Quantcast

SAM: gerėjant situacijai šalyje, „AstraZeneca“ vakcinos naudojimas galės būti peržiūrėtas

Gerėjant epidemiologinei situacijai šalyje, sprendimas dėl jaunesnių žmonių skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina galės būti peržiūrėtas, sako Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė.

„Be abejo, gerėjant šalyje situacijai, gali būti sprendimas persvarstytas ir atitinkamai vertinsime situaciją, nepageidaujamas reakcijas“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė Jurgita Grebenkovienė.

Sveikatos apsaugos ministerija kiek anksčiau pranešė nusprendusi ir toliau „AstraZeneca“ vakcina skiepyti visus pilnamečius gyventojus.

Ministerija teigė įvertinusi Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pateiktą informaciją apie užregistruotas nepageidaujamas reakcijas į šią vakciną, Europos vaistų agentūros rekomendacijas bei epidemiologinę padėtį šalyje.

„Pagrindinė priežastis buvo epidemiologinė situacija šalyje ir tai kad jaunėja gyventojų, kurie užsikrečia šita koronaviruso infekcija, amžius. Matome jaunėjantį amžių ligoninėse. Atsižvelgdami į šią tendenciją ir priėmėme sprendimą“, – teigė kanclerė.

Pirmadienį Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė pranešė, kad Lietuvoje registruoti pirmieji du neįprastų kraujo krešulių atvejai žmonėms, paskiepytiems „AstraZeneca“ vakcina.

„Trombocitopenija su tromboze, būtent sagitalinio sinuso tromboze – sagitalinis sinusas yra labai stambi galvos smegenų vena – buvo du atvejai. Abu atvejai jauniems žmonėms – 27 ir 30 metų“, – sakė ji.

R. Pilvinienės teigimu, vienas žmogus jau pasveiko, kitas – dar gydomas ligoninėje.

Europos vaistų agentūra balandžio pradžioje pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso šalutinis poveikis.

Anot agentūros, „AstraZeneca“ vakcinos nauda didėja su skiepijamų asmenų amžiumi ir prastėjant epidemiologinei situacijai šalyse. Todėl jaunesnių – 20–29 ir 30–39 metų – žmonių skiepijimas šia vakcina gali būti persvarstytas atsižvelgiant į sergamumą šalyje, gydymą ligoninėse ir kitų vakcinų prieinamumą.

Pavyzdžiui, esant tiek mažam, tiek vidutiniam, tiek aukštam sergamumui, visose amžiaus grupėse vakcina padėjo išvengti daugiau gydymo ligoninėse atvejų, nei nustatyta neįprastų kraujo krešulių atvejų.

Panaši situacija ir vertinant gydymą reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Visose amžiaus grupėse vakcina padėjo išvengti daugiau tokio gydymo esant vidutiniam ir aukštam sergamumui, o esant mažam sergamumui – gydymo reanimacijoje vyresniems nei 60 metų žmonėms.

Jaunesnių asmenų grupėje žemo sergamumo atveju dažniau registruota neįprastų krešulių atvejų, nei išvengto gydymo reanimacijos skyriuose.

Vertinant mirtis nuo COVID-19, vyresniems nei 30 metų asmenims vakcina to padėjo išvengti esant aukštam ir vidutiniam sergamumui, o vyresniems nei 60 metų ir esant žemam sergamumui.

Ši Europos vaistų agentūros analizė atlikta, remiantis skaičiavimu, jog „AstraZeneca“ efektyvumas siekia 80 procentų.

Pasak kanclerės, šiuo metu Lietuvoje „turime vidutinę viruso ekspoziciją, kuri viršija vidutinės ekspozicijos apatinę ribą“.

Ji taip pat teigė, kad „AstraZeneca“ vakcina Lietuvoje „gana neblogai yra išskiepijama“, nors ją renkasi jaunesni gyventojai ir preparatas lėčiau sunaudojamas nei kitos vakcinos.

Be to, gegužės mėnesį planuojama gauti dar apie 40 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuva iš viso yra gavusi per 317 tūkst. šios vakcinos dozių, iš jų sunaudota per 270 tūkstančių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liuda

Liuda portretas
Tikra tiesa.man 70 aš paskiepyta Astra z. Ir jokių pašalinių reiškinių niera, bet antikūnų irgi niera tad seni galite būti ramūs.mums vakcina kaip nuo žąsies vanduo.pirmyn.

Harija

Harija portretas
Kad krešuliu padaugėja, tai faktas .Pažiūrėjus i skiepyta žmogų gali pasakyti, kaip ji paveikė skiepas.Nepasakosiu kaip atrodo žmogus ,bet aš matau nedideli skiepo poveikį žmogaus organizme .Kaip taip nuodijami sveiku žmonės ,man nesuprantama.Jokio reikalo nėra skiepyti dabar nuo kovido.Dauguma nesusirgo,nesusirgs, nes turi gerą imunitetą o jeigu persirgo be temperatūros ,vadinasi turi imunitetą.Skiepyti suserga, vadinasi neapsaugo ir vakcina.Tai kam nuodyti žmones,nes neaišku kas bus po vakcinos po kelių metų ar mėnesių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių