Quantcast

Rimtų sveikatos problemų turinčią moterį gydytojas veja šalin?

Kaunietės, nuolatos kenčiančios pilvo skausmus, teigimu, Kauno klinikų gydytojas išvarė ją iš kabineto, sakydamas, kad yra sveika. Praėjus mėnesiui po šio vizito, nualpusią moterį greitoji atvežė į tas pačias klinikas. Moteris kaltina mediką ir tikrovės neatitinkančių faktų įrašymu į jos ligos istoriją.

Prireikė dviejų operacijų

Kaunietė Sonata (pavardė redakcijai žinoma) nuo gimimo serga dešinio inksto hidronefroze. Tai liga, kai dalis šlapimo dėl įvairių priežasčių, dažniausiai – dėl tam tikros kliūties, nenuteka į šlapimo pūslę, susilaikydama inkstuose. Dėl to inkstai ima plėstis arba tinti.

Ligai komplikuojantis, moteriai prireikdavo kateterizuoti šlapimą, tam į šlapimtakį būdavo dedamas stentas. "Ši procedūra nėra paprasta – tai būdavo atliekama su narkoze. Stentą šlapimtakyje palikdavo maždaug dviem mėnesiams, paskui būdavo dedamas kitas", – nemalonią procedūrą prisiminė pašnekovė.

Siekiant pašalinti kliūtį, trukdančią nutekėti šlapimui natūraliu būdu, moteris 2017 m. du kartus buvo operuota Kauno klinikose. "Operacijos metu man turėjo šlapimtakį nupjauti ir prisiūti kitoje vietoje – kad inksto kraujagyslės jo nespaustų. Pirma operacija buvo atlikta laparoskopiniu būdu, tačiau ji nepavyko. Tada darė antrą sudėtingą 7 valandas trukusią operaciją su visu pjūviu, kurios metu šlapimtakį perkėlė į kitą vietą", – pasakojo Sonata. Moteris pripažino, kad po šios operacijos jai tik vieną kartą reikėjo dėti stentą, tačiau, pasak jos, operacija nebuvo visiškai pavykusi. "Operacijos tikslas buvo, kad inkstas toliau nesiplėstų, bet jis iki šiol plečiasi, ir po šios operacijos inksto funkcija liko sutrikusi. Tai paliudijo ir Kauno klinikų urologas Povilas Aniulis, pas kurį buvau konsultuotis. Jis irgi pastebėjo, kad po operacijos inkstų funkcija nepagerėjo, jog reikia nuodugniai ištirti ir gydyti. Be to, trejus metus po šios operacijos gyvenu jausdama pilvo skausmą. Skauda dešinį šoną – ten, kur buvo pjūvis. Iš ten žemyn į pilvo apačią skauda", – atsiradusius nemalonius pojūčius įvardijo kaunietė.

Prie pilvo skausmų prisidėjo ir pykinimas, galvos svaigimas, pakildavo kraujospūdis.

Sonata pasakojo karantino laikotarpiu ilgai sirgusi, skaudėjo dešinį šoną operuoto inksto vietoje, laikėsi pakilusi temperatūra. "Pusantro mėnesio gėriau antibiotikus – teko gerti tris skirtingus, nes vis nepadėjo. Šeimos gydytoja parašė siuntimą pas urologą", – prisiminė pašnekovė.

Aprašė dar prieš tyrimą

Su šeimos gydytojos siuntimu liepos 10 d. Sonata atvyko į Kauno klinikas urologo konsultacijai. Konsultavo Darius Trumbeckas – gydytojas, 2017 m. jai atlikęs antrą viso pjūvio dešiniojo inksto operaciją.

Tuomet, pasak Sonatos, gydytojo kabinete ir įvyko ją įžeidęs pokalbis bei į jos asmens sveikatos kortelę buvo prirašyta nebūtų dalykų. Moterį šokiravo tai, kad, pasak jos, D.Trumbeckas, dar prieš atliekant jo paties paskirtą dinaminės inkstų scintigrafijos tyrimą, aprašė jo rezultatus. "Jis man paskyrė šlapimo tyrimą ir inkstų scintigrafijos tyrimą, kuris turėjo būti atliktas liepos 16 d. Tačiau jau liepos 10 d. aprašė inkstų scintigrafijos rezultatus. Medicinos dokumentų išraše parašė: "Dešiniojo inksto būklė gera, echoskopinis ir scintigrafinis vaizdas be reikšmingų pakitimų."

Kaip taip galima rašyti, jei tyrimas dar neatliktas?" – stebėjosi moteris.

O aš dabar sėsiu į "Ferrari" ir važiuosiu į privačią kliniką.

Moterį įžeidė ir nepagarbus gydytojo elgesys. "D.Trumbeckas medicinos dokumentų išraše parašė, kad aš atvykau kontrolei. Tačiau tai nebuvo eilinis mano vizitas kontrolei po operacijos. Mano šlapimas buvo blogas, šio tyrimo rezultatus šeimos gydytoja buvo surašiusi siuntime. Tačiau gydytojas su manimi visiškai nesiskaitė. Pasakiau, kad man ir pilvo skausmai dideli, ir pykina, svaigsta galva. Bet jis atkirto: "Ką čia tau parašyti? Gerai atrodai – parašysiu, kad esi sveika. Eik ir daugiau pas mane nevaikščiok", – žeidžiančius gydytojo žodžius citavo Sonata.

Moteris prisiminė, kad, paklausta gydytojo, pasisakė neturinti automobilio – važinėjanti viešuoju transportu. "O aš dabar sėsiu į "Ferrari" ir važiuosiu į privačią kliniką", – taip, pasak Sonatos, jai atsakęs gydytojas.

Įdomu tai, kad visus pacientės nusiskundimus sveikata medicinos dokumentų išraše gydytojas sutrumpino iki šių žodžių: "Turi daug nusiskundimų sveikata, skausmai, silpnumas", nepatikslindamas, kad moteris skundžiasi būtent pilvo skausmais, jos pačios teigimu, operuoto inksto vietoje.

Liepos 20 d. gavusi tikruosius inkstų scintigrafijos rezultatus, moteris sužinojo, kad jos būklė nėra tokia gera, kaip minėjo urologas. Nustatyta, kad dešiniojo inksto funkcija nežymiai pakitusi, šis inkstas sudaro 49 proc. bendros inkstų funkcijos. "O šlapimo tyrimas parodė, kad leukocitų kiekis daug didesnis nei norma – 250/μl", – prisiminė pašnekovė.

Užėjus priepuoliui nualpo

Po nemalonaus vizito klinikose, Sonata užsiregistravo į privačią Dr. Kildos kliniką atlikti pilvo organų echoskopinį tyrimą. "Nors D.Trumbeckas liepos 10 d. teigė, kad man su inkstais viskas gerai, aš esą sveika, liepos 27 d. privačioje klinikoje atliktas echoskopinis tyrimas rodo, kad man nežymi hidronefrozė dešinėje ir ūmus pielonefritas", – skirtingas išvadas apie jos sveikatos būklę, gautas skirtingose gydymo įstaigose, pateikė pašnekovė.

Ūmiam pielonefritui, kurį rodė ir šlapimo tyrimai, gydyti Sonatos šeimos gydytoja skyrė antibiotikus. Tačiau pilvo skausmai, galvos svaigimas, pykinimas nepraėjo – pašnekovės žodžiais, tik stiprėjo. Rugsėjo pradžioje, užėjus skausmo priepuoliui, moteris nualpo. Ji pasidžiaugė, kad tuo metu buvo ne viena – su draugu, kuris iškvietė greitąją pagalbą.

Tuomet Sonata atsidūrė tose pačiose Kauno klinikose, tik kitoje – Akušerijos ir ginekologijos klinikoje. "Čia man atliko laparoskopinę operaciją, nes įtarta, kad gal persisukusi kiaušidė, dėlto kyla tie skausmai, galvos svaigimas, pykinimas. Bet, atlikus operaciją, paaiškėjo, kad ginekologinės patologijos, ginekologinių priežasčių šiems negalavimams nėra", – pasakojo Sonata. Iš klinikų ji tąkart išvyko su dviem siuntimais: pas chirurgą ir urologą – tirti šlapimtakius ir po operacijos atsiradusias storosios žarnos sąaugas prie pilvo sienos ties inkstu.

Vėl užsiregistravau pas D.Trumbecką. O pas ką aš daugiau galiu eiti?

Chirurgo konsultaciją moteris jau gavo, taip pat Kauno klinikose. "Abdominalinės chirurgijos gydytojas Žilvinas Endzinas man pasakė, kad tas pykinimas, galvos svaigimas gali būti dėl problemų inkstuose. Jis ir išraše parašė, kad pilvo skausmai gali būti dėl susiaurėjimo dešiniajame šlapimtakyje, ir kad toks šlapimtakio pažeidimas galėjo atsirasti prieš ir po operacijos į šlapimtakį dedant stentus. O dėl po D.Trumbecko atliktos operacijos ties inkstu susidariusios storosios žarnos sąaugos parašė – patologija storojoje žarnoje, stebėti, ar nesiformuoja išvarža", – citavo pašnekovė.

Moteris sakė iš anksto jaučianti padidėjusį nerimą dėl spalio pabaigoje laukiančio vizito pas urologą. "Vėl užsiregistravau pas D.Trumbecką. O pas ką aš daugiau galiu eiti? Kiek bandžiau eiti pas kurį kitą urologą klinikose, visi sako: operavo D.Trumbeckas – pas jį ir eikite. Jaučiuosi beviltiškai – tarsi uždarame rate. O jei gydytojas, nepaisant tyrimų ir kitų gydytojų išvadų, vėl nuspręs, kad aš esu sveika?" – nuogąstavo Sonata.

Aukšti bendravimo standartai?

Siekdami išsiaiškinti gydytojo D.Trumbecko poziciją Sonatos minimų įvykių atžvilgiu, Kauno klinikoms nusiuntėme šiam gydytojui adresuotus klausimus. Gydytojo paprašėme pakomentuoti pokalbį su paciente liepos 10 d., paklausėme, kuo remiantis jis tąkart nustatė, kad pacientės sveikata gera, ir kodėl inkstų scintigrafijos, paskirtos atlikti liepos 16 d., tyrimo rezultatus jis aprašė jau liepos 10 d. Atsakymų į klausimus sulaukėme iš Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos.

"Pacientei prieš trejus metus Urologijos klinikoje laparoskopiniu būdu bandyta atstatyti šlapimo nutekėjimą iš inksto. Deja, bet tą kartą atstatyti šlapimo nutekėjimo nepavyko, todėl ir po operacijos išliko šlapimtakio jungties susiaurėjimas. Po pusės metų gydytojas urologas docentas D.Trumbeckas atliko operaciją, kurios metu pavyko atstatyti šlapimo nutekėjimą į šlapimtakį. Sveikstanti moteris buvo stebima šeimos gydytojo, o pašalinus stentą, skausmas ir pielonefritas nebesikartojo, – rašoma Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyresniosios specialistės Eglės Audickaitės atsiųstuose atsakymuose. – 2018 m. pacientei atlikti tyrimai parodė, kad inksto būklė buvo gera, o šiais metais atliktų ultragarso ir scintigrafinio tyrimo duomenimis inkstas funkcionavo gerai, šlapinimosi sutrikimų nebuvo. Vasarą atlikus echoskopinį tyrimą gydytojai patvirtino, kad urologinės sistemos būklė išlieka gera, atliktas scintigrafijos tyrimas taip pat patvirtino, jog inkstų funkcija tolygi ir šlapimo nutekėjimas geras."

Vis dėlto atsakyme neužsimenama, kad šiemetinio Sonatos inkstų scintigrafijos tyrimo apraše pažymima, jog dešiniojo inksto funkcija yra nežymiai pakitusi.

Į klausimą, kodėl inkstų scintigrafijos, kuri buvo paskirta atlikti liepos 16 d., tyrimo rezultatus gydytojas aprašo jau liepos 10 d., nei D.Trumbeckas, nei klinikų atstovai neatsakė, negautas atsakymas ir į prašymą patikslinti, kad galbūt liepos 10 d. išraše gydytojas mini ankstesnių inkstų scintigrafijų rezultatus.

Į klausimą apie mediko bendravimo su paciente kultūrą Komunikacijos tarnyba atsakė: "Kauno klinikose laikomasi aukštų bendravimo standartų, todėl nuolatos stengiamės, kad pacientai gautų ne tik aukščiausios kokybės paslaugas, bet ir būtų maloniai priimti."

Tačiau kaip gali būti, kad 2020 07 10 d. D.Trumbecko atliktos echoskopijos duomenimis Sonatos urologinės sistemos būklė gera, o 2020 07 27 d. privačioje klinikoje atlikta inkstų echoskopija rodo esant dešinės pusės ūmų pielonefritą?

Į šį klausimą E.Audickaitė atsiuntė atsakymą: "Ūminis pielonefritas yra klinikinė, o ne echoskopinė diagnozė, kurios simptomai pasireiškia karščiavimu, šono skausmu, leukocitoze. Privačioje klinikoje atliktas echoskopinis tyrimas galėjo parodyti kitus rezultatus, nes per septyniolika dienų lengvai gali išsivystyti bet kokia ūminė liga."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
Pablogėjusi operuoto inksto funkcija- nuo 50 iki 49% pablogėjo. Gal tikrai problemos virš pečių ir psichoterapeuto/psichiatro reik?

TAT

TAT portretas
Po Karantino pastebių, kad daug atsirado gydytojų atsainiai bendraujančių su pacientais, tyrimų neskyria, taupo pacientų sveikatos sąskaita. Privačiame sektoriuje šie patys gydytojai elgiasi priešingai-yra malonūs, siunčia mokamiems tyrimams, skyria papildomus vizitus. Reikalinga Sveikatos sektoriaus reforma

nepavykus

nepavykus  portretas
operacijai kiti gyd ,nenori kisti ranku prie tokio ligonio ,siuncia pas ta gyd ,kuris "atliko "operacija
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių