Quantcast

S. Čaplinskas – apie galimą trečią COVID-19 plitimo kelią

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas paskelbė ekspertų išvadą apie galimą trečią COVID-19 plitimo kelią.

„Dėmesio: ekspertų išvada apie galimą trečią COVID-19 plitimo kelią – galbūt koronavirusą platiname tiesiog kvėpuodami. Tai skelbiama naujame pranešime. Iki šiol buvo tvirtinama, kad pagrindinis SARS-CoV-2, sukeliančio COVID-19 ligą, perdavimo būdas oro lašinis ir plinta jis didesniais (1 ml.) iš kvėpavimo takų į išorę kosint ar čiaudint patenkančiais lašeliais. Dėl sunkio jėgos šie lašeliai nusileidžia ant žemės 1-2 m. atstumu, taip pat nusėda ant įvairių paviršių, nuo kurių jie gali patekti ant žmogaus rankų ir jį užkrėsti jam liečiant burną, nosį ar akis. Nustatyta, kad naujasis koronavirusas patenka į aplinką kartu su aerozoliu, susidarančiu kalbant ar iškvėpiant, tačiau dar nėra aišku, ar viruso dalelės išlieka gyvybingos ir pasklinda tokiomis dozėmis, kurių pakaktų infekcijai sukelti. Jei taip, apsisaugoti nuo viruso tampa sunkiau. Nors plitimą su aerozoliu galima laikyti trečiuoju galimu perdavimo būdu (greta plitimo kartu su dideliais lašeliais, atsirandančiais čiaudint ar kosint, ir viruso dalelių perdavimu palietus užterštą paviršių) – santykinė kiekvieno iš šių perdavimo būdų dalis nėra tiksliai žinoma. Geriausias būdas, kai nėra aiškaus atsakymo į šį klausimą, laikyti, kad visi trys būdai yra galimi ir turime saugotis nuo visų trijų. Ši galimybė yra papildomas argumentas už visuotinį privalomą kaukių nešiojimą viešumoje, kad būtų išvengta netyčinio viruso perdavimo iš besimptomių pernešėjų. Bet kuriuo atveju atsargumo priemonės išliek tos pačios: rankų plovimas, kaukių ir pirštinių dėvėjimas, fizinė socialinė distancija“, – trečiadienio popietę „Facebook“ skelbė profesorius.

Primename, kad trečiadienį Vyriausybė dar dviem savaitėms pratęsė karantiną. Vyriausybė pakeitė rekomendaciją dėvėti apsaugines veido kaukes „ar kitas priemones“ į privalomą nurodymą tai daryti – jis įsigalios nuo penktadienio.


Šiame straipsnyje: Saulius ČaplinskaskoronavirusasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisvas žodis

Laisvas žodis portretas
Todėl ir rekomenduoju, nepanikuokite. Bei daugiau domėkitės tuo kas iš tikrųjų vyksta.

Oi

Oi portretas
Kazkaip padaugejo visaziniu pastaruoju metu. Ir profesoriu ir ekonomistu priviso kaip tarakonu kurie plauna zmonems smegenis ir kelia panika.

Laisvas žodis

Laisvas žodis portretas
Bet organizmas kovodamas su ligos sukėlėju ir liga COVID-19 atveju persistenge. Nuo to žmonės ir miršta. Kalbant paprasčiau , organizmas pats save sunaikina sukeldamas aukšta kūno temperaturą. Tai kaip isileidus į savo namus vagį susprogdinti dujų balioną. Žinoma dabar atsiras tie žmonės kuriems mano komentaras nepatiks. Aš jums pasakysiu, "tai jūsų teisė". Grižrant prie viso to kas šiuo metu vyksta mes apart koronaviruso nieko daugiau nepastebime. Ši situacija visur, o kas už jos? Žmonių kontrolė sukelta baimės, patiliukais superkamos akcijos mažomis kainomis. Tai tik dalis to kas vyksta kol visi žmonės yra ižoliuoti vieni nuo kitų. Tad nesusitelkit vien tik ties tuo kas rodoma per tv, rašoma spaudoje bei transliuojama radijo stotyse. Ir dar. Plaukit rankas visada, o ne tada kai gaidys užpakalį kapoją.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių