Quantcast

PSO apie didžiausią choleros protrūkį: daugiau nei milijardui žmonių gresia tiesioginis pavojus

Nuo daugiausiai aukų pareikalavusio choleros protrūkio Malavio istorijoje jau mirė mažiausiai 1 210 žmonių, o vakcinų vis dar trūksta, ketvirtadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Ši pietinė Afrikos valstybė kovoja su didžiausiu per visą istoriją choleros protrūkiu ir nuo 2022 metų kovo jau užregistravo beveik 37 000 choleros atvejų.

PSO pareiškime teigiama, kad šiuo metu infekcija aktyviai plinta 27-iuose iš 29-ių Malavio rajonų, o praėjusį mėnesį, palyginti su gruodžiu, susirgimų skaičius šalyje išaugo 143 procentais.

„Per pastarąjį mėnesį smarkiai padaugėjus susirgimo atvejų, baiminamasi, kad nesiėmus ryžtingų priemonių protrūkis toliau plėsis“, – įspėjo PSO.

Tačiau Jungtinių Tautų sveikatos agentūra pabrėžė, kad krizė Malavyje kilo didėjant choleros protrūkių skaičiui visame pasaulyje, o tai „apribojo vakcinų, tyrimų ir gydymo priemonių prieinamumą“.

Nuo protrūkio pradžios Malavis surengė dvi dideles skiepijimo kampanijas, tačiau dėl ribotų atsargų pasiūlė tik vieną iš dviejų paprastai rekomenduojamų geriamosios choleros vakcinos dozių.

Lapkritį šalis iš Jungtinių Tautų gavo antrąją beveik trijų milijonų dozių siuntą, o praėjusį mėnesį Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas agentūrai AFP sakė, kad visos dozės jau panaudotos.

Iš viso daugiau nei milijardui žmonių visame pasaulyje gresia tiesioginis choleros pavojus.

Milijardui žmonių gresia pavojus

PSO ketvirtadienį pranešė, kad pasiekta 96,8 proc. gyventojų, „gyvenančių bendruomenėse, kuriose yra didelė choleros rizika ir našta“.

Be vakcinacijos, dedamos pastangos gerinti sanitarines sąlygas ir prieigą prie švaraus vandens: nukentėjusiose bendruomenėse ir rajonuose, be kitų intervencinių priemonių, vykdomas dezinfekavimas chloru, nurodė PSO.

Choleros, sukeliančios viduriavimą ir vėmimą, bakterijos paprastai plinta per užkrėstą maistą arba vandenį.

PSO teigė, kad išlieka rizika, jog Malavio protrūkis gali dar labiau plėstis, taip pat teigė, kad infekcija gali plisti ir tarptautiniu mastu.

Kaimyniniame Mozambike jau pranešta apie patvirtintus ligos atvejus.

PSO nurodė, kad šiuo metu Malavyje ir kaimyninėse šalyse plitimo riziką vertina kaip „labai didelę“.

Praėjusio mėnesio pabaigoje JT sveikatos agentūra taip pat įspėjo, kad pasaulinio choleros protrūkio rizika yra „labai didelė“, nes daugelyje PSO regionų tęsiasi daugybė protrūkių.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) trečiadienį žurnalistams sakė, kad šiuo metu choleros protrūkių yra 23 pasaulio šalyse, o dar 20 šalių, kurios su jomis ribojasi sausumos sienomis, gresia pavojus.

„Iš viso daugiau nei milijardui žmonių visame pasaulyje gresia tiesioginis choleros pavojus“, – perspėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisėjomės \\\\\.../////

Baisėjomės  \\\\\...///// portretas
Hitleriu,Stalinu,Musoliniu,Čian'kai'Ši,o ką išdrinėja dabartiniai "fiureriai",tai visus minėtus į krūvą sudėjus,viršyja.___Anie bent atviromis kortomis lošė,o tie tartiufiškai,tipa "gydom",nuo nieko.

matomai amerikonas nauja bacila

matomai amerikonas nauja bacila   portretas
isplatino vietoj coronos...dabar PSO prades nauja vakcinacijos vaju , ir nauju vakcinu uz milijardus doleriu gaminima...

Anonimas

Anonimas portretas
Vėl p****stai kažką ne ta išdulkino....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių