Quantcast

Profesorius: yra pagrindo manyti, kad omikron atmaina dar labiau užkrečiamesnė nei delta

  • Teksto dydis:

Profesorius Saulius Čaplinskas feisbuke pasidalijo informacija apie tai, kodėl nauja koronaviruso atmaina omikron kelia susirūpinimą.

„Pirma: omicron pasižymi labai neįprastu mutacijų deriniu ir jos būtent toje viruso vietoje, kuri padeda virusui įsiskverbti į žmogaus organizmo ląsteles. Vadinasi, tai gali turėti įtakos viruso užkrečiamumui ir plitimo greičiui.

Antra: koronaviruso omicron variante atitinkamų mutacijų yra kelis kartus daugiau lyginant su delta variantu, kuris, kaip žinome, yra 60 proc. labiau užkrečiamesnis nei pirminis Wuhano viruso variantas. Vadinasi, yra pagrindo manyti, kad omicron variantas dar labiau užkrečiamas.

Trečia: jeigu pasitvirtintų, kad omicron variantas yra labiau užkrečiamas už delta ir plinta sparčiau, vadinasi, plisdamas pasaulyje ir išstumdamas deltą gali sukelti naują užsikrėtimų bangą. Su daugiau sunkių ar lengvų ligos atvejų, dar negalima pasakyti, nes nėra aiškus šio viruso varianto virulentiškumas. Tai kelia susirūpinimą.

Ketvirta: per kelias dienas vienoje Pietų Afrikos provincijoje registruotas labai didelis užsikrėtimų augimo tempas (būtent omicron variantu) gali būti dėl to, kad virusas apeina vakcinos sukurtą apsaugą (imunitetą). Ir tai mokslininkams kelia susirūpinimą“, – situaciją komentavo profesorius.

Panašu, jog kol kas – klausimų daugiau nei atsakymų. „Kokių pagrindinių atsakymų laukiama iš pasaulio mokslininkų? Pirma: ar atmaina labiau užkrečiama? Antra: ar vakcinos veiksmingos prieš šią atmainą?Trečia: kokio sunkumo ligą sukelia ši nauja atmaina?“ – vardijo S. Čaplinskas.

Pasaulio sveikatos organizacija penktadienį pripažino omikron variantą keliančiu susirūpinimą. Ši COVID-19 sukeliančio koronaviruso atmaina anksčiau šį mėnesį pirmąkart buvo aptikta Pietų Afrikoje, informuoja BNS.

Prie didžiausią nerimą keliančių COVID-19 sukeliančio koronaviruso atmainų grupės taip pat priskiriamas šiuo metu labiausiai išplitęs delta varianto virusas, taip pat kiek mažiau užkrečiamos alfa, beta ir gama padermės.

Iki sekmadienio apie užfiksuotus pirmuosius užsikrėtimo omikron varianto virusu paskelbė virtinė šalių. Stengdamosi suvaldyti dar menkai ištirto ir potencialiai pavojingesnio patogeno plitimą, daugelis valstybių ėmėsi riboti oro susisiekimą ir įvedė kitų suvaržymų. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad vyriausybės „lenktyniauja su laiku“, stengdamosi išsiaiškinti naujos atmainos ypatumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Suprantantiems angliskai 1985 metu daina youtubeje :"Cathy Don't Go!" dainuoja apie dabartine situacija....kazkoks sutapimas

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Tai dabar sis ,,mokslininkas,,Caplinskas tures vel kiekviena diena niekus tauksti ir zmones gazdinti apie omikron atmaina.

Kaip

Kaip  portretas
ir visada-vėl bauginimai...
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių