- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tyrimai rodo, kad bent kartą per savaitę riešutus vartojantys lietuviai dažniausiai juos perka akcijų metu, tačiau mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, renkantis riešutus, kaip ir kitus produktus, visų pirma, svarbu atkreipti dėmesį ne į kainą, o į pagrindinius kokybės rodiklius.
Mėgstamas užkandis ir įvairių patiekalų ingredientas – riešutai pelnytai mėgstami visame pasaulyje dėl patogumo juos vartoti ir sveikatai naudingų savybių. Pagal kokius pagrindinius kriterijus reikėtų juos rinktis?
Pasak V.Kurpienės, savo sveikata besirūpinantys žmonės yra atidesni savo mitybai, todėl vertina įvairių produktų sudėtį, tačiau dažnai to nepakanka. Apie produkto kokybę daug pasako ne tik jo sudėtis, bet ir spalva, dydis, forma, kvapas.
Keturios taisyklės, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus:
1. Dydis – kuo riešutai didesni, tuo geresnė jų kokybė.
2. Forma – kokybiški riešutai nesutrupėję, jų luobelė nepažeista, taisyklingos formos.
3. Spalva – jei riešutai patamsėję, kartaus skonio, gali būti, kad jie yra perdžiūvę (taip atsitikti gali riešutus namuose laikant netinkamomis sąlygomis), todėl jų vartoti nepatartina.
4. Pakuotė – riešutai ilgiau išlieka kokybiški, jei yra pakuotėje su dujomis.
Į ką turėtume atkreipti dėmesį skaitydami etiketes, kad būtų didžiausia nauda sveikatai ir išvengtume nereikalingų medžiagų? Reikėtų vengti riešutų, kurie pagardinti įvairiais priedais, nes juose gali būti cukraus, gliukozės, palmių aliejaus, įvairių skonio stipriklių, lipnumą reguliuojančių, ir kitų medžiagų, kurios nerekomenduojamos, jei norime būti sveiki ir jaustis gerai.
Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad riešutų išorė retai išduoda, kad jų vartoti nerekomenduojama. Pagrindinis ženklas yra skonis – jei jaučiate kartumą, tokių riešutų valgyti negalima, nes jie yra sugedę. Kai kuriais atvejais, riešutus laikant namuose netinkamomis sąlygomis, jie taip pat gali apkarsti ar net supelyti.
Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad viena pagrindinių sveikos mitybos principų taisyklių – įvairovė. Dėl šios priežasties naudingiausia yra mažiausiai keturias dienas iš eilės vartoti skirtingas riešutų rūšis.
Riešutai, pasak V.Kurpienės – vienas patogiausių užkandžių pavakariams ar nešiotis su savimi, kai dėl netikėtų priežasčių negalite pavalgyti, bet norite išvengti peralkimo. Pakanka 25–40 g (tiek telpa suaugusio žmogaus saujoje), kad pasijustume sotesni ir gautume organizmui naudingų medžiagų.
Smulkinti migdolai, graikiniai riešutai yra puikus ingredientas salotoms ar pusryčių grūdų patiekalams, troškiniams vietoje kitų riebalų: aliejaus ar sviesto. Riešutai turi daugiau antioksidantų, baltymų, vitaminų ir mineralų ir suteikia didesnį sotumo jausmą. Atskiri aplodismentai desertams, kurių gurmanišku akcentu dažnai tampa lazdynų, migdolų riešutai, o veganiškus, sveikuoliškus pyragus, sausainius įprastai ppapildome anakardžiais, migdolais ir naminiais jų riešutų sviestais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai2
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...