Quantcast

SAM atnaujino vaikų endokrinologo kompetencijų aprašą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iš naujo apibrėžė gydytojo vaikų endokrinologo teises, pareigas, profesines kompetencijas ir atsakomybes.

Naujovės inicijuotos, atsižvelgiant į įrodymais pagrįstos medicinos pasiekimus ir šiuolaikinių technologijų teikiamas galimybes, taip pat universitetų vaikų endokrinologijos rezidentūros programas.

Tai, kaip teigiama SAM pranešime, leis ženkliai pagerinti gydytojo vaikų endokrinologo paslaugų teikimo galimybes ir patį darbą, net tada, kai vaikas dar yra negimęs.

Asmens sveikatos departamento direktorės, laikinai einančios ministerijos kanclerės pareigas Odetos Vitkūnienės teigimu, medicinos norma nėra tik formalumas, bet svarbus teisinis dokumentas. Jis aiškiai ir nuosekliai numato, ką šiandien šios profesinės kvalifikacijos gydytojas turi žinoti, išmanyti, gebėti ir atlikti.

„Diagnozuojant bei gydant, kaip ir dirbant kiekvieną darbą, reikalingi aiškios kompetencijos ir gebėjimai, ypač kai kalbame apie mažųjų pacientų sveikatą. Su senąja norma, patvirtinta dar 2006-aisiais, per 13 metų užaugo jau visa karta, o juk medicinos pažanga nestovi vietoje. Lietuvos vaikams turi būti kompetentingai teikiamos aukščiausios kokybės vaikų endokrinologijos paslaugos. Tad ir inicijuotos naujovės, susijusios su naujų medicinos mokslo, technologijų naudojimu vaikų endokrinologijoje. O asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovai privalo užtikrinti tinkamas darbo sąlygas gydytojo kompetencijoms įgyvendinti. Tai yra nuolatinis sveikatos sistemos tobulinimo procesas, siekiant geresnių Lietuvos gyventojų sveikatos rodiklių“, – SAM pranešime cituojama O. Vitkūnienė.

Pasak jos, tiksliai remdamiesi šiuolaikiniais įrodymais, mažuosius pacientus gydantys gydytojai endokrinologai gali pritaikyti individualias gydymo ir sveikatos priežiūros priemones. Tad atnaujintas ir gydomų ligų sąrašas, nes, pavyzdžiui, dabartinis vaikų gydytojas endokrinologas geba diagnozuoti ir gydyti ne tik vaiko, bet ir vaisiaus endokrininius sutrikimus, užbėgant už akių liūdnoms pasekmėms.

Be to, atnaujintoje normoje užtikrinamas mažųjų pacientų duomenų konfidencialumas pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nuostatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių