Quantcast

R. Šalaševičiūtė: tuberkuliozės pažabojimui išnaudotos dar ne visos priemonės

  • Teksto dydis:

Seimo Žmogaus teisių komiteto narė Rimantė Šalaševičiūtė, reaguodama į pastaruoju metu vis dažniau fiksuojamus tuberkuliozės (TB) susirgimo Lietuvoje atvejus, Sveikatos apsaugos ministrui Jurui Poželai pateikė rekomendacijas pavojingos infekcinės ligos pažabojimui.

Dirbantys visose maisto gamybos ir realizavimo technologijų etapų srityse, sveikatos priežiūros, vaikų mokymo, auklėjimo, žaislų gamybos ir pardavimo srityse, gali dirbti tik iš anksto pasitikrinę ir vėliau periodiškai besitikrinantys ar neserga užkrečiamomis ligomis.

„Toks reglamentavimas veikia šiuo metu, tačiau jis nėra pakankamai aiškus ir konkretus, nenustatyta kas kiek laiko konkrečiai ir kaip turi būti atliekamos tokios patikros. Todėl siūlau nustatyti būtinumą atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą profilaktiškai visiems aukščiau išvardintiems darbuotojams, įskaitant ir socialinius darbuotojus, o radus sveikatos pakitimų, nedelsiant nukreipti juos pas pulmonologą“, – vieną iš siūlymų įvardija Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

Rekomenduojama užtikrinti ligoninių ir infekcinių ligų ar tuberkuliozės stacionaruose šiuolaikines tuberkuliozės infekcijos kontrolės priemones: izoliuoti atvira plaučių tuberkulioze sergantį ligonį (vienutėje palatoje) iki išnyks tuberkuliozės mikobakterijos, toliau ligonio gydymą tęsiant kitame stacionaro skyriuje arba ambulatoriškai. Aprūpinti gydymo įstaigas šiuolaikinėmis bakteriocidinėmis lempomis, personalą – asmeninėmis apsaugos priemonėmis bei užtikrinti, kad stacionare besigydantys ligoniai negalėtų išeiti už ligoninės ribų.

Seimo narės siūlymu, Sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka kiekvienais metais tuberkulino mėginiai turi būti atliekami 7 metų amžiaus ir rizikos grupių vaikams. Nuo 2014 m. šeimos medicinos paslaugas teikiantys gydytojai yra skatinami už tuberkulino mėginio atlikimą nustatytoms grupėms, tačiau nepaisant to, jie atliekami tik apie 60 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų ir tik apie 40 proc. vaikų, priklausančių rizikos grupei. Dėl to siūloma imtis priemonių, kad būtų griežčiau kontroliuojamas šios tvarkos vykdymas.

„Rekomenduotina siekti, kad kiekviename regione būtų paskirtas atsakingas pulmonologas, kuris vykdytų TB kontrolę ir prevenciją. Nustatyti tvarką, pagal kurią gydytojai būtų įpareigoti išsiaiškinus asmens sergančio TB kontaktus, apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Taip pat svarstyti galimybę dėl skatinamųjų priemokų pulmonologams, kurie dirba su užkrečiamomis ligomis sergančiais pacientais“,  – siūlymus vardija R. Šalaševičiūtė.

Taip pat rekomenduojama įvertinti VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės darbą siekiant, kad asmenys, sergantys TB, būtų izoliuoti iki pilno pasveikimo. Būtina numatyti aktyvius veiksmus (konkretizuojant kur turi kreiptis gydantis gydytojas ir kas atsakingas) ieškant TB ligonio, kuris yra baciliarus, nutraukė gydymą ar pabėgo iš stacionaro.

Seimo narės įsitikinimu, būtina įpareigoti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą bei Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą aktyviau, įvairiais informacijos sklaidos būdais skleisti informaciją suaugusiems, ypač dirbančiais su vaikais, apie TB užsikrėtimo būdus, ankstyvos diagnostikos ir ilgalaikio gydymo svarbą. Išsiaiškinant sergančius tuberkulioze asmenis, imtis priemonių, kad aktyviai dalyvautų rajonų savivaldybių administracija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro filialai, seniūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Kodėl būdama ministre to nepadarė?

juk

juk portretas
pinigai daromi is visko ypac is narkotiku ir vaistu po to eina prostitucija alkoholis reketas ir kt. /iteisintas/ ir ne genocidas

aš portretas
megstamiausias Vyriausybes dalykas: paleisti problema o tada ja spresti. aišku už didelius pinigus. vis su tom "žmogaus teisem" manipulioja. tik kaip ir kituose srityse. sveikas normalus žmogus ne turi teises rinktis sveika aplinka. o vat užkrečiantis turi teise nesigydyti ir t. t.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių