Quantcast

PSO: masinis skiepijimas nuo COVID-19 prasidės ne anksčiau nei kitų metų viduryje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tikisi, kad visuomenės skiepijimas nuo COVID-19 pasaulio mastu prasidės ne anksčiau nei 2021 metų viduryje, penktadienį paskelbė PSO atstovė.

„Iš tiesų mes nesitikime, kad pamatysime masinį skiepijimą iki kitų metų vidurio“, – žurnalistams sakė PSO atstovė Margaret Harris (Margaret Haris).

Pasak jos, dabar paskutiniame bandymų etape yra maždaug devynios vakcinos, tačiau labai svarbu atlikti kruopščius tyrimus, siekiant patikrinti jų efektyvumą ir saugumą.

„Trečiasis bandymų etapas turi užimti daugiau laiko, todėl, kad mums būtina pamatyti, ar efektyvi yra šios vakcinos apsauga, ir sužinoti, kiek ji yra saugi“, – nurodė M. Harris.

Viso pasaulio šalių vyriausybės tikisi kuo greičiau pranešti apie pradedamą skiepijimą ir gydymą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, nusinešusios beveik 870 tūkst. gyvybių ir susargdinusios daugiau nei 26 mln. žmonių.

Įprastomis sąlygomis bandymų administratoriai privalo palaukti – galbūt mėnesius ar net metus – ir įsitikinti, kad kuriamos vakcinos yra veiksmingos ir saugios.

Tačiau COVID-19 pandemijai pasiglemžiant vis daugiau gyvybių, tyrėjai patiria didžiulį spaudimą kuo greičiau išleisti vakciną į gamybą.

Šią savaitę žiniasklaida pranešė, kad Vašingtonas paragino JAV valstijas iki lapkričio 1-osios pasirengti platinti galimą vakciną nuo COVID-19. Tai sukėlė susirūpinimą, kad prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija skuba pradėti vakcinos platinimą prieš lapkričio 3-osios prezidento rinkimus.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat užsiminė apie galimybę greičiau, dar nesibaigus bandymams, sankcionuoti skiepus nuo COVID-19.

FDA sulaukė medicinos bendruomėns kritikos, esą ji pasiduoda D. Trumpo politiniam spaudimui. Lapkričio 3-ąją perrinkimo sieksiantis JAV prezidentas šiuo metu populiarumu atsilieka nuo demokratų kandidato Joe Bideno (Džo Baideno).

Trumpesnio kelio neieškos

Baiminamasi, kad leidus vakciną išleisti greičiau, tikrinant vakcinos saugumą ir veiksmingumą kartelė bus nuleista žemiau, nei paprastai reikalaujama.

Kelių farmacijos bendrovių vadovai ketvirtadienį pabrėžė, jog labai svarbu išlaikyti aukštus bandymų standartus, ir pažadėjo neieškoti trumpesnio kelio, sušvelninant saugumo ir veiksmingumo reikalavimus, nors ir skuba kuo greičiau pateikti savo vakciną ir vaistus į rinką. 

„Gera žinia yra ta, kad gamintojai jau daro statymus, kuri (iš bandomųjų) galėtų būti ta vakcina“, – sakė M. Harris.

Daugelis „jau ieško, kaip galėtų padidinti vakcinos gamybos kiekius, kai mes jau žinosime, kurios yra tos, kurias mes išleisime į gamybą“, kalbėjo ji.

Remiantis PSO, visame pasaulyje skirtinguose bandymų su žmonėmis etapuose šiuo metu yra 34 vakcinos, dar 142 preparatai yra ikiklinikinių vertinimų etape.

PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan (Saumja Svaminathan) anksčiau šią savaitę žurnalistams sakė, kad JT agentūra bendradarbiauja su ekspertais iš viso pasaulio, įskaitant FDA, kad nustatytų bendrus vakcinų saugumo ir efektyvumo vertinimo kriterijus.

„Mes norėtume, kad vakcinos veiksmingumas siektų mažiausiai 50 procentų, pageidautina – daugiau“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zoro

Zoro portretas
Nesileiskit išblaškomi nuo ĘSMĖS visos psichozės su virusais~ŽMONIJĄ RUOŠIAMA IŠNAIKINTI! Tokia visos tos beprotynbės ĘSMĖ!

Tai kad

Tai kad portretas
Tik rusiškas pasaulis ir pripažino vakcina. Vakarų pasaulis dar ne.

kodėl nerašot

kodėl nerašot portretas
kad vakar medicinos pasaulis pripažino Rusijos vakciną?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių