Quantcast

PSO perspėja, kad oro tarša kasmet pražudo 7 mln. žmonių, griežtina savo gaires

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį sugriežtino savo oro kokybės gaires, teigdama, kad oro tarša šiuo metu yra viena didžiausių ekologinių grėsmių žmogaus sveikatai, kasmet sukelianti 7 mln. priešlaikinių mirčių.

Organizacija paragino skubiai imtis veiksmų, siekiant sumažinti oro taršos poveikį, o jos sukeliamą ligų naštą prilygino rūkymui ir nesveikai mitybai.

„PSO pakoregavo beveik visus oro kokybės gairių lygius juos sumažindama ir perspėja, kad viršijant naujus lygius gali kilti reikšmingas pavojus sveikatai“, – nurodė agentūra.

Pasak jos, laikantis gairių „galima išgelbėti milijonus gyvybių“.

Šios rekomendacijos skirtos apsaugoti žmones nuo neigiamo oro taršos poveikio, o vyriausybės jomis remiasi nustatydamos teisiškai įpareigojančius standartus.

Pastarąjį kartą JT sveikatos agentūra oro kokybės gaires paskelbė 2005 metais; jos turėjo didelės įtakos taršos mažinimo politikai visame pasaulyje.

PSO teigimu, per vėlesnius 16 metų atsirado daug tvirtesnių įrodymų, rodančių, kaip oro tarša neigiamai veikia sveikatą, esant net mažesnei jos koncentracijai, nei anksčiau galvota.

„Sukauptų įrodymų pakanka, kad būtų galima pateisinti veiksmus siekiant mažinti pagrindinių oro teršalų poveikį gyventojams ne tik konkrečiose šalyse ar regionuose, bet ir pasauliniu mastu“, – pabrėžė JT agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kur konkrečiau? Kokiose regionuose. Lr tai. Slavai aktualu iš principo. Nes plotai didelį . Gamyklų mažai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių