Quantcast

R. Lingienė: beždžionių raupai Lietuvoje – tik laiko klausimas

  • Teksto dydis:

Tik laiko klausimas, kada beždžionių raupai pasieks Lietuvą, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

„Šios ligos protrūkis įsiveržė jau ir į kelioliką Europos šalių, taip pat JAV, Australiją, Kanadą ir Izraelį. Tad tik laiko klausimas, kada ir mes turėsime pirmą atvejį, nes ratas aplink mus mažėja“, – feisbuke antradienį rašė R. Lingienė.

Vadovė teigia, ilgą laiką mokslininkai gana retai fiksavo beždžionių raupus už 11 Afrikos šalių ribų, kuriose buvo pranešta apie pirmuosius šios ligos atvejus. Naujausi duomenys rodo šių ligų atvejus kitose šalyse.

Ši liga, kuri paprastai nebūna mirtina, dažniausiai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmu, limfmazgių patinimu, nuovargiu. Vėliau atsiranda į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido. Dažniausiai pasveikstama per 2–4 savaites.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų.

Specialistai atidžiai stebi naujausią informaciją apie beždžionių raupų plitimą pasaulyje ir Europos Sąjungoje, didinamas gydymo įstaigų, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos budrumas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro teigimu, tikimybė, jog beždžionių raupų protrūkis paveiks didelę visuomenės dalį, yra „labai maža“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Reikia pilnai įzoliuoti Vilnių kad visikie raskevičiai simonko ir visi kiti gėjai kad nepasklistų po Lietuvą kitaip beždžionių raupų neišvengti .

svarbu Armonaitei

svarbu Armonaitei portretas
laiku įteisinti beždžionių raupų plitimą tarp peder@stų, nes jie plinta išskirtinai analiniu būdu

Viskas kaip ant delno

Viskas kaip ant delno portretas
Visa seimo valdančioji dauguma yra raupsuotieji, nes jie kaip ir LGBT visų ligų nešiotojai pamėgdžioja beždžiones ir nori užkrėsti visą tautą tuo užpakalinių politiniu virusu.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių