Quantcast

S. Čaplinskas: dauguma žmonių mirs ne dėl koronaviruso, o dėl netiesioginės žalos

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigia, kad COVID-19 pandemija gali pasižymėti tuo, kad dauguma žmonių mirs ne dėl koronaviruso, bet dėl netiesioginės žalos – priemonių, kurių vyriausybės ėmėsi pandemijai stabdyti.

„Atidedamos visos neskubiomis laikomos paslaugos arba jos gerokai ribojamos – pradedant nuo tam tikrų operacijų ir baigiant lytinės sveikatos paslaugomis, rūkymo stabdymo programomis, psichinės sveikatos palaikymu, odontologija, skiepais, patikra dėl vėžio ir įprastais sveikatos patikrinimais. Didelis dėmesys vienai blogybei jau turi tam tikrų žiaurių pasekmių. Visam pasaulyje pacientams atsisakoma teikti vėžio priežiūros paslaugas, atlikti inkstų dializę ir skubias transplantacijos operacijas, rezultatai kartais mirtini. Balkanuose moterys priverstos mėginti darytis pavojingus eksperimentinius abortus, Jungtinėje Karalystėje pranešama apie žmonių dantų savigydos pastangas naudojant kramtomąją gumą, kabelių žnyples ir superklijus. Mokslininkai įspėjo, kad kai kur nutraukus tokių ligų kaip ŽIV, tuberkuliozė ir maliarija kontrolę nuostoliai būtų tokie pat kaip sukelti tiesiogiai koronavirusų. Specialistai baiminasi, kad nuo choleros gali mirti daugiau žmonių nei nuo pačios COVID-19. PSO paskaičiavo, kad mažiausiai 80 milijonų jaunesnių nei metai amžiaus vaikų gali susirgti difterija, poliomielitu ir tymais, kai pandemija nutraukė skiepų programas mažiausiai 68 valstybėse. Manoma, kad vėl gali grįžti poliomielitas. Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos vadovai praėjusį mėnesį įspėjo, kad pasauliui gresia „biblinių proporcijų badas“: 130 milijonų žmonių gali pradėti badauti be 135 milijonų, kurie jau dabar ant ribos nutrūkus maisto labdarai ir finansinei paramai. Manoma, kad pasaulinis karantinas ir po jo prasidedanti ekonomikos suirutė gali paskatinti vadinamąsias mirtis iš nevilties, nes kai kurie žmonės griebiasi alkoholizmo arba nusižudo“, – pirmadienį socialiniame tinkle rašė profesorius.

Primename, kad per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, visi jie susiję su sostinės sveikatos priežiūros įstaigomis: susirgo Santaros klinikų darbuotojo artimasis, Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės slaugytoja ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės slaugytojo padėjėja.

Iš viso Lietuvoje, pirmadienio duomenimis, patvirtinti 1678 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Infekcine liga tebeserga 363 užsikrėtusieji, pasveiko – 1236.

Nuo COVID-19 mirė 70 asmenų, dar devyni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog lyginant su situacija prieš savaitę, pablogėjęs yra vienas kriterijus, svarbus vertinant, ar karantiną būtina tęsti: per didelis procentas atvejų nustatomas už valdomų židinių ribų. Visgi A. Veryga pabrėžia, kad šie kriterijai yra rekomendaciniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva

Daiva portretas
Manau atejo laikas susimastyti ar tu ligoniniu ,polikliniku vadovai gali eiti savo pareigas ,nesugeba dirbti ,tai atsiras ,kas gales juos su malonumu pakeisti ,Siauliu ligonine jau dirba nuo pat pirmos dienos ,kai ministras pasake ,kad laikas pradeti darbus.Kas norejo dirbti ,tie ir dirba ,o kas nenori gali maut is darbo.Savivladybem priklausancios ligonines kurios nesugeba tvarkytis reiktu pagalvot ir del miestu meru atsakomybes.

Zose

Zose  portretas
Nustokit šūdą malti. Ši vyriausybė neįgali jeigu ministro neklauso nei poliklinikos nei savivaldybės jums p. Veryga laikas su "švarkeliu" nuo pareigų atsistatydinti. Gal prezidentui reikia jau įvesti nepaprastą padėtį, kad priverstų poliklinikas ir daktarus dirbti. Lietuvai aplamai nereikėjo įvesti karantino, uždarant sienas sugaudyti įvežtinius ir leisti visiem laisvai gyventi ir dirbti. Vieną kalba, kita daro! Tas rūpestis apsimestinis, saugojant pagyvenusius, ( likite namuose) pasirodo jais greičiau atsikratyti-nugalabyti.

Algis

Algis portretas
Ale, kad tik. Vieną kalbėjo pradžioje, dabar jau pragydo kitaip. Akivaizdu - pats nežino ką šneka or jam nesvarbu. Svarbu tik pataikyti į taktą, kad gražiai skabėtų.
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių