Quantcast

S. Čaplinskas apie „AstraZeneca“ vakciną: atsakė, ką naudinga žinoti

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ekspertas profesorius Saulius Čaplinskas, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros pateikiama informacija, atsakė į dažniausiai žmonėms kylančius klausimus apie „AstraZeneca“ vakciną nuo koronaviruso.

Kokie labai dažni (pasireiškia dažniau nei 1 iš 10) „AstraZeneca“ vakcinos nepageidaujami poveikiai?

Klinikinių tyrimų duomenimis,  jautrumas injekcijos vietoje – 63,7 proc., skausmas injekcijos vietoje – 54,2 proc., nuovargis – 53,1 proc., galvos skausmas – 52,6 proc., bendras negalavimas – 44,2 proc., raumenų  skausmai – 44 proc., nedidelis karščiavimas – 33,6 proc., šaltkrėtis – 31,9 proc., sąnarių skausmai – 26,4 proc., pykinimas – 21,9 proc., stiprus karščiavimas (aukštesnė nei 38 laipsniai temperatūros) – 7,9 proc.

Kada dažnesnės nepageidaujamos reakcijos į  „AstraZeneca“ vakciną?

Po pirmos vakcinos dozės. Po antros dozės reakcijos būdavo lengvesnės ir retesnės. Dauguma nepageidaujamų reakcijų buvo lengvo arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų. Vyresniems nei 65 m. amžiaus žmonėms reakcijos į vakciną buvo silpnesnės ir pasitaikė rečiau.

Koks „AstraZeneca“ vakcinos veiksmingumas?

Tyrimų duomenimis, siekia 62,6 proc., jei suleidžiamos dvi dozės (apsaugo nuo sunkios ligos formos). Teigiama, kad apsauga nuo koronaviruso atsiranda praėjus 14 dienų po antro skiepo.

Kuriam laikui „AstraZeneca“ vakcina suteikia imunitetą?

Kol kas nežinoma. 

Jei po vakcinacijos nebuvo jokios reakcijos, ar imunitetas susidarė?

Nebūtinai, bet taip gali būti, nes kiekvienas organizmas į skiepą reaguoja individualiai.

Ar vakcina stabdo viruso plitimą?

Neaišku.

Ar yra amžiaus ribojimai skiepytis „AstraZeneca“ vakcina?

Taip. Skiepijami vyresni nei 18 m. amžiaus asmenys. Pradžioje buvo nerekomenduojama skiepyti vyresnius nei 65 m. amžiaus asmenis, tačiau vėliau, atsiradus daugiau duomenų, pastarasis amžiaus ribojimas buvo atšauktas.

Ar „AstraZeneca“ vakcina galima skiepyti vaikus?

Vakcinos saugumas ir veiksmingumas vaikams ir paaugliams dar neištirti. Duomenų nėra.

 Ar nėščiosios gali būti skiepijamos „AstraZeneca“ vakcina?

Nėra pakankamai duomenų. Koks vakcinos poveikis vaisingumui? Tyrimai su gyvūnais nerodo žalingo tiesioginio ar netiesioginio poveikio vaisiaus vystymuisi. Tyrimai bus tęsiami.

Ar pasiskiepijus „AstraZeneca“ vakcina galima pakartotinai užsikrėsti koronavirusu?

Taip.

Ar „AstraZeneca“ vakcinos gamybai naudojamas šimpanzių adenovirusas?

Taip.

Kodėl kai kuriose šalyse buvo laikinai sustabdytas „AstraZeneca“ vakcinos (vienos serijos) naudojimas?

Imtasi atsargumo priemonių dėl kraujo krešulių rizikos (tromboembolijos) paskiepijus šia vakcina. Tačiau, kol kas, priežastinio ryšio tarp vakcinos ir krešulių susidarymo (trombembolijos rizikos) nėra nustatyta. Vyksta tyrimas.

Bendrovė „AstraZeneca“ pranešė, kad kruopščiai peržiūrėjusi visus turimus daugiau nei 17 milijonų žmonių, paskiepytų ES ir JK šia vakcina nuo COVID-19, saugumo duomenis, nenustatė su vakcina susijusios padidėjusios plaučių embolijos, giliųjų venų trombozės ar trombocitopenijos rizikos.

Jei po pirmos „AstraZeneca“ dozės buvo nepageidaujamų reakcijų, ar galima kitą skiepą atlikti kita vakcina?

Ne, negalima.

Primename, kad praėjusią savaitę kelios Europos šalys, įskaitant Airiją, Daniją, Norvegiją, Islandiją ir Bulgariją, sustabdė „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą dėl nuogąstavimų, jog vienas jos šalutinių poveikių yra kraujo krešulių formavimasis.

Pasaulio sveikatos organizacija anksčiau skelbė, kad jos patariamasis komitetas dėl vakcinų analizuoja saugumo duomenis. Tačiau PSO pabrėžė, kad šiuo metu nėra jokio priežastinio ryšio tarp šios vakcinos ir krešulių.

„AstraZeneca“ tvirtina, kad jos vakcina yra saugi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
PSO vadovas skelbė (Euronews 2021-03-16) kad yra įtartinos dvi ASTRA ZENECA partijos( two beaches) , ar tyrimas nepatvirtino.

taigi buvo žinoma

taigi buvo žinoma portretas
kad AstraZeneca sukuria imunitetą po pirmo skiepo, skirtingai nei visos kitos. O čia - še tau naujiena - irgi po antrro.

4

4 portretas
Greitai pasaulyje AstraZenica, skiepesis tik Lietuva ir Ukraina
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių