Quantcast

Profesorius V. Kasiulevičius pasidalijo strategija: kaip su virusu kovojama JAV?

  • Teksto dydis:

Profesorius, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo amerikiečių gydytojo Harvey Vernon Fineberg kovos su koronavirusu strategija, kuria vadovaujamasi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

V. Kasiulevičius pateikė pastarosios strategijos vertimą į lietuvių kalbą. H. V. Fineberg tekste aiškinama, kaip per 10 savaičių sulaužyti viruso kreivę.

1. Sukurti vieningą komandą, vadovaujamą autoritetingo asmens.

2. Atlikti milijonus testų. Visi simptominiai pacientai turi būti ištirti per ateinančias 2 savaites. Be diagnostinių testų nesužinosime tikrosios protrūkio apimties.

3. Apsaugoti medikus. Aprūpinti sveikatos priežiūros darbuotojus AAP ir ligonines reikiama įranga.

4. Suskirstyti gyventojus į penkias grupes ir kiekvienai grupei taikyti atitinkamą strategiją.

Pirma grupė. Žmonės, kurių užsikrėtimas yra patvirtintas.

Antra grupė. Įtariami užsikrėtę t. y. asmenys, kuriems yra infekcijai būdingų požymių ir simptomų, bet infekcija nėra patvirtinta PGR tyrimu.

Trečia grupė. Asmenys viruso ekspozicijoje.

Ketvirta grupė. Asmenys, kurie nėra ekspozicijoje ar užkrėsti.

Penkta grupė. Asmenys, kurie pasveiko ir kuriems yra susiformavęs imuninitetas.

Amerikiečių gydytojas savo tekste akcentuoja, kad privaloma remtis pacientų simptomais, tyrimais (šiuo metu – polimerazės grandininės reakcijos tyrimu viruso RNR nustatyti) ir ekspozicija, kad būtų nustatyti asmenis, priklausantys kiekvienai iš pirmųjų keturių grupių.

Reikia hospitalizuoti tuos, kurie serga sunkia liga arba turi didelę riziką. Įkurti naujas ligonines, pasinaudojus tuščiais konferencijų centrais, sergantiems lengva ar vidutinio sunkumo liga ir esant mažai sunkių komplikacijų rizikai. Šių pacientų izoliacija sumažins šeimos narių užsikrėtimo riziką.

Paversti dabar tuščius viešbučius karantino centrais, kad juose būtų apgyvendinti viruso ekspoziciją patyrę asmenys ir 2 savaitėms atskirti juos nuo sveikų žmonių. Toks 3 grupės asmenų karantinas išliks efektyvus, kol epidemija nepasireikš protrūkiu konkrečiame mieste ar regione.

Norint identifikuoti penktąją grupę – tuos, kurie anksčiau buvo užsikrėtę, pasveiko ir jau turi pakankamą imunitetą, reikia sukurti, patvirtinti ir įdiegti įrodymais pagrįstus antikūnų tyrimus.

5. Įkvėpti ir mobilizuoti visuomenę. Kiekvienas pilietis gali sumažinti užsikrėtimo riziką ir padėti savo artimiesiems bei kaimynams.

6. Mokytis realiame laike, kol užtruks fundamentiniai tyrimai. Klinikinę priežiūrą labai pagerintų efektyvus antivirusinis gydymas, todėl reikėtų ištirti visas įmanomas galimybes. „Mes tai padarėme su ŽIV, dabar mes turime tai padaryti kuo greičiau su SARS-CoV-2“, – rašoma V. Kasiulevičiaus pasidalytame vertime.

Pasak JAV gydytojo, klinicistams reikia geresnių prognostinių instrumentų, kad jie galėtų teisingai nuspręsti, kurio paciento būklė greitai blogėja arba kuris gali mirti. Tokie sprendimai, kaip visuomenės sveikatos tarnybų veiksmai ir ekonomikos atkūrimas turėtų būti grindžiami mokslu. Jei sužinosime, kiek žmonių užsikrėtė ir kokia jų imuniteto būklė, galėsime nustatyti, kada jiems saugu grįžti į darbą ir tęsti įprastą veiklą.

„Ar saugu kitiems asmenims grįžti į darbą? Tai priklausys nuo infekcijos išplitimo lygmens, galimo poveikio darbo vietose ir nuo patikimo bei greito naujų atvejų aptikimo. Ar mokyklos galės saugiai atnaujinti savo veiklą? Tai priklausys nuo to, ką sužinosime apie vaikus, kaip potencialius viruso pernešėjus jų mokytojams, tėvams ir seneliams. Kuo pavojingos užterštos erdvės ir paviršiai? Tai priklauso nuo viruso išgyvenimo skirtingomis aplinkos sąlygomis ir nuo įvairių medžiagų savybių“, – pabrėžiama socialiniame tinkle patalpintame vertime.

Amerikiečių mediko teigimu, jei bus laikomasi šio suderinto ir ryžtingo požiūrio bei vadovaujamasi mokslu, bus galima pradėti atgaivinti visų rūšių verslą, įskaitant oro linijų bendroves, viešbučius, restoranus ir pramogų vietas.

„Įlieję pinigų į žmonių kišenes per ateinančius porą mėnesių, apsaugodami smulkųjį verslą ir švelnindami kredito apribojimus, Prezidentas, Kongresas ir Federalinis rezervų bankas padės ekonomikai atsigauti, kai tik virusas pasitrauks“, – pozityviomis prognozėmis, jei bus nuosekliai vadovaujamasi strategija, dalijosi H. V. Fineberg.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Zmogaus kalbancio ziniomis is TV As pats grizau is JAV kovo pradzioje ir labai gerai zinau kaip ten kovojama su virusu ned dukra ir anuke gydytojos dirba ligonines ir tikrai neturi jokiu geru nei kaukiu nei chalatu ir pan nors dirba centrineje valstijps ligonineje dar ir siandien Siuvazi pacios.Taigi nereikia kalbeti apie tai ko nezinai gerb. profesoriau

Asarele

Asarele portretas
Sekantys bus pasisakymai kaip amerikonas išrado skiepus ir mūsų valstybė nori to ar ne pirks nes sakys ju reikia yra sutartys pasirašytos,kitas vrj Kinija taipat pasiūlys uz geresne kaina ,bet negalesi pirk nes jai rusas puls tada amerikonas negins,va tau ir chuine...

r

r portretas
tokie ''ekspertai' ,kaip virgina parodo savo mąstymo bukumą.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių