Quantcast

PSO įspėja: fizinis judėjimas svarbus ir karantino metu

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja dėl fizinio aktyvumo stokos per koronaviruso krizę. Suaugusiems žmonėms būtina per savaitę judėti mažiausiai nuo pustrečios iki penkių valandų, pareiškė organizacija. Vaikai ir jaunimas turi būti aktyvūs mažiausiai valandą per dieną. Tačiau maždaug ketvirtadalis visų suaugusiųjų ir 80 proc. jaunuolių šio tikslo nepasiekia, pabrėžė PSO.

„Fizinis aktyvumas yra lemiamas sveikatos ir geros savijautos veiksnys. Tai gali padėti prailginti gyvenimą (...)“, - sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Reguliarus judėjimas, pavyzdžiui, yra raktas išvengti širdies ligų, II tipo diabeto ir onkologinių susirgimų.

Reguliarus judėjimas taip pat mažina depresijos simptomus bei baimes. Fizinis aktyvumas  gerina atmintį ir prisideda prie bendros dvasinės sveikatos gerinimo.

Kol kas nėra vienareikšmiškos statistikos dėl pandemijos padarinių fiziniam aktyvumui, pareiškė PSO. Tačiau koronaviruso ribojimai daugelį žmonių privertė dažniau likti namie. Neliko įprastos judėjimo rutinos.

Tai kelia labai didelį nerimą, įspėjo PSO. Kaštus sveikatos priežiūrai dėl nepakankamo judėjimo organizacija įvertino 45 mlrd. eurų. Didesnis fizinis aktyvumas per metus esą gali užkirsti kelią iki 5 mln. mirčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių