Quantcast

S. Čaplinskas apie naujas COVID-19 vakcinas: reikia neklaidinti gyventojų

  • Teksto dydis:

Atėjo ruduo, o kartu su juo – ir didesnė tikimybė susirgti COVID-19. Virusologas Saulius Čaplinskas skatina jau dabar stiprinti imunitetą, imtis saugumo priemonių – naudoti kaukes gydymo įstaigose, vaistinėse, vėdinti patalpas, laikytis higienos. Lietuvą jau pasiekė 100 tūkst. naujų vakcinos dozių. Ar jos veikia naujas atmainas, apie tai pokalbis su virusologu.

– Ar naujos vakcinos veikia naujas omikron atmainas?

– Dvivalentėje vakcinoje yra dalis vakcinos, skirtos Uhano variantui, kita dalis pritaikyta smaigalio baltymui BA.1 variantui. Tyrimų duomenys rodo, kad, pasiskiepijus tokia vakcina, maždaug vienuolika kartų padidėja imuninė apsauga bet kuriam variantui – ir ketvirtam, ir penktam. Tačiau prieš BA.1 variantą imuninė apsauga būtų dar pusantro karto didesnė. Reikia neklaidinti gyventojų – nuo specifinės atmainos geriausia apsaugo vakcina, skirta specifinei atmainai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tačiau tinka ir ši?

– Taip. Taip pat neaišku, kas vyks ateityje, kaip virusas gali mutuoti.

– Ar pirmosios – BA.1 – turime Lietuvoje?

– Kadangi dabar neatliekami genotipavimai, tikėtina, kad jos nėra. Pasauliniu mastu vyrauja BA.4 ir BA.5 variantai.

– Pastaruoju metu girdime tik apie omikron atmainas, nėra naujų?

– Gera žinia, galbūt toliau nesivystys nauji variantai. Teisingai sakote, kad kurį laiką neatsiranda naujų. Tai gerai. Susirūpinimą kelia Kinija, neaišku, kaip ten vystysis situacija. Tikėkimės, sunkesnių ligos formų sukeliančių variantų nebus.

– Kokia situacija Lietuvos gydymo įstaigose?

– Į gydymo įstaigas papuola žmonių, deja, vidutiniškai kasdien neišgyvena po vieną žmogų. Svarbiausia, kad suprastume, jog dabar ir turi taip vystytis pandemijos eiga. Blogai, jei daug žmonių serga, kad ir nepatenka. Nedarbingumas didelė problema „Sodrai“, valstybei.

Susirūpinimą kelia Kinija, neaišku, kaip ten vystysis situacija. Tikėkimės, sunkesnių ligos formų sukeliančių variantų nebus.

– Kokia panacėja?

– Maksimaliai stengtis apsaugoti save, ypač artėjant šaltajam sezonui. Prisiminti seniau rekomenduotas priemones, nepamiršti stiprinti imunitetą. Taip pat ir pasiskiepyti.

– Dabar skiepijami vyresni nei 60 metų, taip pat sergantys lėtinėmis ligomis, rizikos grupėse esantys žmonės. Ar reikėtų pagalvoti ir apie kitų visuomenės grupių skiepijimą?

– Pasiskiepijus nuo tymų ar raudonukės vakcina apsaugo nuo susirgimo, nes inkubacinis periodas daug ilgesnis. Jei žmogus susidurs su tymų virusu, imunitetas greičiau gamins atsaką, nei žmogus susirgs. Prie COVID-19 , deja, to padaryti neišeina. Ši vakcina neapsaugos nuo užsikrėtimo, bet apsaugos nuo sunkios ligos formos.

– Kiek ji mums gali suteikti tvarų imunitetą?

– Maksimaliai tvarus imunitetas trunka tik tris keturis mėnesius. Tačiau ne visiems vienodai.

– Ar kas tris keturis mėnesius reikia ir vakcinuotis?

– Tikrai ne. Dabar kalbame apie tai, kas ir buvo prognozuota. Atrodo, kad gali tekti revakcinuotis bent jau kol kas, artėjant šaltajam laikotarpiui galbūt net su gripo vakcina.

– Persirgo daugiau nei 1 mln. Lietuvos gyventojų, ar to nepakanka, kad susidarytų imunitetas?

– Tvarus imunitetas nesusidaro, nes su laiku jis išblėsta. Kai pradžioje buvo idėja pasiekti kolektyvinį imunitetą – to nepavyks, kol nebus kitos kartos vakcinos. Šios, deja, nuo užsikrėtimo apsaugo iš dalies ir tik laikinai. Vėliau priklauso nuo žmogaus imuninės būklės ir kiek viruso gaus.

– Žiemą leisime su stiprinančiomis dozėmis?

– Būtų gerai pasiskiepyti prieš žiemą – rugsėjo gale, spalį.

– Kaip galėtumėte pakomentuoti vaikų vakcinavimą?

– Visada kalbame apie naudos ir galimos žalos santykį. Kuo žmogaus imuninė sistema prastesnė, kuo jis vyresnis ir turi gretutinių ligų, tuo jam vakcinos nauda didesnė, nei vaikams, kurių imuninė sistema visai kitokia. Dėl kiekvieno vaiko skiepijimo reikia įvertinti situaciją ir pasitarti su gydytoju.

– Kokiu paros metu geriausia skiepytis?

– Geriausia pirmuoju paros metu, tuomet imuninė sistema veikia visai kitaip. Iki pusiaudienio.

– Ką rekomenduotumėte gyventojams pradėti daryti jau dabar?

– Ventiliacija, reikia galvoti, kaip pagerinti oro kokybę patalpose, nepamiršti kaukių, jei einame į sveikatos priežiūros įstaigą, vaistinę. Kurie priklauso rizikos grupei, reikėtų saugotis ir parduotuvėse. Manau, per daug neįvertiname, kad dažniausiai užsikrečiama darbovietėje arba šeimoje.

– Ko reikėtų imtis mokymo įstaigoms?

– Tai, ką žinojome. Tačiau būkime tiesūs – kokios kaukės mažiems vaikams? Tai bus daugiau imitacija. Ar buvo pasirūpinti ventiliacija, vėdinimo procedūromis, valymo sistema?

– Kokią ateitį artimiausiais mėnesiais prognozuotumėte?

– Sergamumas, deja, priklauso nuo žmonių elgsenos. Eisime į uždaras patalpas, bendrausime, savaime aišku, užsikrėtimų bus daugiau, tačiau nuošimtis nebus kaip pirmaisiais pandemijos metais. Sunkiai sergančių procentas bus mažesnis. Tačiau, deja, dalies žmonių neteksime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
Gal ponas Ceplinskas papasakos apie žala imuninei sistemai po skiepų?Dar nei vienos dozes bet jokiu megatronu nepasigavau.

Tiesos akimirka

Tiesos akimirka portretas
Vadinkim daiktus/dalykus tikraisiais vardais - šie marmalai negali būti vadinami vakcina, tai tikrų tikriausias biologonis/biomedicinis ginklas. Jau tiek įrodymų net lietuvių kalba. Žiūrėkim į mirštamumo diagramas priklausomai nuo badalų skaičoaus ir bus aiškiau negu aišku

To vakcina

To vakcina portretas
O pasiskiepijusiems kitos dienos.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių