Quantcast

S. Čaplinskas apie COVID-19: kaip didysis įsibrovėlis puola visus organus

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas teigia, kad COVID-19 liga buvo nepakankamai vertinama ir neteisingai suprasta nuo to laiko, kai pasireiškė pirmą kartą.

„Šiandien plačiai pripažįstama, kad naujasis koronavirusas yra kur kas labiau nenuspėjamas nei paprastas kvėpavimo takų virusas. COVID-19 priskirta kitoms „didžiosioms pamėgdžiotojoms“ – ligoms, kurios gali būti panašios beveik į visas. Nors virusai dažnai paveikia plaučius, bet taip pat gali smogti bet kur – nuo smegenų iki kojų pirštų. Ji gali būti virškinimo trakto liga, sukelianti tik viduriavimą ir pilvo skausmą. Ji gali sukelti simptomus, panašius į peršalimą ar gripą. Ji gali sukelti konjunktyvitą, slogą, raumenų skausmus, nuovargį, viduriavimą, pykinimą ir vėmimą, viso kūno bėrimą, kelių vietų patinimą ir paraudimą, gali dingti apetitas, skonio ir uoslės pojūčiai. Sunkiais atvejais gydytojai pastebi, kad sutrinka pacientų širdies ritmas, išsivysto širdies nepakankamumas, pakenkiami inkstai, aptemsta sąmonė, skauda galvą, pasireiškia traukuliai, Guillain-Barre sindromas, alpulys, sutrinka gliukozės kiekio valdymas. Tai ne tik karščiavimas ir kosulys, dėl kurių prasideda dusulys, kaip visi iš pradžių manė. Todėl ją labai sunku diagnozuoti ir dar sunkiau gydyti. Ligos pradžioje gali pasireikšti keli simptomai arba jų visai nebūti, o po kelių dienų, be menkiausio įspėjimo ji tiesiog „išsiurbia orą iš plaučių“. Virusas renkasi senyvo amžiaus žmones, žmones, nusilpusius nuo persirgtos ligos, taip pat neproporcingai daug nutukusių asmenų. Liga vyrams kenkia labiau nei moterims, tačiau yra duomenų, kad ji gali sukelti nėštumo komplikacijas, miršta ir vaikai“, – sekmadienį feisbuke rašė profesorius.

Plačiau S. Čaplinsko įžvalgų galima pasiskaityti čia.

Portalas sekmadienį jau skelbė, kad nuo koronaviruso Lietuvoje mirė dar vienas Vilniaus klinikinės ligoninės pacientas.

Iš viso Lietuvoje per parą nustatyti septyni koronaviruso atvejai. Lietuvoje koronavirusas dabar yra patvirtintas 1541 asmeniui.

COVID-19 tebeserga 482 asmenys, o 997 laikomi pasveikusiais. Nuo šios ligos mirė 57 asmenys, šeši koronavirusu užsikrėtę žmonės mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Doleris

Doleris portretas
Jam yra gausiai sumokėta už visuomenės bauginimo darbą. PSO marionetė m.. ker..

Čaplinskui žvaigždžių liga

Čaplinskui žvaigždžių liga portretas
O čaplinskui virusas užpuolė smegenis ir pimpalą ir jis susirgo žvaigždžių liga,-niekaip negali užsičiaupti,-priprato prie dėmesio...

Cipas

Cipas  portretas
Reikia visuotinio streiko pries karantina Spauskite Siųs
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių