaviruso infekcijos nuo šiol bus atliekami tik žmonėms, kuriems būtina išsitirti, arba kai tyrimai privalo būti atliekami prevenciniais tikslais, pavyzdžiui, guldant į ligoninę, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Kaip BNS teigė ministerijos atstovė Neringa Mikėnaitė, dėl profilaktiškai išsitirti norinčių žmonių srautų mobilieji punktai pastaruoju metu itin apkrauti, todėl siekiama, jog tyrimai būtų atliekami tiems, kam to labiausiai reikia.

„Tikslas – į mobiliuosius punktus nukreipti tikslines grupes. Nes atsitiko taip, kad didžiulė masė žmonių pradėjo kreiptis. Mobilieji punktai juk ir buvo sukurti tam, kad būtų tiriami tie, kuriems įtariama infekcija“, – sakė ji.

Mobiliuosiuose punktuose pirmiausia bus tiriami žmonės, kurie jaučia bent vieną iš ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų arba kurie dėl lengvos koronaviruso formos gydėsi namuose, o tyrimą turi atlikti, kad patvirtintų pasveikimą.

Taip pat mobiliuosiuose punktuose bus tiriami asmenys, kuriems skirtos planinės medicininės procedūros, išskyrus odontologijos ir burnos priežiūros paslaugas, žmonės, priimami į socialinės globos įstaigas ilgalaikei arba trumpalaikei globai.

Be to, bus tiriami ir iš užsienio grįžę žmonės.

Pasak ministerijos, norintieji išsitirti prevenciškai tai galės padaryti savivaldybių paskirtose įstaigose – poliklinikose ar ligoninėse, jiems nereikės specialiai dėl prevencinio tyrimo vykti į kitoje savivaldybėje esantį mobilų punktą.

„Tiesa, nustatyta, kad prevenciniai tyrimai galės būti ir toliau atliekami mobiliuose punktuose tose savivaldybėse, kuriose jie yra, tik prieš tai reikės susiderinti su punkto koordinatoriumi. Tokiu atveju, siekiant nebeapkrauti Koronos karštosios linijos 1808, registraciją reikės vykdyti iš anksto pateikiant tiriamųjų sąrašus“, – rašoma SAM pranešime.

Sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę taip pat įvedė kvotas, kiek kiekviename punkte galima paimti ėminių.

Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai portretas
Nėra ko tirtis nuo to, ko nėra.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių