Quantcast

PSO: COVID-19 pandemija toli gražu nesibaigia

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas) antradienį pareiškė, kad vėl augantys užsikrėtimo COVID-19 skaičiai rodo, jog pandemija dar toli gražu nesibaigė, ir perspėjo, kad virusas laisvai plinta.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas teigė nerimaujantis, kad susirgimų skaičius sparčiai auga, o tai kelia dar didesnį krūvį sveikatos priežiūros sistemoms ir darbuotojams.

Per pastarąsias dvi savaites COVID-19 atvejų, apie kuriuos pranešta PSO, skaičius išaugo 30 proc. dėl omikron padermės atmainų plitimo ir kontrolės priemonių panaikinimo.

„Naujos viruso bangos dar kartą įrodo, kad COVID-19 dar toli gražu nesibaigė. Kadangi virusas mus spaudžia, mes privalome jam pasipriešinti“, – tvirtino Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Spaudos konferencijoje jis sakė, kad, plintant infekcijai, vyriausybės taip pat turi imtis išbandytų priemonių, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimo ir ventiliacijos gerinimo.

„Omikron potipiai, tokie kaip BA.4 ir BA.5, ir toliau sukelia daugybę susirgimų, hospitalizacijų ir mirčių visame pasaulyje“, – sakė PSO vadovas.

„Stebėsena, įskaitant testavimą ir sekoskaitos tyrimus, smarkiai sumažėjo, todėl vis sunkiau įvertinti variantų poveikį infekcijos perdavimui, ligos ypatybėms ir kovos priemonių veiksmingumui“, – kalbėjo jis.

Be to, tyrimai, gydymas ir vakcinos nėra veiksmingai naudojami, pridūrė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Virusas plinta laisvai, o šalys, atsižvelgiant į jų pajėgumus, neefektyviai valdo ligos naštą“, – sakė jis, kalbėdamas apie sunkia koronavirusinės infekcijos forma sergančiųjų hospitalizavimą ir didėjantį skaičių žmonių, kuriems užsitęsia COVID-19.

„Neaiškios ir nenuspėjamos“

Penktadienį vaizdo ryšiu posėdžiavęs PSO COVID-19 nepaprastųjų situacijų komitetas nusprendė, kad koronaviruso pandemija tebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatai padėtis. Tai yra aukščiausias pavojaus signalas, kurį gali paskelbti PSO.

PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas (Maiklas Rajanas) posėdyje teigė, kad neseniai pasikeitusi testavimo politika trukdo nustatyti atvejus ir stebėti viruso evoliuciją.

Komitetas pabrėžė, kad reikia mažinti infekcijos plitimą, nes naujo kvėpavimo takų viruso sukeltos pandemijos pasekmės nėra iki galo žinomos, sakoma PSO pirmadienio pranešime.

Taip pat išreikštas susirūpinimas dėl staigaus testavimo mažinimo, lemiančio mažesnio masto stebėjimą ir sekoskaitos tyrimus.

„Tai trukdo vertinti šiuo metu cirkuliuojančius ir naujai atsirandančius viruso variantus“, – teigė PSO, pabrėždama, kad neįmanoma interpretuoti viruso plitimo tendencijų.

Nepaprastųjų situacijų komitetas teigė, kad viruso evoliucijos trajektorija ir atsirandančių variantų savybės tebėra „neaiškios ir nenuspėjamos“.

Jo teigimu, nesiimant viruso perdavimo mažinimo priemonių, didėja tikimybė, kad „atsiras naujų... variantų, pasižyminčių įvairaus laipsnio virulentiškumu, užkrečiamumu ir galimybe išvengti imuniteto“.

Tuo metu Europos Sąjungos sveikatos ir medicinos agentūros pirmadienį paskelbė rekomendaciją vyresniems nei 60 metų žmonėms pasiskiepyti antrąja stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

PSO duomenimis, nuo gegužės pabaigos daugumoje Europos šalių smarkiai padaugėjo užsikrėtimo COVID-19 atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

beždžionės iš PSO

beždžionės iš PSO portretas
turi gyventi zoologijos soduose.

pensininkė

pensininkė portretas
tam viskas suprantama, jei nori skiepo drožk ir skiepykis jei nori kasdien o gydytojai turi dirbti o ne tau skiepą siūlyti, pas juos po kelis šimtus pacientų juk ne vienas tu esi toks mat susireikšminęs

Jons

Jons portretas
Virusas ir buvo tam sukurtas , kad mutuotû ir źmonės sirgt û ir pandemija niekad nesibaigtû.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių