Quantcast

Jau ruošiasi naujai COVID-19 bangai: aiškinsis, kokia paskiepytųjų dalis persirgo

  • Teksto dydis:

Nuo rugpjūčio ketvirtąja doze planuojama leisti skiepyti vyresnius nei 80 metų žmones. Šia sustiprinamąja doze jau mėnesį laiko gali skiepytis visi pilnamečiai, sergantys lėtinėmis ir imunitetą silpninančiomis ligomis. Virusologai neabejoja, kad rudenį susirgimų skaičius augs. Ruoštis naujiems protrūkiams ir naujoms viruso atmainoms ragina ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kuris sako, kad COVID-19 gali jau netrukus patikrinti į įprastą gyvenimo ritmą grįžusios valstybės budrumą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), norėdama pasiruošti, žada naują tyrimą – aiškintis, kokia paskiepytųjų nuo koronaviruso dalis persirgo šia liga. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su SAM atstove Ginreta Megelinskiene.

– Kodėl šis tyrimas reikalingas?

– Ankstesnėse COVID-19 pandemijos bangose matėme, jog žmonės, kurie susirgdavo, dažnai kreipdavosi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, buvo stebimos ir sunkesnės ligos formos, dėl to liga buvo dažniau nustatoma. Virusas tikrai keičia savo veidą. Kalbant apie „Omicron“ atmainą, ja susirgę asmenys dažnai sirgdavo lengvesne forma, o ypač vakcinuoti žmonės, kadangi vakcina apsaugo nuo sunkių ligos formų. Tad jeigu susirgdavo vakcinuotas žmogus, gali būti, kad dažnu atveju net nesikreipdavo į sveikatos priežiūros įstaigas, galbūt net nejausdavo jokių simptomų arba jausdavo labai lengvus. Tikėtina, kad dalies vakcinuotų persirgusių asmenų mes nežinome ir kokia gali būti mūsų populiacijos imuniteto būklė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas bus su tais duomenimis daroma?

– Sužinosime bendrąją šalies populiacijos imuniteto būklę, bus galima palyginti, kiek persirgo vakcinuotų žmonių, kiek nevakcinuotų. Taip pat svarbu išsiaiškinti, kiek laiko po persirgimo išsilaiko antikūnai, o tai lems tolimesnę vakcinacijos strategiją. Duomenys tikrai bus svarbūs tolimesniam COVID-19 strategijos valdymui. Šiuo metu Europos vaistų agentūra bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras jau rengia rekomendacijas dėl ketvirtosios vakcinos dozės. Žinoma, mes remsimės ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis. Tačiau kai turėsime duomenis apie savo šalies situaciją, galėsime tas rekomendacijas adaptuoti ir jas labiau pritaikyti Lietuvos gyventojams. Tarpinius rezultatus turėsime jau po keturių mėnesių nuo tyrimo pradžios.

Duomenys tikrai bus svarbūs tolimesniam COVID-19 strategijos valdymui.

– Kas atliks tyrimą?

– Šiuo metu Lietuvos mokslo taryba yra gavusi paraiškas ir yra atliekamas ekspertinis vertinimas. Kol kas SAM tokių duomenų neturi ir negali sužinoti, kas yra pateikę paraiškas. Tačiau kai Lietuvos mokslo taryba atliks vertinimą, tada informaciją gausime.

– Kas bus tiriamieji?

– Susibūrę mokslininkai patys nuspręs, kokia bus tyrimo imtis, ką tirti tikslinga, kurie žmonės pateks į imtį. Mes pateikiame poreikį, kokio reikėtų tyrimo, į kokius klausimus reikėtų atsakyti. O kaip bus atliekamas pats tyrimas, kokia jo apimtis, tai pasakys mokslininkai, kurie atliks tyrimą.

– Ar ketvirtąja doze skiepytis reikia?

– Reikia tiems žmonėms, kurie turi didesnę riziką. Kam šiuo metu nuo gegužės 30 d. jau sudaryta galimybė, imunosupresiją turintiems asmenims. Tikimasi, kad nuo rugpjūčio 1 d. bus galimybė skiepytis vyresniems nei 80 metų asmenims, tą rekomenduoja ir tarptautinės organizacijos. Turime būti pasiruošę naujajai bangai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

palata

palata portretas
gangrena melaginskė

Anzela

Anzela portretas
Na taip reikia atsikratyt vyresne karta,kad daugiau liktu nepilnavertiškumo jaunimui.

Asta

Asta portretas
Ačiu nuo skiepu vos nenumiriau sveikata žiauriai pablogėjo )))Manau skiepai marina žmonės ir yra biznis
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių